Mely termékek kaphatják meg a magyar termék jelzőt? Elkészült a magyar termékrendelet.

Kiderülhet végre, mitől is magyar a magyar termék

Köpöncei Csilla
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Elkészült a magyar termékrendelet, s március 16-án a tervezettel kapcsolatos társadalmi vita is lezárult – közölte tegnap Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Mint elmondta, a vita során huszonhat szervezet és két egyéni jelentkező több mint száz módosító javaslatát vizsgálta a minisztérium.
Kiderülhet végre, mitől is magyar a magyar termék

Az államtitkár kiemelte a szabályrendszer fontosságát is, ami azt hivatott meghatározni, mely termékek kaphatják meg a magyar termék jelzőt, s mely áruk nem tartozhatnak a kategóriába. Az unió közösségi vámkódexe alapján ugyanis az importáru hazai átcsomagolás után már nemzeti terméknek minősül.

A jelenlegi rendelettervezet két termékkategóriát vizsgál. A feldolgozatlan, friss áru – gyümölcs, zöldség, hal, hús – esetében csak akkor lehet a magyar termék jelzőt használni, ha az hazai földből származik. A feldolgozott áruknál azonban már nem olyan egyszerű a helyzet, a szabályozás részle­teiről még folyik a vita. A miniszté­rium alternatívája szerint, tekintettel arra, hogy a magyar mezőgazdaság nem képes az élelmiszeripar igényeit teljes mértékben kielégíteni, a magyar termék és a száz százalékban magyar termék minősítés lépne életbe.

Az utóbbi kategóriába a legalább 95 százalék hazai alapanyagot tartalmazó áruk kerülnének, a magyar termék megnevezés pedig mindazon árukra érvényes lenne, amelyeknek többségi alapanyagai hazánkból származnak, illetve magyar munkaerő készítette őket. Mind gyártói, mind kereskedői oldalról vannak bizonyos ellenérzések a tervezettel kapcsolatban: egyesek a szabályozás bonyolultságát kifogásolják, mások az ötszázalékos importhatárt emelnék fel az Ausztriában használatos 33 százalékos szintre.
Hirdetés

Köpöncei Csilla

Magyar Hírlap
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

aktívák

a könyvviteli mérleg bal oldalán részletezett tételek elnevezése. Ilyenek... Tovább

klamídiák okozta betegségek

kerekded, egyszerű kettéhasadással és csak a sejtekben szaporodó mikroorganizmusok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.