notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A magyar mezőgazdasági gépgyártás gyöngyszemeit ismerheted most meg, ne hagyd ki cikkünket

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Magyarország szerepe a mezőgazdasági gépgyártásban

Szélesi Ferenc - Főkertész

Sokan talán nem is sejtik, hogy mennyi minden köszönhető nekünk, magyaroknak. Ez levetíthető a mezgazdaságra is, olyan mezőgazdasági gépeket gyártottunk, mint azelőtt még sehol máshol. Ezeknek a gyáraknak a többsége viszont mára már eltűnt sajnos, ugyanúgy, mint az autógyárak és még sok más minden is. A következő cikkben megemlékezünk a legjobb magyar mezőgazdasági gépekről. Olvasd el te is cikkünket, megéri.

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

Pedig igenis voltak gyáraink, rengeteg olyan gép jött le a szalagról, amire mindenki irigykedve nézheted. Gondoljunk csak a Rába gyárra, melyet bezárattak ideje korán, 2002-ben. Számos traktort gyártottak le, évről évre jobban fejlődött a cég, mégsem láthatjuk ma már működni.

Azonban nem csak a Rába gyárra emlékezhetünk így, hanem sok másikra is, és akkor még nem is tértem ki nagyon az ipari üzemekre, de nagyjából 100 céget tudnék felsorolni, aminek még ma is működnie kellene, de sajnos nem így van. Na de ne szomorkodjunk most, lesz ez másképpen is, biztos vagyok benne :) Nézzünk vissza a dicső múltra, és ismerjük meg azokat a magyar traktorokat, amikre mindenki irigykedve vagy éppen csodálkozva nézett. 

Itt van például a HSCS Hofherr G-35 izzófejes traktor, melyet a Vörös Csillag Traktorgyárban készítettek.

Az 1920-as évekre a gőzhajtású mezőgazdasági gépek kora lejárt. A gőzgépek rendkívül rossz hatásfoka arra ösztönözte a gyártókat, hogy a gőzgéphez hasonló igénytelenségű és olcsó, de lényegesen gazdaságosabb üzemű megoldásokat keressenek. A HSCS a megoldást az egyhengeres, izzófejes motorral hajtott traktorban találta meg. Ezt a motort nyersolajjal lehetett működtetni, egyszerűen gyártható, kevés alkatrészből állt, kevés karbantartást igényelt és alkalmas volt a legfontosabb mezőgazdasági feladatok ellátására: a talajművelésre és stabil erőgépként cséplőgép hajtására. Az izzófejes traktort mezőgazdasági, sőt tüzérségi vontatóként is használták.

A sikeres kétütemű izzófejes traktorok között az R-20-22, R-35, majd továbbfejlesztett változata, a G-35 traktor mindenütt megtalálható volt a magyar gazdaságokban. Ez utóbbiból fejlesztett korszerűbb típus, a GS-35 már az államosított gyárban készült.

Az 1943-tól gyártott G-35 traktor acélkerekekkel ellátott szerkezet, a kormányzott első kerekek sima, a hátsó kerekek cserélhető acélkörmökkel voltak szerelve a jobb kapaszkodás céljából, ezért a köznyelv a traktort körmös Hoffernek becézte. Az acélkerekes traktort közúti közlekedéshez acélabroncsokat szereltek fel, hogy a körmök ne rongálják az úttestet. Volt közúti vontató változata is, melyet gumiabroncsokkal szereltek és a közúti közlekedéshez szükséges lámpákkal is ellátták. A traktor jobb oldalán szíjtárcsa helyezkedett el, mely egyben a lendkerék feladatát is ellátta. A szíjtárcsából kihúzható fa fogantyúval lehetett a motort kézzel beindítani, miután a traktor felszerelését képező benzinlámpával a motor izzófejét vörös izzásig felhevítették. A szíjtárcsáról laposszíjjal lehetett más gépeket (például cséplőgépet) meghajtani.

A GS-35 traktor a G-35 továbbfejlesztett változata. Kerekein gumiabroncsok vannak és külön hajtótengelyt alakítottak ki a traktor után kötött mezőgazdasági gépek hajtására. Mindkét traktor vázát a sebességváltó erős öntvénye képezi. Ehhez csatlakozik az egyhengeres motor hengeröntvénye, mely a traktor alatt menetirányban helyezkedik el. A traktor elején a hengerfej öntvényének alsó része izzófejnek van kiképezve, ezt kell hevíteni indítás előtt egy benzinlámpával. Az izzítás a külső hőmérséklet függvényében több percig is eltartott. A G-35 és GS-35 típus készült féllánctalpas kivitelben a nehéz és változó terepviszonyokon történő munkák végzéséhez. A vízhűtő a motor felett helyezkedik el a hűtőventilátorral együtt, az áramlási irány a menetirányra merőleges. Az 1950-es évekre a traktor elavult, gyorsjárású dízelmotoros traktorok váltották fel, melyek jobb hatásfokkal, nagyobb teljesítménnyel és ergonómiailag sokkal jobb kialakítással rendelkeztek.

hirdetes

Remélem felkeltettük az érdeklődésedet, ugyanis a következő oldalon jön még egy magyar gépezet :)

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

A Rába Steiger 250 a Rába Magyar Vagon-, és Gépgyárban az amerikai Steiger cég licence alapján kezdte elé gyártani. Nagy vonóerejével elsősorban nagy tömegű talajművelő gépelemek- nehéztárcsa, eke- üzemeltetésére alkalmas. Laza talajon is képes dolgozni, mivel akár nyolc kereket is rá lehet szerelni, csökkentve ezzel a talajnyomást. A kezdetekben 250 lóerős, nagy teljesítménnyel gyártották, 1979-ben váltottak le a 245 lóerős, összkerékmeghajtású sorozatra. Alapvető hiányossága, hogy összkerékmeghajtása olyan szerkezeti megoldású, hogy nincsen benne sem központi, sem tengelyenkénti differenciálzár, ezért mer egy kerék kipörgése esetén is hamar elássa magát.


Motorja kombinált feltöltős, levegő visszahűtéssel, álló, soros elrendezésű, négyütemű, hat hengeres Diesel motor.


Teljesítménye: 183,8 KW-250 lóerő


Sebességváltója 10 előremeneti, és 2 hátrameneti fokozatot tartalmaz. Terep-, és országúti fokozatváltóval van ellátva.


Vezetőfülkéje egy kezelőszemélyes, kényelmes munkavégzést biztosít. Két oldalon ajtó, mind a négy oldalon üvegezéssel, légtisztító berendezéssel ellátva.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

A Rába 500.0 egy kísérleti erőgépvolt, melyből csak néhány darab készült. A nagyközönségnek 1977-ben mutatták be az Agromasexpo-n, majd az 1978-as Bábolnai napokon is, ahol a szántóföldi gépbemutatón nehéztárcsával láthatták az érdeklődők a gépet.

Az akkor nagy feltűnést keltő gép sok szántóföldi vizsgálaton és mérésen illetve módosításon esett át de csak prototípus maradt. A kettő darab, egyenként 245 lóerős motorral rendelkező gép névleges teljesítménye 360 kW / 490 LE. A sebességfokozatainak száma 5 előre 1 hátra.

hirdetes

A 17 060 kg tömegű gép 8 darab 30,5X32” méretű abronccsal szerelt kerekekre támaszkodott. A traktoron hidraulikus függesztőberendezés nem volt, csak vonólappal rendelkezett.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

A D4K traktort összkerékhajtása, nagy motorteljesítménye alkalmassá teszi a középnehéz lánctalpas traktorokhoz hasonló munkavégzésre. Előnyösen használható nehéz terepviszonyok mellett lápos és homokos területeken. A mélyszántási és talajlazítási munkák végzésén kívül kisebb teljesítményigényű földmunkáknál is jól alkalmazható. A D4K traktor önhordóvázra épül. A hajtás a sebességváltóműről a mellső tengelyre kardántengelyeken és kiegyenlítőművön keresztül jut.

Közúti közlekedésnél a mellsőtengelyhajtás kikapcsolható. A hátsó futómű kiegyenlítőművön és bolygóműveken keresztül kapja  a hajtást. A D4K traktorhoz külön megrendelhető a hidraulikus emelő-berendezés, a mellső kerék légfékberendezése, a mászósebesség berendezés, szíjtárcsa, vezetőfülke, mellső TLT, pótsúlyok, valamint hidraulika vezeték pótkocsi billentéséhez.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

A Rába kistraktor formaterve 1983-ra készült el, majd 1984-ben a gyártás előkészítése kezdődött meg. 1985-ben már bemutatták a nagyközönségnek a Rába-15 traktort. További változata a Rába-16 és Rába-17 típus. Mindhárom kistraktor más-más típusú és teljesítményű motorral rendelkezik.

A traktor fürgeségét és jó irányíthatóságát a csuklós vázszerkezeten, a mechanikus vagy hidraulikus kormányzáson kívül a mechanikus sebességváltójával elérhető négy előre- és ugyancsak négy hátrameneti sebességfokozatnak köszönheti. A hengereskerék eltolásával a hátsó futómű kikapcsolható.

A teljesítményleadó tengely működtetését a sebességváltómű bal oldalán elhelyezett kézikar segítségével motor- vagy menetarányos helyzetbe hozhatjuk. A gép függesztőszerkezettel és kihelyezett munkahenger működtetésére hidraulikus gyorscsatlakozóval rendelkezik tel. Elektromos berendezései között hétpólusú dugaszolóaljzat szolgálja a pótkocsivontatás céljait.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

A magyar mezőgazdasági gépgyártás legjobb, legrégebbi traktorait mutatjuk be nektek.

Az alapgéppel egy menetben több munkaműveletet lehet végezni, mert elöl, hátul és az alvázon egyaránt hordozhat és működtethet munkaeszközöket. Az alapgép előre és hátramenetben is dolgozhat, a vezetőülés és a kormány 180°-kal elfordítható.

A gép elöl és hátul egyaránt rendelkezik függesztőszerkezettel (elöl három- és négypont függesztés, hátul szabványos hárompont függesztés ), teljesítményleadó tengellyel és kihelyezett munkahengerek működtetéséhez szükséges csatlakozókkal. A menetsebesség mindkét irányban fokozatmentesen állítható. A gépre nemcsak mezőgazdasági eszközök, hanem úttisztító eszközök is szerelhetők.

A kisméretű, oldalt elhelyezett fülke lehetővé teszi az alapgép felett is elhelyezhető munkagépek használatát. A gépre szerelhető tartályok illetve munkaeszközök cseréjéhez nem szükséges daru, külön erre a célra kifejlesztett szerkezettel végezhető. A gépet az 1984-es Bábolnai Napokon is bemutatták.

(FORRÁS: MEZŐGÉPARCHIVUM.HU)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 478
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 423 937

baromfi fertőző gége- és légcsőgyulladása

főként növendék és felnőtt tyúkok — többnyire súlyos gége-, légcső-, orr-,... Tovább

zárt körzet

bizonyos növényfajta termesztésére kijelölt körzet, ahol annak a fajnak egyéb fajtáját... Tovább

Tovább a lexikonra
Agrárgépészet