Hirdetés

Egy bányába kerül a magyar növényállomány fele

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Megközelítőleg egymillió euró, azaz 265-270 millió forint költségvetésű, uniós finanszírozású génbank jön létre öt év alatt a zöldtárca támogatásával. A Pannon Magbank a világ 13. legnagyobb nemzeti mezőgazdasági génbankjaként számon tartott Tápiószelei maggyűjtemény kibővítésével valósul meg.
Az intézmény Magyarország és a Pannon ökorégió teljes növényvilágát – az élelmiszerként felhasznált és a vadon élő növények sokféleségét – egy helyen, a leghatékonyabban, valamint költségtakarékos módon, a meglévő tudást és a kiépített infrastruktúrát optimálisan felhasználva közkincsként fogja megőrizni - írta a Népszabadság.A Pannon Magbankban a begyűjtött magmintákat szárítva, hűtve tárolják. A teljes biztonság érdekében minden magból őrizni fognak egy példányt a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben is. Lesz azonban egy nagyon fontos harmadik sorozat is – ez az Aggteleki Nemzeti Park területén található, Esztramos hegy hajdani ércbányajáratába kerül, amely természeti katasztrófa esetén is teljes biztonságot nyújt. A Pannon Magbank tápiószelei és vácrátóti gyűjteménye a nagyközönség számára is megtekinthető lesz.
Hirdetés
Az ötéves program végére a szakemberek a hazai, őshonos vadon élő növények ötven százalékát (legalább 800 növényfajt) szeretnék begyűjteni. A Pannon Magbank egyrészt biztonsági tárolóként szolgál, hogy a veszélyeztetett növényfajok vadon élő populációi váratlan kár vagy környezeti katasztrófa miatt bekövetkező hirtelen pusztulás vagy csökkenés esetén se pusztuljanak ki.

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

holtághasznosítás

a folyamszabályozás következtében keletkezett holtmeder különféle használatának... Tovább

árasztó öntözés

a talajfelszínt elborító ->öntözés. Alapvető feltétele, hogy az elárasztott terület... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.