Életmentő etető

Életmentő etető

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Megpróbálja a tél a madarakat is, különösen az olyan idő, mikor a nagy hideggel a hó is párosul, ami eltakarja előlük a táplálékot. Valóságos madár- életmentést folytathatunk ilyenkor, ha jó szívvel etetjük őket. Fontos tudni, hogy ha egyszer elkezdtük a kis szárnyasok etetését, akkor azt napi rendszerességgel tegyük, s ne hagyjuk abba márciusig, mert odaszoknak és számítanak az eleségre.
Életmentő etető

Ha a megszokott időben üres etető várja őket, megzavarodnak, s ez bizony az életükbe is kerülhet, mert a téli nagy hidegben nem marad idejük-erejük új táplálékforrás után nézni.

A madáretetőt elhelyezhetjük a fán vagy különálló faoszlopon, ablakpárkányon is – arra azonban vigyázzunk, hogy a macska ne tudja megközelíteni.
Hasonlóan fontos tudni azt is, hogy csak kenyérmorzsával vagy kenyérhéjjal ne etessük őket, mert ez a beleikben gyulladást idézhet elő, amitől elpusztulnak.

Hirdetés


Ami a jóféle eleséget illeti, az egyik legjobb a napraforgó, amit a legtöbb madár kedvel. Nagyobb, tíz-húsz kilogrammos tételben érdemes beszerezni – ami akár egész szezonra elegendő is lehet –, s terményboltban, mert ott olcsóbb. A tökmag is kitűnő madáreleség, de drágább. A faggyúnak és a szalonnabőrnek különösen fagyos időben van nagy sikere a madarak között. Az apróra vágott hús- és almadarabkákból, valamint a sajt és a sárgarépa reszelékéből álló menü pedig már fejedelmi lakomának számít előttük, aminek a feketerigók és a vörösbegyek különösen is örülnek. De a többi madártárs is szívesen vesz minden ehetőt e szűkös időkben.

Hirdetés


Cinegék, tengelicek, zöldikék, erdei pintyek, balkáni gerlék, s persze verebek lehetnek a leggyakoribb látogatói a kertben fölállított téli madárvendéglőnek. De olykor olyan ritka vonulók is tiszteletüket tehetik, mint a meggyvágó, a fenyőrigó vagy a csonttollú madár.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

emerald (Brassica napus L.)

a takarmányrepce-fajták keresztezéséből előállított, 140—160 cm-re megnövő növény.... Tovább

talajbeéredés

a talajélet és a művelés kölcsönhatásában létrejövő állapot. A talaj felszíne... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés