Hatalmas lyuk a Föld kérgén Teneriffe és Barbados között, Atlanti óceán, kutató, kőzet, köpeny, Der Spiegel, Föld belseje, Kanári sziget, expedíció, közép-atlanti hátság, geofizikus, tektontonikus lem

Hatalmas lyuk a Föld kérgén Teneriffe és Barbados között

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az Atlanti óceán mélyén kutatók hatalmas lyukat fedeztek fel a Föld kérgén: ott, ahol kilométernyi vastagságban kőzetnek kellene lennie, szabadon látható a Föld köpenye Teneriffa és Barbados között félúton. A Der Spiegel című német hetilap online változata szerint ablakot találtak a Föld belsejébe. Brit kutatók a Kanári szigetek egyik szigetéről, Tenerifféről indítottak expedíciót, hogy felderítsék a közép-atlanti hátságon lévő lyukat. Roger Searle, a Durham Egyetem geofizikusa szerint a nyíláson át egyenesen a Föld köpenyébe lehet látni.
Hatalmas lyuk a Föld kérgén Teneriffe és Barbados között, Atlanti óceán, kutató, kőzet, köpeny, Der Spiegel, Föld belseje, Kanári sziget, expedíció, közép-atlanti hátság, geofizikus, tektontonikus lem

A kutatók úgy vélik, hogy a nagy mélyedés mellett még egy, sőt, esetleg két kisebb lyuk is van. A nagy lyuk az afrikai és a dél-amerikai lemez találkozásánál, Teneriffe és Barbados között félúton található, a víz felszíne alatt mintegy öt kilométerre, és három - négy kilométer az átmérője.

A közép-atlanti hátságon, ahol a két tektonikus lemez ütközik, és egy sor víz alatti vulkán működik, az ilyen lyukak nem számítanak ritkaságnak, de alulról feltölti őket a láva. "Csak találgatni lehet, hogy ebben az esetben ez miért nem történt meg" - mondta Ulrich Hansen német geofizikus professzor a Spiegel Online-nak.

Hirdetés

A brit kutatók is arra számítottak, hogy a lyuk helyén kilométeres vastagságú közetet találnak, ehelyett a Föld köpenyének sziklája látható, amerly zölden fénylik, mert az olivin nevű ásványból van. Hansen szerint a felfedezés kivételes lehetőséget kínál arra, hogy viszonylag csekély ráfordítással nagy mennyiségű anyagot gyűjtsenek a kutatók a Föld köpenyéből.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

előgyomrok betegségei

fontosabb kórképek: 1. Előgyomor egyszerű emésztési zavara: lényege az élőgyomrokban... Tovább

nyirokérrendszer

az —>érrendszer egyik része, a —>vénarendszer függeléke, a keringő vér és a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés