notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A libatömés betiltása

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ennek is vége – Betiltották a kacsa-, és a libamáj értékesítését!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Betiltják a libatömést

Szakértők álláspontja a tömésről

Tömés során a szárnyas állat nyitott csőrén keresztül a táplálék a nyelőcsőbe kerül, akadálytalanul, elsősorban a lágy szájpadlás hiánya miatt. Tömés alatt az állat testhelyzete, a tömőcső hossza és a rövid bejuttatási idő is azt a célt szolgája, hogy ne jusson takarmány a légutakban. A tömés mindössze másodpercekig tart, ez az állat számára legfeljebb enyhén zavaró körülmény, különösebb jelentőséggel nem bír. A tömés miatt megnagyobbodott máj nem okoz semmilyen szenvedést az állatoknak, ezt a testtartásuk is bizonyítja. A májban lerakódott zsír normál tartás esetén, a tömés elhagyásakor eltűnik, az állat nem hasznosítja. 

New York-ban is betiltották

Betiltotta a New York-i városi tanácsa a hízott liba-, és kacsamáj értékesítését. Az állatvédő szervezetek az amerikai kontinensen is régóta kampányolnak az ínyencség ellen, mivel úgy vélik, hogy állatkínzás eredménye az egész. A tenyésztők ott is azt állítják, hogy a gyakorlatot humánus módon végzik, az állatoknak semmi bajuk sem esik.

hirdetes

New York város vezetősége 42-6 arányban szavazta meg a szárnyasok kényszerű tömése révén előállított bizonyos termékek értékesítésének és kínálatának tilalmát, ez a korlátozás 2022-ben lép életbe. Az, aki megsérti, minden alkalommal büntetést kap, melynek értéke 500 és 2000 dollár között lesz. Jeremy Unger, a törvényjavaslatot előterjesztő tanácstag, Carlina Rivera szóvivője elmondta, hogy a tanács egy nagyon kegyetlen és embertelen gyakorlat betiltásáról döntött. 

hirdetes

A gyártók tiltakoznak

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb libamájgyártója, a Hudson Valley Foie Gras cég azonnal tiltakozni kezdett. Ezen a baromfitelepen több mint négyszáz ember dolgozik, Marcus Henley, a cég igazgatója azt mondta, hogy a vállalat humánus módon és New York állam törvényeinek betartásával állítja elő a termékeket. A cég bevételeinek egyharmadát adja New York, ezért nem tervezik az átszervezést, inkább bíróságra viszik az ügyet. 

Nem ez az első próbálkozás

Korábban néhány európai parlamenti képviselő az egész Európai Unióban betiltotta volna a liba-, és kacsatömést, de leszavazták őket. Az Egyesült Államokban sem ez az első eset, már Chicago is próbálkozott a hízott libamáj betiltásával, a 2006-os döntést viszont két évvel később hatályon kívül helyezték. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-05-12

Nagy a baj, fogynak a verebek is – Így segíts rajtuk!

A verebek is hatalmas bajban vannak, éppen ezért fontos, hogy megvédjük a verebeket. Cikkünkben elmondjuk, mit tehettek ti is a verebek védelméért!

2020-07-03

Tollaslábú szépségek – A Brahma tyúkok bemutatása

A Brahma tyúkok nagyon érdekesek, nagyon szépek és nagyon aranyosak, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a Barahma tyúkokról!

2020-05-22

Kedvenc tollasaim – Bemutatom a selyemtyúkokat

A selyemtyúkok a világ legcsodálatosabb élőlényei, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a selyemtyúkokról, ismerkedjetek meg a selyemtyúkokkal.

2020-02-12

Állatkínzás vagy sem? Ezért van lyuk a tehenek oldalán

Lyuk kerül a tehenek oldalára, ez pedig rengeteg vitának képezi a tárgyát. Nézzük, miért van lyuk a tehenek oldalán, és mennyire előnyös ez. Valóban állatkínzás lenne?

2020-04-10

Birkanyírás szakszerűen – A birkanyírás lépései

A birkanyírással fogunk foglalkozni mostani cikkünkben, mindent elmondunk a szakszerű birkanyírásról. Tartsatok velünk és tudjatok meg mindent a birkanyírásról!

2020-06-05

Melyik tojást fogyasszuk? – Különbségek a bolti és a szabadtartású tojások között!

Mi mindenben különböznek egymástól a bolti valamint a szabadtartású tojások? Cikkünkben mindent elmondunk nektek a tojások közötti különbségekről!

2020-02-18

Kód a tojásokon - Melyik mit jelent? Erre kell odafigyelni!

Kódok a tojásokon - a most következő cikkből minden kiderül, melyik kód milyen jelentéssel bír, mire érdemes odafigyelni tojás vásárlásnál, ajánlom mindenkinek.

2020-03-16

FONTOS FELHÍVÁS ÁLLATTARTÓKNAK - Így készülj fel a koronavírusra!

Mostani cikkemben nagyon fontos információkat gyűjtöttünk össze a koronavírussal kapcsolatban állattartóknak. Most minden állattartó fel tud készülni a koronavírusra!

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
198 463
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
5 515 922

Vízélettani Laboratórium - Fõvárosi és Pest Megyei Növény- és Talajvédelmi Szolgálat

Laboratórium Vezetõ: Báskay Imre laborvezetõ Cím: Gödöllõ Kotlán Sándor u.... Tovább

gyomirtó szerek (herbicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a gyomok elpusztítására használnak. Ide szokták sorolni... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés