notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A libatömés betiltása

Hirdetés

Ennek is vége – Betiltották a kacsa-, és a libamáj értékesítését!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Betiltják a libatömést

Szakértők álláspontja a tömésről

Tömés során a szárnyas állat nyitott csőrén keresztül a táplálék a nyelőcsőbe kerül, akadálytalanul, elsősorban a lágy szájpadlás hiánya miatt. Tömés alatt az állat testhelyzete, a tömőcső hossza és a rövid bejuttatási idő is azt a célt szolgája, hogy ne jusson takarmány a légutakban. A tömés mindössze másodpercekig tart, ez az állat számára legfeljebb enyhén zavaró körülmény, különösebb jelentőséggel nem bír. A tömés miatt megnagyobbodott máj nem okoz semmilyen szenvedést az állatoknak, ezt a testtartásuk is bizonyítja. A májban lerakódott zsír normál tartás esetén, a tömés elhagyásakor eltűnik, az állat nem hasznosítja. 

 

New York-ban is betiltották

Betiltotta a New York-i városi tanácsa a hízott liba-, és kacsamáj értékesítését. Az állatvédő szervezetek az amerikai kontinensen is régóta kampányolnak az ínyencség ellen, mivel úgy vélik, hogy állatkínzás eredménye az egész. A tenyésztők ott is azt állítják, hogy a gyakorlatot humánus módon végzik, az állatoknak semmi bajuk sem esik.

Hirdetés

 

New York város vezetősége 42-6 arányban szavazta meg a szárnyasok kényszerű tömése révén előállított bizonyos termékek értékesítésének és kínálatának tilalmát, ez a korlátozás 2022-ben lép életbe. Az, aki megsérti, minden alkalommal büntetést kap, melynek értéke 500 és 2000 dollár között lesz. Jeremy Unger, a törvényjavaslatot előterjesztő tanácstag, Carlina Rivera szóvivője elmondta, hogy a tanács egy nagyon kegyetlen és embertelen gyakorlat betiltásáról döntött. 

Hirdetés

 

A gyártók tiltakoznak

Az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb libamájgyártója, a Hudson Valley Foie Gras cég azonnal tiltakozni kezdett. Ezen a baromfitelepen több mint négyszáz ember dolgozik, Marcus Henley, a cég igazgatója azt mondta, hogy a vállalat humánus módon és New York állam törvényeinek betartásával állítja elő a termékeket. A cég bevételeinek egyharmadát adja New York, ezért nem tervezik az átszervezést, inkább bíróságra viszik az ügyet. 

 

Nem ez az első próbálkozás

Korábban néhány európai parlamenti képviselő az egész Európai Unióban betiltotta volna a liba-, és kacsatömést, de leszavazták őket. Az Egyesült Államokban sem ez az első eset, már Chicago is próbálkozott a hízott libamáj betiltásával, a 2006-os döntést viszont két évvel később hatályon kívül helyezték. 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-12-05

Állatvédők okozták közel 500 állat halálát…

Óriásit hibáztak az állatvédők, az akciók során nemhogy megvédték volna az állatok, hanem éppen az ellenkezője történt, majdnem ötszáz állat vesztette életét miattuk.

2019-12-05

A világ 10 legcsodálatosabb és leghasznosabb lófajtája

A világ 10 legcsodálatosabb, egyben leghatékonyabb igáslófajtáját mutatom most be nektek, olvassátok el cikkünket, és tudjatok meg mindent az igáslovakról!

2019-11-27

Ezért NE ajándékozz karácsonyra élő állatot!

Soha ne ajándékozzatok élő állatot karácsonyra, de semmilyen más ünnepre sem! Mostani cikkemben elmondom, miért ne ajándékozzatok élő állatot karácsonyra.

2019-11-13

Végre segít a kormány – 100 millió forintot adnak kutyák ivartalanítására!

A kóbor kutyák ivartalanításához kapnak százmillió forintos támogatást azok a civil szervezetek, amelyek állatmenhelyet működtetnek, végre valami elkezdődött!

2019-12-02

Tilos a kóbor állatok etetése! – Bírságot is kiszabhatnak érte…

Hamarosan tilos lesz a kóbor állatok etetése a közterületeken, mostani cikkemben kiderül, miért lesz tilos a kóbor állatok etetése a közterületeken!

2019-11-16

Tiltólistára került a magyar baromfi!

A magyar baromfi is tiltólistára került, a listát az olasz élelmiszertermelők szövetsége állította össze. Nézzük, miért került tiltólistára a magyar baromfi!

2019-12-04

Segíts a madaraknak – Hasznos tanácsok a madarak téli itatásához!

Nemcsak a madarak etetése, hanem a madarak itatásai is rendkívül fontos feladat a tél folyamán, éppen ezért mostani cikkemben mindent elmondok nektek a madarak itatásáról!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
268 681
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
7 511 802
Közösség

vérzés (hemorrágia, haemorragia)

Az állat életében a vérpályából való vérkilépés. A kiömlő vér folyhat a külvilágra... Tovább

Permetezés

Permetezés. A legáltalánosabban elterjedt védekezési módszer. Lényege az, hogy különböző... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

Állatok Állatorvos Állattenyésztés