Lassul az erdőpusztulás üteme, erdő, terület, hektár, fa, FAO erdészeti szakértő, pusztulás, Afrikába, Latin-Amerika, karibi térség, környezetvédelmi beruházás, éghajlatváltozás, kártevő, globális fel

Lassul az erdőpusztulás üteme

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nő az erdővel borított terület nagysága a fejlett ipari államokban, és lassabb ütemben pusztul a faállomány, mint korábban, de továbbra is aggasztóan sok fa tűnik el minden egyes nap - jelentette a FAO. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete most közzé tett legújabb felmérése szerint 1990-2005 között három százalékkal csökkent az erdővel borított terület nagysága, így jelenleg a Föld egyharmadát borítják fák. Naponta 20 ezer hektárral zsugorodik az erdőterület, azaz kétszer annyival, mint Párizs alapterülete külvárosokkal együtt. A pusztulás üteme azonban lelassult: míg a nyolcvanas években évi 9 millió, az elmúlt évtizedben 7 millió hektárról tűntek el a fák.
Lassul az erdőpusztulás üteme, erdő, terület, hektár, fa, FAO erdészeti szakértő, pusztulás, Afrikába, Latin-Amerika, karibi térség, környezetvédelmi beruházás, éghajlatváltozás, kártevő, globális fel

A FAO erdészeti szakértői szerint ez még mindig elfogadhatatlanul magas szám, és mit sem változtat rajta, hogy a gazdagabb államokban az erdőterület gyarapodása figyelhető meg. Afrikában, Latin-Amerikában és a karibi térségben fogy leginkább az erdő. Az afrikai kontinensen 1990 és 2005 között kilenc százalékos volt a pusztulás aránya.

Latin-Amerikában és a karibi szigeteken a vizsgált 15 év alatt 64 millió hektárról vesztek el a fák, és az enyészet gyorsuló ütemet mutat. Délkelet-Ázsiában is pusztul az esőerdő, Kelet-Ázsiában, pontosabban Kína nyugati részén viszont gigantikus erdőtelepítési program indult, ami a szakértők szerint a világon jelenleg zajló legnagyobb környezetvédelmi beruházás, bár kétséges, hogy milyen mértékben tudja ellensúlyozni az éghajlatváltozás hatását. Szakértők szerint a globális felmelegedés következtében szaporodnak az erdőtüzek, és korábban ismeretlen kártevők és betegségek terjednek el, ezért korántsem mindegy, hogy milyen fajta fákat telepítenek a fákkal borított terület szempontjából pozitív szaldójú országokban.

Hirdetés

Ilyen egyébként Magyarország is: az Állami Erdészeti Szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolcvan évben folyamatosan növekedett az erdőterület aránya, és tavaly elérte a kétmillió hektárt, így az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.

Forrás: MTI

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

76/2006. (X. 20.) FVM rendelet

a termõföldre vonatkozó elõvásárlási és elõhaszonbérleti jog gyakorlásával... Tovább

cikloalkánok (cikloparaffinok)

kettős kötést nem tartalmazó, telített gyűrűs szénhidrogének. A homológ sor 3—4... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés