Lassul az erdőpusztulás üteme, erdő, terület, hektár, fa, FAO erdészeti szakértő, pusztulás, Afrikába, Latin-Amerika, karibi térség, környezetvédelmi beruházás, éghajlatváltozás, kártevő, globális fel

Hirdetés

Lassul az erdőpusztulás üteme

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nő az erdővel borított terület nagysága a fejlett ipari államokban, és lassabb ütemben pusztul a faállomány, mint korábban, de továbbra is aggasztóan sok fa tűnik el minden egyes nap - jelentette a FAO. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete most közzé tett legújabb felmérése szerint 1990-2005 között három százalékkal csökkent az erdővel borított terület nagysága, így jelenleg a Föld egyharmadát borítják fák. Naponta 20 ezer hektárral zsugorodik az erdőterület, azaz kétszer annyival, mint Párizs alapterülete külvárosokkal együtt. A pusztulás üteme azonban lelassult: míg a nyolcvanas években évi 9 millió, az elmúlt évtizedben 7 millió hektárról tűntek el a fák.
Lassul az erdőpusztulás üteme, erdő, terület, hektár, fa, FAO erdészeti szakértő, pusztulás, Afrikába, Latin-Amerika, karibi térség, környezetvédelmi beruházás, éghajlatváltozás, kártevő, globális fel

A FAO erdészeti szakértői szerint ez még mindig elfogadhatatlanul magas szám, és mit sem változtat rajta, hogy a gazdagabb államokban az erdőterület gyarapodása figyelhető meg. Afrikában, Latin-Amerikában és a karibi térségben fogy leginkább az erdő. Az afrikai kontinensen 1990 és 2005 között kilenc százalékos volt a pusztulás aránya.

Latin-Amerikában és a karibi szigeteken a vizsgált 15 év alatt 64 millió hektárról vesztek el a fák, és az enyészet gyorsuló ütemet mutat. Délkelet-Ázsiában is pusztul az esőerdő, Kelet-Ázsiában, pontosabban Kína nyugati részén viszont gigantikus erdőtelepítési program indult, ami a szakértők szerint a világon jelenleg zajló legnagyobb környezetvédelmi beruházás, bár kétséges, hogy milyen mértékben tudja ellensúlyozni az éghajlatváltozás hatását. Szakértők szerint a globális felmelegedés következtében szaporodnak az erdőtüzek, és korábban ismeretlen kártevők és betegségek terjednek el, ezért korántsem mindegy, hogy milyen fajta fákat telepítenek a fákkal borított terület szempontjából pozitív szaldójú országokban.

Hirdetés

Ilyen egyébként Magyarország is: az Állami Erdészeti Szolgálat adatai szerint az elmúlt nyolcvan évben folyamatosan növekedett az erdőterület aránya, és tavaly elérte a kétmillió hektárt, így az ország területének több mint 21 százalékát borítja erdő.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Triton (Nord 1166)

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

bélcső

az -> emésztőkészüléknek a gyomorvégtől a végbélnyílásig terjedő része. Két nagyobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.