Egy kutatás szerint a növények is hallanak

Egy kutatás szerint a növények is hallanak

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A növények is "hallanak" - legalábbis erre a megállapításra jutottak dél-koreai kutatók. Rizsnövényeknek játszottak le klasszikus darabokat, így például Beethoven Holdfény-szonátáját. Ezt követően a növényekben két gén aktiválódott - adta hírül a brit "New Scientist".
Egy kutatás szerint a növények is hallanak

A szuvoni Mezőgazdasági Biotechnológiai Állami Intézet munkatársa, Dzsong Mi Dzsong és csapata éjjel-nappal különböző hangokat sugárzott a növények felé. Ezzel egyidejűleg a genetikai aktivitást is vizsgálták. Bizonyos frekvenciákon két gén aktiválódott. Egy, a hallógéneken elhelyezkedő gén-kapcsoló (promoter) áthelyezésével más géneket is "hallóvá" lehetne tenni - vélte Dzsong a brit tudományos lapnak nyilatkozva.

 

A jövő növénytermesztése

Ha helytállónak bizonyul a tudósok felfedezése, akkor a jövőben a termelők hanghullámok segítségével tetszés szerint tudnának be- és kikapcsolni bizonyos növényi géneket. Célzottan lehetne ezt a módszert alkalmazni például a virágzást beindító géneknél. Így olcsóbban és a környezetet kevésbé megterhelő módon lehetne a növények génállományára hatni, mint a vegyszeres módszerekkel.

Hirdetés

 

Eredmények fogadása

 

A dél-koreaiak kutatási eredményeit mindenütt kétkedve fogadták. Philip Wigge, a brit Norwich városban lévő John Innes Centre szakértője például azt állította, hogy a koreai csapat idejétmúlt módszerekkel dolgozott, és a kísérletei nem voltak elég átfogóak. Még ha a hangok előidéznének is valamiféle genetikai aktivitást, akkor sem lenne bizonyított ennek a gyakorlati haszna - érvelt a brit szakértő.

Forrás: www.nol.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

nyári vérzés

a —>fonálférgekhez tartozó Parafilaria multipapiliosa váltja ki; lovak bőralatti... Tovább

Gyomaendrõdi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Gyomaendrõd Kossuth u. 45. 5500 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 118

Átlagos értékelés: 5.0