Kukoricabogár Németországban

Kukoricabogár Németországban

Dull Péter
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy baden-württembergi járásban amerikai kukoricabogarat (Diabrotica virgifera) találtak, mely eddig nem fordult elő Németországban.
Kukoricabogár Németországban

Szakértők felhívták a kártevő veszélyességére a figyelmet: erős elterjedése esetén a termés 80%-a is károsodhat.

 

Előfordulása

Az Amerikában meglehetősen elterjedt kártevő, valószínűleg a 90-es évek elején került Európába, ismertebb előfordulásai Magyarországon, Ausztriában és Romániában találhatók. Jelentettek már előfordulást Szlovéniából, Franciaországból és Svájcból is.

 

Karantén-kártevő 

Az EU-ban a kukoricabogár karantén-kártevőnek minősül, ennek megfelelően szigorúak a szabályok, melyekkel a kártevő elterjedését kívánják megakadályozni. Az előfordulási helyek körül egy kilométeres védelmi zónát kell húzni és ezen kívül még egy 5 kilométeres biztonsági zónát is ki kell jelölni. A védelmi zónában két évig nem szabad kukoricát vetni, míg a biztonsági zónában egy évig.

Hirdetés

Védekezés 
 

Hirdetés

A kártevő csekély számú jelenléte esetén más kultúrák vetésével lehet a bogár elterjedésének gátat vetni. Nagyobb számú kártevő feltűnése esetén növényvédő-szereket kell alkalmazni. A növényvédőszerek két fajtáját alkalmazzák: vagy a leveleket permetezik, vagy a vetőmagot csávázzák vele. Magyarországon egy különösen érdekes módját alkalmazzák a védekezésnek: a növényvédőszer alkalmazása mellett egy olyan anyagot is alkalmaznak, mely fokozza a kártevő étvágyát, ennek következtében a kártevő mivel többet eszik, ezért az elpusztulásához szükséges dózist hamarabb elfogyasztja, így a szokásos növényvédőszer 10-15%-a is elegendő.
 Ez az eljárás, bár szakértők szerint nem olcsóbb a hagyományosnál, de előnye, hogy kíméli a többi rovart.
Németországban egy ilyenfajta kombinált védekezés bevezetése legalább 2 millió -ba kerülne, így ennek csak akkor lenne értelme, ha a kártevő veszélyeztetése komolyra fordulna.

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kötések

a sebkötés célja a seb védelme a fertőzéstől, a külső behatásoktól és a... Tovább

Bácsalmási Körzeti Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Bácsalmás Rákóczi u. 26. 6430 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés