Kukoricabogár Németországban

Hirdetés

Kukoricabogár Németországban

Dull Péter
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egy baden-württembergi járásban amerikai kukoricabogarat (Diabrotica virgifera) találtak, mely eddig nem fordult elő Németországban.
Kukoricabogár Németországban

Szakértők felhívták a kártevő veszélyességére a figyelmet: erős elterjedése esetén a termés 80%-a is károsodhat.

 

Előfordulása

Az Amerikában meglehetősen elterjedt kártevő, valószínűleg a 90-es évek elején került Európába, ismertebb előfordulásai Magyarországon, Ausztriában és Romániában találhatók. Jelentettek már előfordulást Szlovéniából, Franciaországból és Svájcból is.

 

Karantén-kártevő 

Az EU-ban a kukoricabogár karantén-kártevőnek minősül, ennek megfelelően szigorúak a szabályok, melyekkel a kártevő elterjedését kívánják megakadályozni. Az előfordulási helyek körül egy kilométeres védelmi zónát kell húzni és ezen kívül még egy 5 kilométeres biztonsági zónát is ki kell jelölni. A védelmi zónában két évig nem szabad kukoricát vetni, míg a biztonsági zónában egy évig.

Hirdetés

Védekezés 
 

Hirdetés

A kártevő csekély számú jelenléte esetén más kultúrák vetésével lehet a bogár elterjedésének gátat vetni. Nagyobb számú kártevő feltűnése esetén növényvédő-szereket kell alkalmazni. A növényvédőszerek két fajtáját alkalmazzák: vagy a leveleket permetezik, vagy a vetőmagot csávázzák vele. Magyarországon egy különösen érdekes módját alkalmazzák a védekezésnek: a növényvédőszer alkalmazása mellett egy olyan anyagot is alkalmaznak, mely fokozza a kártevő étvágyát, ennek következtében a kártevő mivel többet eszik, ezért az elpusztulásához szükséges dózist hamarabb elfogyasztja, így a szokásos növényvédőszer 10-15%-a is elegendő.
 Ez az eljárás, bár szakértők szerint nem olcsóbb a hagyományosnál, de előnye, hogy kíméli a többi rovart.
Németországban egy ilyenfajta kombinált védekezés bevezetése legalább 2 millió -ba kerülne, így ennek csak akkor lenne értelme, ha a kártevő veszélyeztetése komolyra fordulna.

Forrás: www.fvm.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Konferencia helyszín Budapest

Konferenciáknak, üzleti rendezvényeknek, bemutatóknak tökéletes helyszínéül szolgál az... Tovább

flóra

egy adott területen egy adott időpontban meglevő növényi populációk összessége. Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.