Hirdetés

Kritikus helyzetben a sertéságazat

MTI, Gazdakör
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kritikus helyzetben vannak a magyar sertéstartók a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének sertés- választmánya szerint - hangzott el a választmány ülésén csütörtökön Budapesten. Zsótér László, a választmány elnöke aláhúzta: a sertés felvásárlási ára négy hét alatt kilogrammonként 40 forinttal csökkent, 340 forintról 300 forintra, miközben a takarmányárak jelentősen emelkedtek.
Kritikus helyzetben a sertéságazat
A MOSZ adatai szerint a gabonafélék termelői ára 70-90 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A sertésválasztmány tagjai azt sérelmezték, hogy Magyarországon nincs piacvédelem a hazai áruk és termelők számára. Példaként említették, hogy Hollandiából a süldőket 36 eurós darabonkénti áron, azaz nem egészen tízezer forintért hozzák be. Ezzel pedig a magyar ár nem versenyképes. Megjegyezték, hogy a holland állatok állategészségügyi szempontból nem mindig felelnek meg a magyar követelményeknek.

Magyarországon a sertések száma alig haladja meg a 3 milliót, míg három évvel korábban ez a mennyiség 4 millió darab körül mozgott. A jelenlegi állomány olyan alacsony, mint a II. világháborút követő időszakban volt.

Így Magyarország lényegében nettó sertésimportőrré vált, ma már minden negyedik-ötödik levágott sertés külföldről származik a MOSZ adatai szerint. Emellett pedig jelentős mennyiségű, becslések szerint több tízezer tonna feldolgozott vagy nyers sertéshús is Magyarországra érkezik.

A sertésválasztmány tagjai nehezményezték, hogy az ágazat jövője szempontjából alapvetően fontosnak tartott különféle támogatásokat - például állatjóléti, állategészségügyi - az agrárkormányzat felfüggesztette. Szorgalmazzák ezek újraindítását, mivel a támogatás megvonása 18 forint veszteséget jelent a termelőknek kilogrammonként.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy jó volna tudni: jövőre mekkora támogatásra számíthat az ágazat.

Tóth István, a MOSZ titkára az MTI kérdésére közölte: az idén a sertéstartók összesen mintegy 8-9 milliárd forint támogatásra kaptak ígéretet.
Hirdetés

MTI

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

antibiotikumok

—>mikroorganizmusok által termelt olyan anyagok, amelyek más mikroszervezetek szaporodását... Tovább

zsíros májelfajulás

a —> máj —>elfajulásának egyik gyakori alakja. Oktanában túltáplálás és... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.