Kritikus helyzetben a sertéságazat

MTI, Gazdakör
Hirdetés

Kritikus helyzetben vannak a magyar sertéstartók a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének sertés- választmánya szerint - hangzott el a választmány ülésén csütörtökön Budapesten. Zsótér László, a választmány elnöke aláhúzta: a sertés felvásárlási ára négy hét alatt kilogrammonként 40 forinttal csökkent, 340 forintról 300 forintra, miközben a takarmányárak jelentősen emelkedtek.
Kritikus helyzetben a sertéságazat
A MOSZ adatai szerint a gabonafélék termelői ára 70-90 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban.

A sertésválasztmány tagjai azt sérelmezték, hogy Magyarországon nincs piacvédelem a hazai áruk és termelők számára. Példaként említették, hogy Hollandiából a süldőket 36 eurós darabonkénti áron, azaz nem egészen tízezer forintért hozzák be. Ezzel pedig a magyar ár nem versenyképes. Megjegyezték, hogy a holland állatok állategészségügyi szempontból nem mindig felelnek meg a magyar követelményeknek.

Magyarországon a sertések száma alig haladja meg a 3 milliót, míg három évvel korábban ez a mennyiség 4 millió darab körül mozgott. A jelenlegi állomány olyan alacsony, mint a II. világháborút követő időszakban volt.

Így Magyarország lényegében nettó sertésimportőrré vált, ma már minden negyedik-ötödik levágott sertés külföldről származik a MOSZ adatai szerint. Emellett pedig jelentős mennyiségű, becslések szerint több tízezer tonna feldolgozott vagy nyers sertéshús is Magyarországra érkezik.

A sertésválasztmány tagjai nehezményezték, hogy az ágazat jövője szempontjából alapvetően fontosnak tartott különféle támogatásokat - például állatjóléti, állategészségügyi - az agrárkormányzat felfüggesztette. Szorgalmazzák ezek újraindítását, mivel a támogatás megvonása 18 forint veszteséget jelent a termelőknek kilogrammonként.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy jó volna tudni: jövőre mekkora támogatásra számíthat az ágazat.

Tóth István, a MOSZ titkára az MTI kérdésére közölte: az idén a sertéstartók összesen mintegy 8-9 milliárd forint támogatásra kaptak ígéretet.
Hirdetés

MTI

Gazdakör
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

Gyomirtó Pardner

Gyomirtó permetezőszer kalászosok és kukorica gyomirtására, valamint napraforgó... Tovább

láncos műtrágyaszóró gép

hagyományos, vontatott munkagép, amellyel nagyobb adag és kevéssé morzsalékos műtrágyát is... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.