notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Használd fel a körtét te is!

Hirdetés

Használjuk fel a körtét, megmutatom, hogyan!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A körtét mindenki ismeri. Van belőle kicsi és nagy, sárga, zöld, vörösesbarna, szabályos formájú, sőt egészen torz példányokat is produkál a természet. Rendkívül egészséges és még nagyon finom is, a most következő cikkben pedig számos remek receptek osztok meg veletek!

Körte felhasználásnak módjai

 

Teremnek egészen korai fajták és vannak, amelyet így karácsony táján tehetünk asztalra. Egyben azonban megegyeznek: beltartalmi értékeik miatt szervezetünket erősítik, frissítik, támogatják egészségünket, tehát fogyasszunk belőlük minél többet, amikor csak tehetjük!

 

A magyarországi termesztésre vonatkozó első írásos emlékek a középkorból maradtak fenn. A Közép-Európára jellemző mérsékelt éghajlatot kedveli a gyümölcs, ennek köszönhetően elterjedt az egész kontinensen. A falusi kertekben, utcákban szinte mindenütt megtalálható.

 

Ennek ellenére az almafogyasztás mégis háromszor magasabb, mint a körtéé. Jó lenne, ha ez változna, hiszen a körte számtalan módon felhasználható, könnyen emészthető, nem terheli az emésztőrendszert. Hasznos a belek salaktalanítása, emésztési zavarok esetén, szabályozza a vízháztartást, csökkenti a vese- és hólyagbántalmakat, támogatja a szervezet vérképző tevékenységét.

Hirdetés

 

Hirdetés

A gyógyhatás elsősorban a magas víztartalomnak köszönhető. Éppen emiatt kiváló szomjoltó is. A körte héjában és a gyümölcshúsban sokféle vitamin, fehérje-alkotórész, ásványi anyag található, mindezek az emberi anyagcserében jól hasznosulnak. Káliumot, nátriumot, rezet, cinket, kalciumot és foszfort egyaránt tartalmaz. Hatóanyagai révén képes a nehézfémek, mérgező anyagok megkötésére, semlegesítésére és szervezetből való kiürítésére. Folsavtartalma miatt segíti a növekedést, C-vitaminja pedig az immunrendszert támogatja.

 

Az étkezések közötti kisebb éhségérzetet remekül csillapítja. A körtéhez egész évben hozzájuthatunk, de szerencsére egyszerűen és könnyen tartósíthatjuk is. Befőttként éppen olyan jól eláll, mint fagyasztva, aszalva, ivóléként vagy akár lekvárként.

 

Évszaktól függetlenül sokféle módon felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk. Levest, mártást, salátát, köretet, müzlit, süteményeket készíthetünk belőle, de hidegtálakhoz, különösen sajtokhoz is tálalhatjuk. Aszalt változatából télen remek kalácsok süthetők, másféle aszalt gyümölcsökkel, mákkal, dióval variálva. Az aszalt körtéből, kevés szegfűszeggel fűszerezve, mézzel ízesítve, aromás, melegítő hatású tea készíthető a fagyos téli napokon.

A következő oldalon mutatok pár remek körtés étket.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 277 335
Közösség

cérnás gyapjú

nemkívánatos tulajdonság, amikor a juh —>bundájában kevés a kötőszál, alig... Tovább

hirudin

az orvosi pióca (gyűrűsférgek) nyálmirigyében termelődő, fehérjetermészetű anyag;... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 194

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés Növényvédelem