notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A körtelekvár tökéletes receptje

Hirdetés

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az alma után a körte a legnépszerűbb őszi gyümölcs, nálam viszont megszerezte az első helyet, legfőképpen azért, mert segítségével elkészíthettük a világ legfinomabb lekvárját, mutatom is, hogyan! 

Megmutatom, hogy készül a tökéletes körtelekvár

Miért fogyasszunk minél több körtét?

A körtében C-, B6-, és K-vitamint találhatunk, emellett tele van antioxidánsokkal, flavonoidokkal, és tápanyagokkal is. A körte rendszeres fogyasztása csökkenti a cukorbetegség, a szívroham és az elhízás kialakulásának veszélyét, de már arról is készültek tanulmányok, hogy csökkenti a koleszterinszintet és magas vérnyomás esetén is segít. Nem utolsósorban elég meggyőző érv lehet az is, hogy a körte finom, szóval együk bátran, most pedig nézzük a recepteket! 

 

Narancsos körtelekvár készítése

Amire szükség lesz: 2 kilogramm körte, egy közepes méretű narancs, egy kisebb méretű citrom, 250-300 gramm cukor. A körték megmosásával, hámozásával kezdjük a műveletet, majd távolítsuk el a magházakat, és daraboljuk fel a gyümölcsöket. Ezután hámozzuk meg a narancsot is, vágjuk le róla a fehér, szivacsos részt is, és szintén daraboljuk fel. Olvasszuk fel a cukrot, majd a körtét a narancshéjjal, a narancshússal és a citrom levével együtt tegyük fel kis lángra. Hagyjuk, hogy felforrjon, de közben kevergessük folyamatosan. Nagyjából 35-40 perc alatt készül el, besűrűsödik, ekkor öntsük előre megtisztított üvegekbe, zárjuk le jó erősen, fordítsuk fejre, és már mehet is a szárazdunsztba! 

Hirdetés

 

Mákos körtelekvár készítése 

Amire szükség lesz: két kilogramm körte, 6-700 gramm cukor, két közepes méretű citrom, 4 evőkanál mák. Először is mossuk meg jó alaposan a körtéket, hámozzuk meg, daraboljuk fel, közben a magházat távolítsuk el. Az így készült darabokat tegyük bele egy tálba, majd mehet rá a cukor, a citrom leve – keverjük össze jó alaposan és hagyjuk állni legalább 3-4 órán keresztül, ez idő alatt levet fog ereszteni.

Hirdetés

 

Ha letelt az idő, akkor tegyük fel lassú tűzre, és főzzük 30 percig. A felét botmixer segítségével turmixoljuk, majd tegyük vissza az edénye, a körte másik feléhez. Közben egy száraz serpenyőben pirítsuk meg a mákot, majd öntsük ezt is a körtéhez. Főzzük az egészet még körülbelül 30 percen keresztül – akkor lesz jó, ha már besűrűsödik. Jöhetnek a tiszta befőttes üvegek, még forrón töltsük meg őket az elkészült lekvárral, zárjuk le az üvegeket légmentesen, majd fejjel lefelé tegyük be szárazdunsztba. Készen is vagyunk, jó étvágyat mindenkinek! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
319 331
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 903 506
Közösség

kötőfék

kenderből, hevederből v. szíjból készített, lekötésre alkalmas szerszámdarab. A... Tovább

sárkereplucerna (sarlós lucerna, svédlucerna, Medi-cago falcata L.)

a ->pillangósok családjának tagja. Évelő, elágazó gyökerű; szára 60—70 cm-re nő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 2

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek