notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a koronavírusról

hirdetes

Világjárvány a küszöbön – Minden a koronavírusról

B. Á.
A koronavírus veszélyei

Koronavírus Kínában – A szintén sokat emlegetett MERS

A MERS szintén a denevérektől indult, innen terjedt át a tevékre, a tevékről pedig az emberre, a közel-keleti légúti megbetegedés 2012-ben tűnt fel és 900 ember életét követelte. Január végén a hatóságok betiltották az összes piacon a vadállatok adásvételét, és indult egy kampány is a vadkereskedelem szabályozására, valamint megfékezésére.  

A koronavírus rohamosan terjed

Sajnos a kínai egészségügyi rendszer nagyon alul van finanszírozva, és többek között ez is oka a gyors terjedésnek. Az utóbbi 4-5 évben szinte semmit nem költöttek az egészségügyre, a pénzt inkább gazdaságfejlesztésre költötték. A koronavírus Tibet kivételével már az összes kínai tartományban megjelent, de Kínán kívül további 10 országban is beköszöntött (50-60 fertőzöttről lehet tudni eddig).

Nagyrészt idősek, más betegségekben szenvedő, vagy legyengült szervezettel rendelkező emberek tartoznak a vírus halálos áldozatai közé, a járvány eddig kevesebb ember életét követelte, mint egy erősebb magyarországi influenzaszezon. Az viszont sajnos tény, hogy a vírus egyre jobban és gyorsabban terjed, lappangási ideje pedig akár két hét is lehet, és ez idő alatt is fertőz.

hirdetes

Ráadásul a holdújév sem kedvez, mivel ez Kína legfontosabb ünnepe – ekkor az iparvárosokban dolgozók százmillió térnek haza családjukhoz, rengeteg fesztivált és tömegrendezvényt tartanak. Nagyon sok ember utazik ilyenkor az országban, gyűlik össze kis, zárt térben, ez pedig kiváló körülményeket teremt a vírus terjedésének. 

Intézkedések a koronavírus miatt

Több tömegrendezvényt is lefújtak Vuhaban és további 14 városban, de több turisztikai célpontot (Tiltott Város, Disneyland Sanghajban) is bezárattak. Az oltóanyagok kifejlesztését is megkezdték, és nekiálltak két ideiglenes kórház megépítésének (10 nap alatt 800-100 ágyas épületet hoznak létre). A munka-, is iskolaszünetet meghosszabbították, a csoportos külföldi utak és repülőjegyek árusítását felfüggesztették. Azonban nemcsak Kínában, más országokban is lépéseket tesznek: az Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, valamint Japán is tervezik állampolgárai evakuálását Vuhanból. 

hirdetes

A koronavírus és Magyarország

Valószínűleg a vírus eljut hozzánk is, de a közös európai intézkedéseknek köszönhetően a terjedési láncot hamar sikerül megállítani. Minél hamarabb fel kell fedezni a behurcolt eseteket, legyen terv, mit kell kezdeni a járvánnyal érintett területeken, a betegeket a lehető leghamarabb el kell tudni különíteni. Konkrétumokat még nem lehet mondani, a vírus megjelenésének valószínűségi esélye szinte óránként változik. Jelenleg nem kell tömeges megbetegedésektől, lezárt városoktól tartanunk, de cikkünket folyamatosan frissítjük, amint meg tudunk valamit! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-01-31

A koronavírus tünetei - Erre érdemes odafigyelni!

Sajnos javában zajlik az új évtized járványa, mi nem más, mint a koronavírus. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a koronavírus tüneteiről, tartsatok velem!

2020-02-20

Szomorú, hogy valaki képes erre - Gázolajjal öntözték meg az Újszülöttek ligetét

Elképesztő, hogy mire képesek az emberek, csak azért, mert őket zavarja valami. Most az újszülöttek tiszteletére ültetett fákat locsolták le gázolajjal.

2020-02-20

2000 tonna betegségeket terjesztő rovar marad életben, ha nem segítünk a fecskéknek!

Hatalmas bajban vagyunk, és ha így marad, akkor még nagyobb bajban leszünk. A fecskék száma az utóbbi két évtizedben a felére esett vissza. Védjük meg együtt a fecskéket!

2020-02-27

Megszűnik a kiskerti gyomirtás? – Betiltják a glifozátot!

Betiltják a glifozátot, hamarosan nem lehet használni a kiskertekben. Nézzük, miért döntöttek úgy, hogy kivonják a forgalomból a glifozátot, a legismertebb gyomirtót.

2020-01-31

Globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a WHO a koronavírus miatt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kihirdette a globális egészségügyi vészhelyzetet a Kínában tomboló koronavírus miatt, nézzük a részleteket!

2020-03-27

Tisztul a Föld a koronavírusnak köszönhetően

A koronavírus miatti intézkedéseknek köszönhetően hatalmas változások következtek be a Föld életében. Egyre jobban tisztul a levegő, ennek eredményeképpen egyre tisztább a Föld.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
224 251
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
2 730 097

Flämingsprofi

Tavaszi zab Cél: élelmiszer és takarmány Leírás:A fajta növekedési típusa korai... Tovább

Zalaegerszegi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal   ... Tovább

Tovább a lexikonra
Környezetgazdálkodás Környezetvédelem