notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Konyhakert kialakítása könnyedén, saját kezűleg

Hirdetés

Konyhakert létrehozása könnyedén

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hamarosan itt a tavasz, készüljünk fel időben a jó időre, én már alig várom, hogy kertészkedhessek végre. A következő cikkben megmutatok neked egy remek ötletet, amit te is könnyedén elsajátíthatsz. Készíts konyhakertet saját kezűleg a következő négy lépés segítségével.

Konyhakertet saját kezűleg is létrehozhatsz könnyedén, nem kell megijedned a feladattól. A következő cikkben elmondjuk nektek, hogyan tehetitek meg ti is

Mini konyhakert 4 lépésben kezdő, időhiányos és derékfájós kiskertészeknek, városi kertészeknek. Sokan vannak, akik mindig is bőven termő haszonkertről, sikeres kertészkedésről álmodoztak, de megfelelő mennyiségű pénz, extra idő, hely, jó talaj és gépi eszközök híján lemondtak róla. Nos, ők se essenek kétségbe, mert soha nem késő!

 

A kertészkedés nem szükségszerűen pénzköltést vagy időpocsékolást jelent. A helyhiány szintén nem lehet hivatkozási alap. Kis ráfordítással és kevés erőfeszítéssel is kialakíthatjuk konyhakertünket, és fogyaszthatjuk saját termésünket. Elég, ha van egy 3x 4,5 méteres területünk, amire elhelyezünk néhány komposzttal teli zsákot, és máris megtermelhetünk 28 hagyományos zöldséget, és lesz friss paradicsomunk, paprikánk, uborkánk, cukkinink stb.

 

A hely megválasztása sarkalatos kérdés. lehet ez a társasház kertje, a grund egy szelete, mindig a lehető legnaposabb fekvést válasszuk. Legmegfelelőbb, ha végig süti a területet a nap, de ha választani kell a délelőtti és délutáni benapozottságot illetően, válasszuk mindig a délutánit. Hiszen a zöldségek többsége meleg és fényigényes, gondoljunk csak a paradicsomra vagy a paprikára. Ha árnyékos helyet választunk, a növények elmaradnak a fejlődésben, nem is beszélve a különböző kórokozók elszaporodásáról.

Hirdetés

 

Ne rémítsen el az ásás és a derékfájás gondolata. Hiszen elég csak ott ásni ahová ültetünk. A többi helyet pedig vastagon takarjuk mulccsal többek közt azért, hogy megvédjük a területet a gyomosodástól. A növények elhelyezésekor általánosan elmondható, hogy az olyan tipikus kerti zöldségek, mint a paradicsom, paprika, uborka, egymástól kb. 60 cm tőtávolságra kerülhetnek. Így beférünk a növények közé, és a növekedésüket sem gátoljuk. Ezzel a módszerrel kb. 28 db. növényt ültethetünk egy 3x 4,5 méteres területre.

Hirdetés


Kora tavasszal, ha kijelöltük a növények helyét, ássunk mindegyikük számára egy 30 cm átmérőjű, 25 cm mély ültetőgödröt. A gödröt töltsük fel minden jóval, komposzttal, szalmával és kerti földdel. Tegyünk bele mindenből egy kicsit úgy, hogy kb. 7-10 cm-rel a talajszint fölé domborodjon. A köztes részt pedig töltsük ki fóliával vagy kartonpapírral (erre a célra megfelel a szétnyitott kartondoboz), a felszínét pedig borítsuk szalmával vagy forgáccsal vagy avarral.

 

Ha elérkezett az ültetés ideje, azaz a fagyok elmúltával, nekiláthatunk a palánták ültetésének. Megjegyzendő, hogy a palántákat magunk is előállíthatjuk magvetéssel, vagy vásárolhatjuk is őket. A dolog egyszerű, hiszen a gödröt már előkészítettük a növények számára. Emeljünk ki egy kevés földet, esetleg még érett komposzttal gazdagítsuk a talajt, és növényt beültetjük, a talajt körbelapogatjuk és takarjuk még kb. 2 cm vastagon komposzttal. Ezzel növeljük a talaj tápanyagellátást növeljük a talaj humusztartalmát, amelyből minden esőzés vagy öntözés alkalmával kioldódik és lemosódik némi tápanyag a gyökérzónába.

 

Ha híján vagyunk a komposztnak, takarjuk a növény körül a talajt avarral vagy szalmával. Így csökkentjük a gyomosodás veszélyét és segítünk megőrizni a talaj nedvességtartalmát. Ha ez az egész procedúrát minden évben megismételjük, idővel a kertecske talaja egyre jobb minőségűvé válik. Időnként töltsük újra,  újítsuk meg a mulcsot, hogy távol tudjuk tartani a gyomokat, és a talaj nedvességtartalmát is megőrizzük. Meleg, száraz időben ne feledkezzünk meg az öntözésről. Ilyenkor 2-3 naponta jól öntözzük be a talajt, hogy a víz levándoroljon a teljes gyökérzónába. A legajánlatosabb a hajnali vagy reggeli öntözés, még a felmelegedés előtt. Vigyázzuk, hogy ne tapossuk össze a növények közelében talajt. Próbáljunk meg a mulccsal fedett részeken közlekedni.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
302 782
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 886 957
Közösség

pajzsmirigy

a nyaktájékon, a gége pajzsporcán levő —>belső elválasztású mirigy. —>... Tovább

ablakosság (foghíjasság)

a hiányosan megtermékenyült (főleg rozs-) kalász részleges meddősége. Oka lehet a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 214

Átlagos értékelés: 4.9

Növénytermesztés