notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb kocsonyarecept

Hirdetés

Készítsünk kocsonyát, mutatom a legjobb receptet!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a legjobb kocsonyareceptet, készítsétek el ti is mindenképp! 

A legjobb kocsonyarecept

A fotó készítője: Horváth Péterné Edina

 

Néhány érdekesség a kocsonyáról

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Európa legrégebbi Le Viandier nevéhez kapcsolódó 1395-re datált receptkönyvében már szerepel a kocsonya receptje.

 

Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Ennek eredete: még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe (maga az épület ma is látható, homlokzatán a három rózsa domborművével).

 

A vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné meg lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé. A humoros történet hamar elterjedt, és vele a szólás is. 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.

Hirdetés

 

A tökéletes kocsonya receptje

Hozzávalók

Minden liter vízhez:

  • fél vöröshagyma héjastul 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 5-6 szem bors 
  • 5-6 szem koriander 
  • 1 teáskanál só 
  • egy körömnyi babér 
  • egy csipet pirospaprika

 

Egyéb hozzávalók

  • 1 sertésfej (felet is lehet kapni, azzal is megelégedhetünk)
  • 1 kisebb füstölt sertésnyelv (csóróbb időkben szalonnabőr)
  • 1-2 malac- vagy sertésköröm
  • 1 kisebb csülök (ha olcsóbban akarjuk megúszni, elhagyhatjuk)
  • Hirdetés
  • 1 malacfarok
  • 1-2 szárított csöves paprika

 

Elkészítés

A megmosott húsokat és az összes hozzávalót egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és sem a disznó orra, sem a füle nem kandikál ki, hanem szelíden úszik a felszín alatt.  A lassú főzés éppúgy alapeleme a kocsonyának, mint a húslevesnek. Soha ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig. A jó hír az, hogy nem lehet szétfőzni, mert akár 3-4-5 órát is elvan a lassú tűzön, és mi ez alatt bármi mást csinálhatunk.

 

Amire a csontról lefoszlik minden, addigra a kollagén is kifő belőle, a zsír pedig a tetejére gyűlik. Ekkor a fazekat húzzuk félre és langyosodásig hagyjuk magára, majd válogassuk – szedjük ki belőle mindazt, amit szeretnénk a tányérokba tenni

 

Addig hűtjük, míg a tetején megdermed a zsír és könnyedén, merőkanállal eltávolíthatjuk. Ekkor csak annyira langyosítjuk újra, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha igazán alaposak vagyunk, a szűrőbe, szitába gézt is fektetünk, így biztosan kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogy a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű lett, nem fog remegni, ami hátrány, de lényegesen könnyebb vágni és enni. Ha nem elég tömény, kristályosan törik, és lepereg a villáról, de ez már tényleg ízlés kérdése.

 

Ha kezdő vagy akkor ha véletlenül nem sikerül adok egy Tippet:Ha egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonyánk akkor ennek két oka lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabályt, vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van. Vagy az egész levet visszaöntjük a lábosba és elfőzzük egy részét – így ugyanis besűrűsödik –, vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Ez nem túl elegáns, de gyors megoldás.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-09-21

Hibáztak a kutatók – Génmódosított rovarokat szabadítottak ránk!

Jót akartak, de hatalmas hibát követtek el a kutatók, aminek az lett az eredménye, hogy többszázezer génmódosított rovart szabadítottak ránk.

2019-10-10

Ilyen volt régen egy hagyományos, falusi disznóvágás

A disznóvágás is hozzátartozik a magyarok tradícióihoz, mostani cikkemben bemutatom nektek, milyen volt régen egy igazi, hamisítatlan disznóvágás!

2019-08-22

Az autók rémálma, támad a nyest – Így védekezhetsz ellene!

A nyestek rengeteg kárt képesek okozni, tönkreteszik az autók szigetelését, megrágják a kábeleket, de még a padlásra is képesek beköltözni, nézzük, hogyan védekezhetünk a nyestek ellen!

2019-09-27

Nem a kutya a hibás, hanem te! – Ha tetszik, ha nem…

Ha tetszik, ha nem, akkor is így van, nem a kutya a hibás, hanem te magad. Te vagy az, aki nem megfelelően tartja a kis kedvencét, és te vagy az, aki felelős a tetteiért!

2019-09-30

Megnyalta a kutyája, ezért minden végtagját amputálni kellett!

Majdnem az életébe került, hogy engedte kutyájának azt, hogy megnyalja. A végtagjait amputálni kellett, eltávolították az orrán lévő bőrt és a felső ajkát!

2019-10-22

Őszi finomságok – Körtelekvár tartósítószer nélkül! (RECEPT)

A körte egy nagyon egészséges és isteni finom gyümölcs, éppen ezért érdemes belőle nagyon sokat fogyasztani. Mostani cikkemben a legjobb körtelekvár receptjeit mutatom meg nektek!

2019-10-18

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

A gyümölcsfák ifjító metszéséről fogok most nektek beszélni, tartsatok velem és tudjatok meg mindent a gyümölcsfák ifjító metszéséről!

2019-10-19

Méltó síremlék egész évben – Temetőbe ültethető növények

Azokat a temetői növényeket mutatom most be nektek, amiket nyugodtan ültethettek, ugyanis szép és méltó díszei lesznek szeretteitek sírhelyének!

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
322 705
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
6 448 425
Közösség

küsz (bökle, szélhajtó küsz, Alburnus [lucidus] al-burnus)

a pontyfélék (Cyprinidae) családjába tartozó, apró, ujjnyi nagyságú, ezüst színű hal.... Tovább

B3-vitamin-hiány (nikotinsavamid-hiány)

a viszonylag nagyobb nikotinsavamid-igényű fiatal ludakban angolkórhoz hasonló csontfejl.... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek