A legjobb kocsonyarecept

Készítsünk kocsonyát, mutatom a legjobb receptet!

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kocsonyát vagy szereti valaki, vagy nem, nincsen más lehetőség, a magyar emberek többsége viszont szereti, a falusiak pedig imádják! A most következő cikkben megmutatom nektek a legjobb kocsonyareceptet, készítsétek el ti is mindenképp! 

A legjobb kocsonyarecept

A fotó készítője: Horváth Péterné Edina

 

Néhány érdekesség a kocsonyáról

 

A kocsonya egy hagyományos, minden európai nép konyhájában fellelhető hideg étel. A kocsonya készítésének az első írott receptje Franciaországban maradt fenn. Európa legrégebbi Le Viandier nevéhez kapcsolódó 1395-re datált receptkönyvében már szerepel a kocsonya receptje.

 

Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből való. A miskolci közmondások közül országosan ismertté vált a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”. Ennek eredete: még a hűtőgép feltalálása előtti időben, amikor a pincében tárolták a hűtést igénylő ételeket, vendégek tértek be Miskolc főutcáján a Három Rózsa vendéglőbe (maga az épület ma is látható, homlokzatán a három rózsa domborművével).

 

A vendégek kocsonyát rendeltek, a vendéglősné meg lement érte a pincébe, a sötétben nem vette észre, hogy a hűlő kocsonyába beleugrott, és a zselésedő anyagban benne ragadt egy béka, és így tette le az ételt az asztalra a vendégek elé. A humoros történet hamar elterjedt, és vele a szólás is. 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.

Hirdetés

(Wikipedia)

 

A legjobb kocsonyarecept

 

Hozzávalók

Minden liter vízhez:

  • fél vöröshagyma héjastul 
  • 3 gerezd fokhagyma 
  • 5-6 szem bors 
  • 5-6 szem koriander 
  • 1 teáskanál só 
  • egy körömnyi babér 
  • egy csipet pirospaprika

 

Egyéb hozzávalók

  • 1 sertésfej (felet is lehet kapni, azzal is megelégedhetünk)
  • 1 kisebb füstölt sertésnyelv (csóróbb időkben szalonnabőr)
  • 1-2 malac- vagy sertésköröm
  • 1 kisebb csülök (ha olcsóbban akarjuk megúszni, elhagyhatjuk)
  • Hirdetés
  • 1 malacfarok
  • 1-2 szárított csöves paprika

A következő oldalon megosztom az elkészítés menetét is! 

 

A legjobb kocsonyarecept

 

A megmosott húsokat és az összes hozzávalót egy fazékba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi, és sem a disznó orra, sem a füle nem kandikál ki, hanem szelíden úszik a felszín alatt.  A lassú főzés éppúgy alapeleme a kocsonyának, mint a húslevesnek. Soha ne lobogjon, szinte csak gyöngyözzön, de azt sokáig. A jó hír az, hogy nem lehet szétfőzni, mert akár 3-4-5 órát is elvan a lassú tűzön, és mi ez alatt bármi mást csinálhatunk.

 

Amire a csontról lefoszlik minden, addigra a kollagén is kifő belőle, a zsír pedig a tetejére gyűlik. Ekkor a fazekat húzzuk félre és langyosodásig hagyjuk magára, majd válogassuk – szedjük ki belőle mindazt, amit szeretnénk a tányérokba tenni

 

Addig hűtjük, míg a tetején megdermed a zsír és könnyedén, merőkanállal eltávolíthatjuk. Ekkor csak annyira langyosítjuk újra, hogy a levet bele tudjuk szűrni a tányérokba. Ha igazán alaposak vagyunk, a szűrőbe, szitába gézt is fektetünk, így biztosan kristálytiszta lesz. A dermedés ideje változó, ahogy a kocsonya állaga is. Ha túl sűrű lett, nem fog remegni, ami hátrány, de lényegesen könnyebb vágni és enni. Ha nem elég tömény, kristályosan törik, és lepereg a villáról, de ez már tényleg ízlés kérdése.

 

Ha kezdő vagy akkor ha véletlenül nem sikerül adok egy Tippet:Ha egyáltalán nem akar megdermedni a kocsonyánk akkor ennek két oka lehet: vagy nem tartottuk be a 70-30 százalékos szabályt, vagy túl sok vizet öntöttünk rá. Az orvoslásnak is két módja van. Vagy az egész levet visszaöntjük a lábosba és elfőzzük egy részét – így ugyanis besűrűsödik –, vagy zselatinlapokat olvasztunk és belekeverjük. Ez nem túl elegáns, de gyors megoldás.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-12-23

Így szabadulj meg természetes módon a bolháktól otthonodban

A bolhák rengeteg kárt tudnak okozni, éppen ezért hoztam el nektek szakértőnk remek tanácsait, most megtudhatjátok, hogyan szabadulhattok meg a bolháktól természetes módszerekkel, könnyedén!

2018-12-08

Szent Miklós segítői, ismerjük meg a rénszarvasokat közelebbről!

A rénszarvas egy nagyon különleges állat, és nemcsak azért, mert a Mikulás segítője! Cikkünkben olyan érdekes információkat tudhattok meg a rénszarvasokról, amit eddig nem hallottatok!

2019-01-05

1300 kutyának segített otthont találni 3 év alatt, pedig csak 7 éves!

Mindössze hét éves a kisfiú, mégis olyan példát mutat az embereknek, hogy az megsüvegelendő, nem véletlenül kapta meg az Év Gyermekének járó elismerést, ismerjétek meg ti is Roman McConn történetét!

2018-12-23

Miért adj házi kedvenceidnek CBD olajat

A CBD olajos állatkezelés egyre népszerűbbé válik, és sok gazdiban kifejezetten pozitív vélemény alakult ki a készítményről. De vajon megalapozottak ezek a híresztelések, és jó ötlet így kezelni négylábú barátainkat?

2019-02-20

Ezt tedd a cserepes virágok alá, hogy sokáig díszítsenek!

Nagyon sok olyan dolog van, amit felhasználhatunk a növények gondozásához, neveléséhez. Most egy olyan fantasztikus szert mutatok be, ami bárhol megvásárolható, olcsó, és mégis nagyon hasznos!

2019-02-22

A citromfa szakszerű metszése

A citromfának is szüksége van metszésre, éppen ezért született meg ez a cikkem. Most elmondom nektek, mikor és hogy érdemes nekilátni a citromfa metszéséhez!

2019-02-19

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Minden, amit tudni érdemes a szederről, gondozásáról, neveléséről, szaporításáról. Olvasd el cikkünket, és ismerd meg te is az egyik legősibb növényünket, ami nem más, mint a szeder!

2019-02-19

Az örökké zöld tuja titkai

A tuja nem igényel sok odafigyelést, de van néhány fontos dolog, amit nem árt észben tartani. Szakértőnk most mindent elmond a tuják gondozásáról, a tuják metszéséről, a tuják növényvédelméről!

További cikkek ebben a témában
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek

Linhart-féle kosaras csávázás

Linhart György által kifejlesztett eljárás, amellyel gombás betegségek kártétele ellen a... Tovább

vérgyűrűs tojás

Akkor alakul ki, ha a megtermékenyített ->tojásban a fejl. ->embrió a keltetés 7. napja előtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 119

Átlagos értékelés: 4.7