notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kivi termesztése otthon

Hirdetés

Kivi nevelése otthon

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kivi az egyik legegyedibb gyümölcsfajta, ami csak létezik – különleges ízének köszönhetően sokak kedvence, és a legtöbben magában, gyümölcssalátában, vagy turmixként fogyasztják (hogy csak néhány módot említsünk). Ha nem riadsz vissza egy kis termesztői kihívástól, akkor semmi akadálya, hogy akár otthonodban is termessz magadnak ezekből az ízletes szőrös gyümölcsökből!

Nevelj otthon kivit

Dél-Kína nemzeti gyümölcse, a közép-kínai Sanhszi tartományban őshonos. Az önporzós kivi növény nagyon ritka és általában kisebb mennyiségű gyümölcsöt hoz. A jól termő kivigyümölcs terméshez mindig szükség van porzó és termő egyedekre.

 

Eredeti nemzetközi neve „kínai egres” volt. Ezt új-zélandi meghonosítóitól kapta a 20. század elején (bár kezdetben rövid ideig kínai nevén emlegették: jangtao). A 20. század közepén marketingmegfontolásokból először „dinnyécske” (angolul: melonette), majd 1959-ben „kivigyümölcs” (angolul: kiwifruit) névre keresztelték át. A kivi név az Új-Zélandon őshonos kivi madár, a szigetország nemzeti jelképe nevének átvétele. (A madár kicsi, barna és bozontos, mint a gyümölcs.)

 

A „dinnyécske” (melonette) névtől az új-zélandi termelőknek azért kellett szabadulniuk, mert attól tartottak, hogy a dinnyére kivetendő új amerikai importvámokat erre a gyümölcsre is alkalmaznák. Némi A-, nagy mennyiségben B-, C- és K-vitaminokat, valamint természetes antioxidánsokat, makró- és nyomelemeket tartalmaz. Napi három kivi fogyasztása 15 Hgmm-rel csökkenti a magas vérnyomást, ami igen jó eredménynek számít még gyógyszerek esetén is.

Hirdetés

 

Mindenkinek érdemes kivit fogyasztania minden nap, azt pedig már tudjuk, hogy amit mi magunk készítünk, az sokkal jobb, mint az, amit a boltban kapunk! Nézzük tehát, hogyan termeszthetünk saját kivit!

 

Mikre lesz szükség hozzá? 

Hirdetés
  • Egy kivire (a magok miatt) – javasolt organikus gyümölcsöt szerezni erre a célra, mert ezek magjai fejlődnek a legjobban. Több kivifajta is létezik, az alábbi útmutató pedig mindegyikre alkalmazható.
  • Egy kis bögrére vagy egyéb tartóra – ebben tároljuk majd a magokat a csírázás első hetében.
  • Papírtörlők, egy tányér és egy átlátszó műanyag tartó – ezekből egy nagyon egyszerű, miniatűr üvegházat készítünk majd a csíráztatáshoz.
  • Virágföld – a legtöbb virágföld alkalmas kivik termesztésére, de javasolt olyan keveréket keresni, ami tőzeget, vermikulitot, perlitet és organikus trágyát tartalmaz.
  • Virágtartók vagy cserepek – egy 5-8 cm mély és 2-5 cm széles cserép (vízelvezető lyukakkal) megfelel a csíráztatásra. A palántákat idővel át kell majd ültetni valami nagyobb tartóba, hogy tovább nőhessenek. Érdemes egy méretesebb tartót választani erre a célra, hogy később ne kelljen még egy átültetést végigcsinálni.
  • Napfény vagy növény lámpa – a kivi indáinak rengeteg fényre van szükségük, különösen a csírázás ideje alatt. Elegendő természetes napfény hiányában különleges lámpát kell alkalmazni. A következő oldalon elmondom a teendőket is! 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
518 662
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 277 335
Közösség

hullaliszt

állati hullákból és élelmiszeripari hulladékokból előállított nagy fehérjetartalmú takarmány. Tovább

ergonómia

összefoglaló fogalom, amely tudományos megalapozottsággal vizsgálja a termelésben részt vevő... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 213

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások