notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Kerti tavak építése házilag, 10 lépésben

Hirdetés

Kerti tavak építése házilag, 10 lépésben

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Itt a tavasz, a jó idő, mindenki nekifog kertészkedni. Cikkünkből megtudhatod, hogyan alakíthatsz ki kerti tavat olcsón, gyorsan, egyszerűen, saját kezűleg. 

Jön a tavasz, a jó idő, mindenki nekifog kertészkedni. Cikkünkből megtudhatod, hogyan is alakíthatsz ki kerti tavat olcsón, gyorsan, egyszerűen, saját kezűleg.

A kerti tavak manapság a legelterjedtebbek hazánkban is. Nem csoda, hiszen csodálatosan szépek, mutatósak, divatosak, és ha hiszitek, ha nem, bárki megtudja csinálni.

 

Kerti tó építése – Kerti tavunk helyének megválasztása 

Az első lépés a kerti tavunk helyének megválasztása. Keressük meg az ideális helyet tavunknak, figyelembe véve, hogy nagyon dekoratív eleme lehet kertünknek, ezért központi fekvést igényel. Ne legyen messze a háztól egy eldugott sarokban, könnyen megközelíthető, körül járható legyen, ne tegyük a kert lejtős végébe. Helyének meghatározásánál fontos, hogy félárnyékos, nagyobb fáktól távolabbi helyet válasszunk.

 

Kerti tó építése – Kerti tó alakjának, méretének meghatározása 

Fontos a megfelelő méret, az arányok meghatározása, mivel ha túl kicsi, nem alakul ki a megfelelő biológiai egyensúly. A vízfelület mérete minimum 10-12m2 legyen, mélysége pedig legalább 1m, ebben a mélységben már a halak, és a fagyérzékeny növények át tudnak telelni. Formájának meghatározásában ügyeljünk, hogy illeszkedjen a kerthez, általában vese alakú tavak a divatosak.

 

Kerti tó építése – Meder ásása

A tóépítés legnehezebb munkafázisa a meder kiásása. A köveket, gyökereket, éles tárgyakat távolítsuk el az építés során, különben a fólia sérülhet, mely újabb munkát, költséget vonhat maga után. Nagyon röges, köves altalaj esetén nedves homokréteggel tapasszuk be a tó gödrét. Érdemes a gödröt lépcsősen kialakítani, így könnyebben tudjuk a tófóliát elhelyezni, és a lépcsőket kisebb-nagyobb sziklákkal, kövekkel díszíthetjük. Legfelső szintjét úgy alakítsuk ki, hogy egyenes legyen, ne lejtsen sehol, ügyeljünk arra, hogy vízszintben legyen.

Hirdetés

 

Kerti tó építése – A kitermelt földből készíthetünk a tó mellé egy esztétikus sziklakertet is, mely a tóval még mutatósabb. 

Kerti tavunk mellett nagyon szépen mutat egy sziklakert is, ráadásul praktikus, mert a kitermelt földet nem kell elszállítanunk, hanem fel tudjuk használni.

 

Kerti tó építése – Geotextília terítése 

Ha a meder elkészült, geotextíliát helyezünk bele, elsimítjuk, kiegyenesítjük, majd a végén győződjünk meg róla, hogy nincsenek kemény, éles kidudorodások.

 

Kerti tó építése – Tófólia terítése 

Ezután jöhet a tófólia. A fóliákat előre vágják méretre, ezért fontos a pontos mérés. Általában középre vannak hajtva, óvatosan, két irányba tudjuk kihajtogatni, fólia terítése közben figyeljünk arra, hogy a geotextil ne gyűrődjön. A tófólia terítése után egy irányba haladva a gyűrődéseket lapoljuk egymásra, széleit súlyozzuk le kövekkel.

Hirdetés

 

Kerti tó építése – Tavi növények ültetése 

Tavunk aljába helyezzük el a mélyvízi növényeket (tavirózsát, vízitököt), próbáljuk meg a természetesség látszatát kelteni. A kerti tó kialakítását befejezhetjük úgy, hogy körben szilárd burkolatot készítünk, vagy a tófólia széleit kövek, kisebb-nagyobb sziklák, apró kavicsok alá rejtjük. A kerti tó többi részét is díszíthetjük kövekkel, kavicsokkal, itt már akkora mennyiséget érdemes teríteni, ami a növényeket megtartja. Ha nagyobb köveket helyezünk tavunkba, akkor geotextíliát érdemes alá rakni, így nem sérül a fólia.

 

Kerti tó építése – Töltsük föl tavunkat 

Lassan engedjük a vízet tavunkba, figyeljünk arra, hogy a tófólia illetve a növények a helyükön maradjanak. 

 

Kerti tó építése – Levegőztetés 

Fontos még a kerti tavak Oxigénnel történő dúsítása, melynek legmegfelelőbb módja a kerti csobogók, patakok kialakítása, mert ez a módszer még mutatósabbá teheti tavunkat és egyben hasznos is.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2020-01-09

A világ legnagyobb állatkínzója vagy, ha kint tartod a kutyád!

Te is kint tartod a kutyádat a szabadban? Te vagy a világ legnagyobb állatkínzója, nem tudtad? Pedig így van, nem szabad kint tartani a kutyát a szabadban!

2020-01-09

Vágjunk bele az önellátó életmódba – Előnyök/hátrányok szakértőktől!

Az önellátó életmód útja rögös és hosszú, éppen ezért szeretnénk nektek segítséget nyújtani mostani cikkünkkel, melyből minden kiderül az önellátó életmódról!

2020-01-13

Kellemetlen, de védett lakótárs – Így védekezz a menyét ellen!

A menyét sajnos sok esetben okoz bosszúságot számunkra, ez leginkább akkor igaz, ha tyúkokat tartunk, ugyanis a menyét előszeretettel fogyasztja el ezeket a jószágokat.

2020-01-03

Fillérekből készíthetünk ízletes madáreleséget!

Házilag is készíthetünk madáreleséget, ez pedig sokkal jobb és olcsóbb megoldás, mint a boltban kapható madáreleség. Nézzük, hogyan készül ízletes madáreleség.

2020-01-24

Itt a tavasz? – Megérkeztek az első gólyák!

Igaz, hogy még csak január van, de már most megérkeztek az első fehér gólyák a telelésükből. Nézzük, mit is jelent a fehér gólyák érkezése, és mire számíthatunk!

2020-01-08

Túl sok vizet isznak – 10 000 tevét lőnek ki Ausztráliában

Több mint 10 000 tevével végeznek Dél-Ausztráliában, mivel túl sok vizet isznak az állatok. A tevék ezen kívül is nagyon sok gondot okoznak az embereknek.

2020-01-21

Megdöbbentő képsorok – Ez a sorsuk a kóborkutyáknak!

Sajnos nagyon sok kóbor kutya él a világon, és eszméletlen, hogy milyen körülmények között kell minden egyes nap küzdeniük azért, hogy élelemhez, és vízhez jussanak.

2020-01-22

Elképesztő mennyiségű műanyag van a Balatonban – Még a szakértők is meglepődtek!

Elképesztő mennyiségű műanyagot mutattak ki a magyarországi vizekben, mostani cikkemben minden részletet megosztok veletek a mikroműanyagokkal kapcsolatban.

További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
568 360
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
568 360
Közösség

szántóföld

minden olyan rendszeresen művelt mg. terület, amelyen különböző eljárásokkal, többnyire... Tovább

Újhelyi Imre Vegyipari Szakközépiskola, Szaktanácsadó és Továbbképzõ Intézet

Szakközépiskola Agrárközgazdasági és áruforgalmazó technikus képzés Cím: Szentlõrinc... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 237

Átlagos értékelés: 4.7

Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem