notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Keresés az Agrároldal.hu oldalon: karotinoidok

Keresés


Összesen: 30 találat.

Oldal Találatok száma

Miért színesek a zöldségek?

A növények is védekeznek a maguk módján a nap káros sugarai ellen. Védőanyagaik fontos csoportját képezik a karotinoidok, e természetes festékanyagok. Nekik köszönhetik eleven színűket...

6

A hőmérséklet hatása támrendszeren termesztett paradicsom (Lycopersicon esculentum Mill.) likopin tartalmára

A paradicsom, napjaink egyik legjelentősebb a zöldségnövénye, nemcsak a világon, de Magyarországon is fontos szerepe van a zöldségtermesztésben, mind hajtatásban, mind, pedig...

5

A paradicsom likopin tartalmát befolyásoló tényezők értékelése, elemzése

Az emberi szervezet számára a paradicsom és a belőle készült élelmiszerek tekinthetőek a legfontosabb likopin forrásnak. Az elmúlt néhány évben kapott kutatási eredmények azt...

4

A legfontosabb ismeretek a zöldség/gyümölcs termékek helyes csomagolásához, tároláshoz 1. rész

A kertészeti termékeket a szüretelésük és a felhasználásuk közötti időszakban mennyiségi és minőségi veszteség éri. Ennek egyik fő oka az, hogy a szüret utáni tárolás és...

2

A friss paradicsom antioxidáns tulajdonságú vegyületeinek és hidroximetil-furfurol tartalmának értékelése

A friss paradicsom és a paradicsomból készült ételek hazánkban is kedvelt fogyasztási cikknek számítanak, amit a statisztikai adatok is alátámasztanak. Az egy főre jutó fogyasztás (12...

2

Szakszótár - karotinoidok

a lipidekhez tartozó, a növényekben keletkező telítetlen vegyületek. A nagyszámú konjugált kettős kötés következtében színesek. A karotinoidokhoz tartozik a paradicsom piros...

2

Szebbé varázsolja a gyepet is – A sáfrány bemutatása

A most következő cikkben bemutatom nektek a világ egyik legcsodálatosabb, legtöbb színben pompázó virágát, ami számomra hihetetleül kedvesn! Tudjatok meg mindent a sáfrány...

2

Szakszótár - fejespenészek (Mucorales)

a moszatgombák osztályának egyik rendje; zömmel szerves anyagokon (kenyéren, gyümölcsön, trágyán) élő szaprofitonok, ritkábban élősködők. Egyik faját az A-vitamin (vitaminok)...

1

Szakszótár - antioxidáns

azok az anyagok, amelyek a biol. folyamatokban, a közönséges hőmérsékleten levő légtérben az oxidációs láncreakciót gátolják. Ilyen tulajdonságú a gyapotmagolaj, a santoquinon, a BHA...

1

Szakszótár - cukorrépafej

a cukorrépa-termelés mellékterméke, a levélből és a levágott répakoronábó áll. Takarmányként jól hasznosítható frissen v. szilázsként etetve. A földdel való szennyeződéstől...

1

Szakszótár - etioláltság

fénytől elzárva nevelt növények alakjában, életfolyamatában megnyilvánuló rendellenesség. A klorofillképzödés erősen gátolt, a növény sárgásfehér lesz, a szártagok megnyúltak, a...

1

Szakszótár - hangyasavas tartósítás

az egyik legolcsóbb, természetes anyagú hangyasavval (karbonsavak) jól konzerváló takarmánytartósítási eljárás. A hangyasav a hasznos mikroorganizmusok szaporodását kíméli, az anaerob...

1

Szakszótár - lipidek

különböző felépítésű, de azonos oldhatóságú vegyületek csoportja. Vízben nem, zsíroldó (apoláris) szerekben jól oldódnak. Legtöbbjük biol.-lag jelentős. A lipidekhez tartoznak a...

1

Szakszótár - 5/2006. (I. 20.) FVM-EüM-ICsSzEM együttes rendelet

az élelmiszerek jelölésérõl szóló 19/2004. (II. 26.) FVM-ESzCsM-GKM együttes rendelet módosításáról Az élelmiszerekrõl szóló 2003. évi LXXXII. törvény 20. §-a (3) bekezdésének...

1

Szakszótár - hiánybetegségek

1. (növénytermesztés) A kedvezőtlen tápanyagellátottságot a növények megjelenése valamilyen formában tükrözi. Nitrogénhiánykor a növény idősebb levelei először sárgulnak...

1

A találati lista a cikkek után folytatódik
A legjobb céklás recepteket mutatom meg

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

Sajnos sokan még felnőttkorban sem szeretik a céklát, pedig az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb zöldségünk. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért kellene sokkal többet...

Miért színesek a zöldségek?

A növények is védekeznek a maguk módján a nap káros sugarai ellen. Védőanyagaik fontos csoportját képezik a karotinoidok, e természetes festékanyagok. Nekik köszönhetik eleven...

A krókusz neveléséről

Szebbé varázsolja a gyepet is – A sáfrány bemutatása

A most következő cikkben bemutatom nektek a világ egyik legcsodálatosabb, legtöbb színben pompázó virágát, ami számomra hihetetleül kedvesn! Tudjatok meg mindent a sáfrány...

Fenyőrügyszirup készítése

Erdély varázsitala a leghatásosabb téli gyógyír – Fenyőrügyszirup mindenkinek!

Egy erdélyi csodaszert ismerhettek most meg egy kicsit közelebbről, az ottaniak szinte csak ezt használjál megfázás esetén, de sok minden másra is kiválóan alkalmas, ráadásul te...

Paprika különbségei

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd...

Zöldségtermesztés mindenkinek

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Mindenki gyerekkora óta tudja, hogy a zöldségek egészségesek – ez az egyszerűsített verzió. Bővebben kifejtve, a zöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi...

Ezért változik meg a levelek színe ősszel

Egy nagyon egyszerű kérdést tettünk fel az embereknek, bármennyire érdekes, de csak nagyon kevesen tudtak válaszolni helyesen! A kérdés így hangzott: miért változik meg a levelek...

A természet szupervitaminja, amit kevesen ismernek

Megtalálható itthon általában kerti sövényként használva. Sokan kiirtják, mivel nem ismerik jótékony hatásait, értékét! A most következő cikkben bemutatjuk nektek ezt a...

Oldal Találatok száma

Szakszótár - zöldnövényliszt

nagy tápértékű, karotinban (->karotinoidok) gazdag takarmány, a zöldtakarmány (zöldtakarmányliszt) forró levegős gyorsszárításával és darálásával állítják elő. Az ilyen célú...

1

Szakszótár - fotoszintézis

a napfény energiájával a növényekben végbemenő felépítő folyamat. A napfény energiájából a Föld felszínére jutó sugárzás egy része, a 400—800 nm hullámhosszúságú fény...

1

Szakszótár - forró levegős szárítás

a nagy (70—80% -os) víztartalmú szecskázott zöldtakarmányok (répa, burgonya, leveles répafej stb.) gyors szárítása. A szárításra kerülő takarmány pár percig közvetlenül...

1

Ezért változik meg a levelek színe ősszel

Egy nagyon egyszerű kérdést tettünk fel az embereknek, bármennyire érdekes, de csak nagyon kevesen tudtak válaszolni helyesen! A kérdés így hangzott: miért változik meg a levelek színe...

1

A skarlát íbisz

Trinidad és Tobago nemzeti madara, a skarlát íbisz – más néven skarlátbatla -  színpompás külseje miatt az állatkertek egyik legkedveltebb madárfaja. Főként Dél-Amerika...

1

Kinek eper, kinek szamóca

A legaromásabb, legillatosabb bogyósgyümölcsünk a biotermesztésben mutatja meg igazi nagyságát.

1

A jó minőségű lucernaszenázs, mint a TMR egyik fontos összetevője

A korszerű betakarítógépek aprítószerkezetének kedvező fajlagos üzemanyag-felhasználása miatt, valamint a tömörítés hatékonyságának növelése érdekében kukoricaszilázsaink...

1

Az oltás és a szedési időpont hatása a hajtatott paradicsom beltartalmi összetevőire

Táplálkozásunkban a paradicsomnak jelentős szerepe van. A világon az egy főre jutó paradicsomfogyasztás kb. 12 kg/év de a mediterrán régióban ez az érték meghaladja a 25 kg/fő éves...

1

A sokoldalú körömvirág

A kamilla és az árnika mellett a körömvirág az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk, számos külső és belső problémára alkalmazható, valamint sokféle felhasználási módja létezik

1

Most megtudhatod, mennyi mindent rejt egy csepp tengervíz

Biztosan te is nyeltél már nyaralás során tengervizet, azonban bele sem gondoltál, hogy egy egész állatkertet találhatsz akár egy csepp vízben is. Kicsit ijesztő lehet, most megmutatjuk...

1

Különbségek piros-, sárga-, és zöld paprika között

Nem tudod, hogy milyen paprikát válassz a salátához? Úgy gondolod, hogy minden paprika megegyezik tápanyagtartalmát illetően és csupán a színükben különböznek? Szeretnéd tudni, hogy...

1

Strapabíró zöld zöldségek, amiket bárhol termeszthetsz

Mindenki gyerekkora óta tudja, hogy a zöldségek egészségesek – ez az egyszerűsített verzió. Bővebben kifejtve, a zöld zöldségek tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, és a...

1

A természet szupervitaminja, amit kevesen ismernek

Megtalálható itthon általában kerti sövényként használva. Sokan kiirtják, mivel nem ismerik jótékony hatásait, értékét! A most következő cikkben bemutatjuk nektek ezt a szuper...

1

Cékla minden mennyiségben – Céklafelhasználási tippek mindenkinek!

Sajnos sokan még felnőttkorban sem szeretik a céklát, pedig az egyik legsokoldalúbb, leghasznosabb zöldségünk. Mostani cikkemben elmondom nektek, miért kellene sokkal többet fogyasztanotok...

1

Erdély varázsitala a leghatásosabb téli gyógyír – Fenyőrügyszirup mindenkinek!

Egy erdélyi csodaszert ismerhettek most meg egy kicsit közelebbről, az ottaniak szinte csak ezt használjál megfázás esetén, de sok minden másra is kiválóan alkalmas, ráadásul te magad is...

1