kajszi barackfa vagy gyümölcs címke szó sokszor megjelenik a agraroldal.hu weboldalon. A szócikkek folyamatosan frissülnek, ezen szócikk frissülési dátuma 2019.04.10.

Kiszállító és termelő kereső

Keresés


Összesen: 118 találat.

Oldal Találatok száma

Nevelj otthon datolyapálmát fillérekből!

Hazánkban is egyre népszerűbb dolog egzotikus növényeket termeszteni, de sokan még mindig úgy gondolják, hogy ez egy lehetetlen vállalkozás. Pedig nem az, és nem is feltétlen kell rá...

1

Különös gyümölcsök és zöldségek, amiket akár otthon is termeszthetsz

Egy otthoni kert nem csak a háztartást segíti ellátni friss zöldségekkel és gyümölcsökkel, de lehetőséget nyújt arra is, hogy olyan különlegességeket termessz birtokodon, amiket a...

1

Helyszűkében is akad termés – Nevelj te is törpe gyümölcsfákat!

Sokan élnek abban a tévhitben, hogy szűk életterük miatt egyszerűen esélyük sincs arra, hogy saját maguknak termeljenek gyümölcsöket, vagy éppen zöldségeket otthonukban. Az ilyen...

1

Minden a görögdinnye termesztéséről

Most mindent megtudhatsz a dinnyék termesztéséről, soha többé nem kell venned olyan dinnyét, amiről nem tudod eldönteni, hogy finom-e, vagy sem, ugyanis a saját kertedben termesztett...

1

Ezeket a növényeket érdemes növénytartóban termeszteni

Aki odafigyel arra, hogy mit eszik, az nagyon jól tudja, hogy csak abban lehet igazán megbízni, amit az ember saját magának termeszt meg otthon. Egyre többen ébrednek rá arra, hogy milyen...

1

Isteni finom birslekvár készítése tartósítószer nélkül!

Különös, de a legelső ókori híradás székletfogó gyümölcsként említi a birset. Mára már kísérletileg is igazolt az emésztőszervekben kifejtett gyulladáscsökkentő hatása....

1

A botritisz, azaz a szürkerothadás

Ismerjük fel időben a bajt, mostani cikkünkben egy olyan növénybetegségről fogunk beszélni, ami szinte minden kertben megjelenik. Nézzük, mit tehetünk a botritisz, vagyis a...

1

A legkedveltebb magyar gyümölcs – Az őszibarack (Termesztési kisokos)

Egy harapás barack egy harapás nyárnak felel meg, és a nyár mindig az ember saját kertjéből a legízletesebb. Bizonyára felesleges lenne hosszasan ecsetelni, hogy miért érdemes...

1

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

A mulcsként is emlegetett talajtakarók a kertészek csodafegyverei közé tartoznak. Sokan előszeretettel alkalmazzák őket pozitív hatásaik és/vagy kinézetük miatt. A következőkben...

1

Hogyan termeszthetsz te is licsit házilag?

A hazánkben kevésbé ismeretes licsi a licsifa (Litchi chinensis) termése. Természetes termőhelyeire a jó vízellátású, humuszos talaj jellemző, valamilyen szubtrópusi...

1

Így tartósíthatod többlettermésedet házilag

Habár a legtöbben csak nagyszüleiknél találkoznak manapság házilag tartósított gyümölcsökkel és zöldségekkel, a konzerválás valójában egy nélkülözhetetlen képesség, amit minden...

1

Az almaültetés rejtelmei

Kevés olyan kifizetődő befektetés létezik, mint egy saját gyümölcsfa elültetése, különösen ha az almafákról, van szó.

1

A gyümölcsborkészítés öt lépése

Sokak által kedvelt gyümölcsborok bármilyen gyümölcs-virág- és fűszernövény kombinációjából elkészíthetők. Ezek a költséghatékony és egyszerűen elkészíthető házi italok...

1

Az almafa leggyakoribb betegségei, és az ellenük való védekezési módok

Almafáinkat rengeteg betegség megtámadhatja, nem árt, hogyha időben felfedezzük a kórokozókat és elejét vesszük a fertőzésnek. Most ebben próbálunk segítséget nyújtani, tartsatok velünk!

1

A füge tavaszi metszése – Szakértői tanácsok!

Szinte minden magyar kertben megtalálható már a füge, hozzánk pedig sorra érkeznek a kérdések ezzel a fantasztikus növénnyel kapcsolatban. Mostani cikkemben a metszéssel fogok foglalkozni,...

1

Minden, amit egy kertésznek a szilva termesztéséről tudnia kell

Ha egy ideje foglalkoztat már a szilvatermesztés, akkor jó helyen jársz. Mivel kevésbé kényesek, mint a többi gyümölcsfa, a szilvafák nagyszerűek kezdő és haladó kertészeknek is!...

1

A világ 12 legegészségesebb gyümölcse – Fogyaszd mindet!

A gyümölcsök és zöldségek fogyasztása pozitívan hat az egészségünkre, de, hogy könnyedén eligazodjunk, melyek a leghasznosabbak számunkra, a Medical News Today rangsorolta őket....

1

A körtefa metszése - Mit, mikor, hogyan?

Metszési kisokosunk egy újabb gyümölcsfával bővül, ami pedig nem más, mint a magyarországi kertek második legkedveltebbje, a körtefa. Tartsatok velem és tudjatok mindent ti is a körtefa...

1

A dinnyehéj felhasználása

Törekedjünk arra, hogy ne dobjunk ki semmit, ugyanis szinte minden felhasználható! Ebben a cikkünkben azt mutatjuk meg, milyen lehetőségek rejlenek a dinnye héjában! 

1

Soha ne dobd ki a görögdinnye magját, mutatom, mire használhatod fel!

Az egyik legkedveltebb, legelterjedtebb nyári különlegesség a görögdinnye. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen nagyon jó ízű, hűsítő, és még szomjoltó is. Azt viszont sokan nem...

1

10 különleges növény, amikkel egzotikus paradicsommá varázsolhatod a kertedet

Ezeknek a növényeknek a ti kertetekben is ott a helyük, csodálatosan szépek, ráadásul még hasznos is. A most következő cikkben 10 olyan növényt mutatok be, melyek egzotikus paradicsommá...

1

Így nevelheted fel te is saját kókuszpálmádat

A kókusz egy ízig-vérig egzotikus gyümölcs, amivel hazánkban még a nagyobb bevásárlóközpontokban sem sűrűn találkozhatunk. Azonban ha sikerül szert tenned egy egészséges...

1

Minden, amit a kerti pincék építéséről tudnod kell

Voltak idők, amikor egy kerti pince elengedhetetlen volt az élelmiszerek hosszútávú, téli megőrzéséhez és ezzel együtt a túléléshez. A hűtők, fagyasztók és bevásárlóközpontok...

1

Mézgásodás a gyümölcsfákon – Ezt jelenti, és ezt kell tenned!

Sokan nem tulajdonítanak figyelmet a gyümölcsfákon megjelenő mézgásodásra, pedig nem ártana, ugyanis ez a jelenség egy amolyan segélykiáltás a fa részéről. Nézzük, mit is jelent...

1

Minden amit tudni akartál a fügefáról

Ki szereti a finom, zamatos fügét? A fügefa az egyik legősibb kultúrnövényünk, mégis kevesen próbálkoznak a termesztésével. Persze érthető, mivel az ország nem minden területén adott...

1

Eltűnhet a piacról a magyar alma!

Magyarország almatermése egy átlagos évben 550-600 ezer tonna, de az elmúlt 10 évben a 300 és 950 ezer tonna között ingadozott. Ezek a szélsőértékek felhívják a figyelmet a nagyon rossz...

1

Így nevelj saját citromfát magról

A citrom a citrusfélék alcsaládjába sorolható növényfajta. Sárga termése nem csak rettentően tápláló, de az egyik leghatékonyabban lúgosító étel is a világon, ami különösen...

1

A szilvafa metszése – Mikor és hogyan végezzük el?

A szilva az alma és a körte után a harmadik legkedveltebb gyümölcs Magyarországon, fája rengeteg kertben megtalálható. Mostani cikkemben a szilvafa metszéséről fogok beszélni nektek,...

1

Az egres bemutatása, termesztése

Az egres (Ribes uva-crispa) a kőtörőfű-virágúak (Saxifragales) rendjébe és a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó faj. Egyéb nevei: brüszke, piszke, pöszméte vagy köszméte.

1

Szőlőlekvár készítése

A szőlő az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb gyümölcsünk, de sokan nem is gondolják, hogy lekvár is készülhet belőle. Éppen ezért most egy olyan receptet mutatok nektek, amit érdemes...

1

Nyári zöldmetszés – Mikor, hogyan és miért végezzük el a gyümölcsfák zöldmetszését

A zöldmetszés hihetetlenül fontos a gyümölcsfák életében, éppen ezért érdemes elolvasnotok mostani cikkünket. Mindent elmondok nektek a gyümölcsfák nyári zöldmetszéséről –...

1

Erdők-mezők gyümölcsei - Az erdei és az indiai szamóca bemutatása

A szamócának számtalan fajtája létezik, az emberek többsége viszont csak nagyon keveset ismerek ezek közül. Mostani cikkemben két gyakran előforduló fajtát mutatok be nektek, az erdei-,...

1

Termesszünk saját kertünkben isteni narancsot!

A narancs (Citrus sinensis), vagy édes narancs egy citrusféle, amelyet elsősorban szubtrópusi vidékeken termesztenek. Aggodalomra azonban semmi ok, ugyanis még hűvösebb vidékeken is van...

1

Hat szuper tanács a gyorsabb gyümölcstermesztéshez!

Az utóbbi időben egyre többen igyekeznek egy saját gyümölcskertet kialakítani birtokukon. Egyesek a kihívás miatt csinálják, míg mások szeretnének eltávolodni a vegyszerrel kezelt bolti...

1

Cseresznyebefőtt készítése tartósítószer és cukor nélkül!

Nem csalás, nem ámítás, befőtt, ami 100% gyümölcs! Semmi cukor, semmi tartósítószer, semmi víz, semmi kavargatás. Igazi, teljes gyümölcsíz, nincs kiázott aroma, cukros lé, nagyon finom!

1

Itt az eperszezon – Készítsünk eperlekvárt, eperszörpöt (RECEPT)

Mindenki szereti az epret, én például nem is tudnék nélküle élni! Sokáig azonban nem tudtam finom lekvárt készíteni belőle, de szerencsére a nagymamám megosztotta velem a receptjét,...

1

Ezért együnk sok szőlőt – Íme, a szőlő jótékony hatásai!

A szőlőket már évezredek óta termeszti az emberiség, és már az ősi civilizációk is előszeretettel fogyasztották őket nyersen vagy éppen bor formájában. A szőlőknek számos típusa...

1

Régen minden kertben ott volt – A csodálatos szilvafa

A szilvafák cseles növények. Évekig váratják az embert, mire teljes kapacitással teremnének, de amikor beindulnak, általában egy ésszerű mennyiség sokszorosával viszonozzák a...

1

Mit mikor szüreteljünk? - Szakértői tanácsok mindenkinek!

Amikor a növénytermesztésről beszélünk, sokan csak az ültetési és gondozási fázisra gondolnak, pedig azt, hogy mikor (és hogyan) szüreteli le az ember munkája gyümölcsét (vagy éppen...

1

Egészség

1948-as megalakulásakor az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) az egészséget a következőképpen definiálta: „Az egészség a teljes testi,...

1

Augusztusi természeti kincs – Így használd fel a fekete bodzát!

A fekete bodzát az emberek többsége nem ismeri, sajnos nem sok helyen lehet vele találkozni. Pedig a természet egyik legnagyobb ajándéka, sokféleképpen fel lehet használni, és fantasztikus...

1

Így rakd el tartósítószer nélkül az őszibarackot!

Azt gondoltad, hogy tartósítószer nélkül nem lehet eltenni télire gyümölcsöt, zöldséget? Pedig nagyon is! Most elárulok nektek egy pofonegyszerű receptet, amivel tél idején is...

1

Árnyékban termeszthető gyümölcsök - Tippek/trükkök szakértőktől!

Sokaknak gondot okoz a gyümölcstermesztés, mégpedig azért, mert árnyékos kerttel rendelkeznek. Cikkünk elsősorban nekik szól, nézzük, milyen gyümölcsöket termeszthetünk árnyékban,...

1

Gyümölcsfák oltása - Mikor, mivel, miért, hogyan?

A gyümölcsfák oltása az a folyamat, amely során egy meglévő fát (az úgynevezett „oltóágat”) egyesítesz egy másik fával (ez a „gyökéralany”). Bizonyos értelembe...

1

Az isteni kajszibarack titka – Szakértői tippek a kajszi termesztéséhez

A kajszibarack (Prunus armeniaca) igazi ízét csak akkor élvezheti az ember, ha a saját kertjében termeli meg magának ezt az édes, puha finomságot. A kajszibarack azonban nem csupán finom,...

1

A rekord gyümölcsökért – Szakértői tanácsok a csonthéjasok metszéséhez

Hamarosan itt a tavasz, nagyon fontos, hogy időben felkészüljünk a különböző kerti teendőkre. Szakértőnket most arra kértem meg, hogy mondjon el mindent, amire szerinte szükség lehet a...

1

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

Biztosan sokan néznek most furcsán, és mondják, hogy dinnyefa nem is létezik, pedig a hír igaz, dinnyefa van, és a te kertedben is teremhet! Mostani cikkemben erről a növényről fogok...

1

Így készíthetsz isteni chipset zöldségekből és gyümölcsökből!

A feldolgozás egyik legegyszerűbb módját mutatom most meg nektek, a cikkből kiderül, hogyan készíthettek könnyedén chipset zöldségekből és gyümölcsökből, mindenképp próbáljátok...

1

Elfeledett csodagyümölcsünk – A húsos som

Egy elfeledett gyümölcsöt mutatok most be nektek, ami pedig nem más, mint a húsos som. Bizony, ez a növény régen szinte minden kertben ott volt, mára viszont sajnos eltűnt, pedig nem...

1

A világ legbüdösebb gyümölcse, amit még az éttermekből is kitiltottak

Létezik egy gyümölcs, ami olyannyira büdös, hogy kitiltották az éttermekből, de nem lehet felszállni vele a tömegközlekedési eszközökre sem. Ez a gyümölcs nem más, mint a durián,...

1

Minden a citromfa teleltetéséről

Szakértőnket kértük fel ismét arra, hogy segítsen nekünk, nektek! Most a citromfa sikeres teleltetéséről szóló írását mutatom meg, amit érdemes elolvasnotok! 

1

Természetes gyógyítók Magyarországon – Őshonos gyümölcseink

Magyarországon számtalan jótékony hatású őshonos gyümölcsöt találhatunk, bármerre nézünk. Ezek a növények régen, de még sok helyen ma is a vidéki emberek táplálkozásának szerves...

1

A cseresznye gondozása, nevelése, metszése (Példa)

Az egyik legkedveltebb gyümölcsfát mutatom most be nektek, ami nem más, mint a cseresznyefa. Cikkemben szó lesz a gondozásáról, neveléséről, de elmondom, hogyan és mikor kell helyesen...

1

A citromfa szakszerű metszése

Mint minden növény, a citromfa is igényli a metszést, az viszont egyáltalán nem mindegy, hogy mikor ragadunk metszőollót. Tapasztalt szakértőnk most mindent elmond nektek a metszés...

1

Minden, amit egy kertésznek a körtetermesztésről tudnia kell

Temérdek oka lehet annak, hogy egy kezdő, vagy akár egy veterán kertész körtét ültessen a telkére – ezek a gyümölcsök nem csak finomak és egészségesek, de meglehetősen szívósak...

1

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Egy rendhagyó sorozatba kezdünk ismét, mivel rengeteg kérdés érkezett felénk az utóbbi időszakban arra vonatkozóan, hogy mit lehet kezdeni a különböző kártevőkkel. Ebben a sorozatban a...

1

A málna metszése

Ahhoz, hogy bőséges, és finom termésünk legyen, mindenképpen szükségünk van metszésre, nincs ez másképp a málnánál sem! Mostani cikkemben azt mondom el nektek, mikor és hogyan kell...

1

Ősidők óta kedvelt gyümölcsünk – A szeder bemutatása, nevelése

Egyik legkedveltebb, legjobban felhasználható gyümölcsünket mutatom most be nektek, ami nem más, mint az ősidők óta termesztett szeder. Cikkünkből mindent megtudhattok a történetéről, a...

1

Átoltás február végétől egészen március végéig!

A gyümölcsfák egyik jellegzetessége, hogy magról nem lehet ugyan olyan fajta fát nevelni, mint amilyen fáról az eredeti gyümölcs származott, aminek a magját felhasználtuk. Például egy...

1

A találati lista a cikkek után folytatódik
Komposztálás hidegben

Ősszel és télen is lehet komposztálni! – A szakértő tanácsai

Nemcsak tavasszal és nyáron lehet komposztálni, hanem ősszel és télen is, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a hidegben való komposztálásról, érdemes velem tartani,...

Ismerd meg a datolyaszilvát

Őszi finomságok - Érik a datolyaszilva

Az egyik legkülönlegesebb, egyben legfinomabb őszi finomságot mutatom most be nektek. A cikkből mindent megtudhattok a kákiról, vagy másnéven a datolyaszilváról! 

Minden a talajcseréről

A talajjavítás és talajcsere fontossága

Kertünk egyik legfontosabb eleme a talaj. Növényeink, a fák, a cserjék és a gyep is onnan szerzi a számára elengedhetetlen és létfontosságú tápanyagokat és mikroelemeket. Ha...

Hasznos információk a komposztálásról

Komposztálási kisokos kezdőknek és haladóknak!

Napjainkban egyre többet találkozhatunk azzal, hogy mennyire fontos odafigyelni arra, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk, minél több mindent hasznosítsunk újra, használjuk...

Védekezés a tripszek ellen

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek, más néven rojtosszárnyúak (Thysanoptera) a rovarok osztályának egyik rendjét alkotják. Ha apró, vékony élősködőket, találsz növényeiden, vagy azok levelei és...

Neked is több almát kellene fogyasztanod

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a...

Növényvédelem télen

Szakértői tippek a növények téli takarásához!

Bújtam az internetet, és rátaláltam Harcz Endre összefoglalójára, ami a növények téli takarásáról szól. Az írását változtatás nélkül osztom meg most veletek, minden...

Minden a kaktuszok teleltetéséről

Kaktuszok teleltetése

Hiszed vagy sem, még az olyan helyeken is lehetséges kaktuszt termeszteni, amelyekre hűvösebb telek jellemzőek – persze csak ha nem a saguaro óriáskaktuszokért fáj a szíved...

Oldal Találatok száma

Hihetetlen képeken mutatjuk meg, hogyan termesztik ételeinket!

Elképesztő képeket mutatok most nektek, nézzétek meg ti is, hogyan termesztik a mindenki által jól ismert élelmiszereket! Engem megleptek a fotók eléggé! 

1

Szakértői tanácsok a piros ribizli tavaszi metszéséhez

A piros ribizli szinte minden kertben jelen volt régebben és még ma is nagyon kedveljük. Mostani cikkemben a piros ribizli termesztéséről, valamint a piros ribizli metszéséről fogok nektek...

1

15 fa, amiket jobb, ha sosem ültetsz a kertben

Akik érdeklődnek a kertészkedés iránt, és elég türelmet éreznek hozzájuk, azok előszeretettel díszítik portájukat különböző facsodákkal, amelyeket jellegzetes formájuk, illatos...

1

A ribizli gondozása

Akinek van saját kertje, mindenképp érdemes ribizlit ültetnie.  Egy csodálatos, finom gyümölcs;  és bár apró, de a nyár egyik legnagyobb vitaminbombája. Mindezek mellett pedig...

1

Tavaszi invázió – Megjelentek a bodobácsok! Ezt tedd ellenük!

Tavasz van, éled a természet, nemcsak a növények kezdenek el virágozni, hanem az első napsugarak megjelenésével együtt előkerülnek a különböző rovarok is, így most újabb invázióra...

1

Tökéletes időpont a diószüretelésre – Sokat nyersz, ha ekkor szeded a diót!

Rengeteg levél érkezett hozzánk a tavalyi évben is a diófával és a dióval kapcsolatban. Egész pontosan arra voltak kíváncsiak olvasóink, hogy mikor és hogyan érdemes elvégezni a diófa...

1

Nagyon hasznos szakértői tanácsok a gyümölcsfák tavaszi metszéséről!

A gyümölcsfák metszése sokak számára egy kifejezetten kellemetlen érzés lehet. Sok kezdő, lelkiismeretes gazda fájó szívvel veszi kezébe metszőollóját, hogy megcsonkítsa kertje...

1

Tavaszi befőzés – 8 étel, aminek a befőzését most kell elvégezni!

Bizonyára veled is megesett már, hogy az őszi teendők közepette elfelejtetted befőzni terméseidet, vagy szimplán olyan rengeteg volt belőlük, hogy nem is tudtad, mit kezdj velük. A...

1

Ősrégi magyar körtefajták, amiket nem illik elfelejtenünk!

Magyarországon mindig is az alma lesz az elsőszámú kedvenc, a körte pedig marad az örök második. Hogy ez miért alakult így, azt nem tudjuk, azt viszont igen, hogy nagy hagyomány van a...

1

A kajszi tavaszi metszése – Miért, mikor, hogyan? Szakértőnk válaszol!

Mostani cikkemben a kajszi metszéséről fogok nektek beszélni, szeretnék mindent elmondani nektek arról, hogy mikor és hogyan kell elvégezni a kajszi szakszerű metszését ahhoz, hogy...

1

Így aszalj gyümölcsöt sütőben, vagy kemencében

Az aszalás az egyik legősibb tartósítási eljárás, ami a mai napig fennmaradt. Mostani cikkemben elmondom nektek, hogyan végezhetitek el otthon az aszalást, mindenképpen érdemes...

1

Ilyen volt a szüret az 1950-es-’60-as években – Képgaléria!

Persze, régen minden más volt, nem volt minden gépesítve, mint manapság. Talán ez is az oka annak, hogy a szüretelés nagyszüleink idejében, és természetesen korábban is társas...

1

Amire büszkék lehetünk – Világhíres magyar szőlőfajták!

A magyar szőlőfajták messze földön híressé váltak, ez pedig nem is véletlen. Mostani cikkemben bemutatom nektek azokat a szőlőfajtákat, amikre hihetetlenül büszkék lehetünk,...

1

Őseink bevált módszerei – A földalatti tartósítás

A modern technológia vívmányainak köszönhetően élelmiszereink akár hetekig is fogyaszthatók maradhatnak, miután megvásároltuk őket az üzletekből. Ezt különféle tartósítószerek,...

1

A legfontosabb hónap az évben – Májusi teendők a kiskertben

Nem sok fontosabb hónap van a kiskert életében, mint a május. Ilyenkor szinte minden eldől, éppen ezért hoztam most el nektek ezt a szuper cikket, minden fontos dolgot összegyűjtöttem,...

1

Őseink elfeledett gyümölcsei – A berkenye

Folytatjuk sorozatunkat, amiben olyan növényeket mutatunk be, amik megtalálhatók voltak őseink házikertjében, mára viszont csökkent az elterjedésük. Korábban a naspolyát és a fehér...

1

Így állapítsd meg, hogy érettek-e görögdinnyéid

Ha nyár, akkor gyümölcsök, ha gyümölcsök, akkor pedig görögdinnye. A görögdinnyék talán a legjellegzetesebb nyári gyümölcsök az összes ilyenkor fogyasztott finomság közül, és a...

1

Mennyei lekvár receptek, amikkel egész évben kényeztetheted magadat

Én nagyon szeretem a lekvárt minden formában, és már volt szerencsém nagyon sok fajtát megkóstolni, de akkor is a hazai finomságok maradtak a kedvenceim, mint például az eper-, a barack-,...

1

Hogyan fogyasztható datolyaszilva?

A datolyaszilva egy ritkán emlegetett, ízletes gyümölcs, amelyet igazán sokféleképpen fogyaszthatunk. Habár nem feltétlenül egyszerű hozzájutni, mégis érdemes levadászni...

1

Szeptemberben metszd a diófát, hogy többet teremjen!

Először úgy gondoltam, hogy csak és kizárólag a diófa metszéséről fogok beszélni, közben viszont úgy belemelegedtem az írásba, hogy azon kaptam magam, leírtam mindent, ami a diófával...

1

Az egres szakszerű metszése – Még tavasz előtt cselekednünk kell!

Gyerekkorunk egyik legkedveltebb gyümölcse volt, reméljük, hogy még ma is megtalálható sok helyen. Mostani cikkemben azt fogom nektek elmondani, mikor és hogyan kell elvégeznünk az egres...

1

A fehérborok készítéséről röviden

A szőlőfeldolgozás lényege, hogy a mustot a szilárd részektől elválasszuk. Ennek különböző munkafolyamatai vannak, most ezekkel ismerkedhettek meg közelebbről! 

1

Amit a szőlőtermesztésről tudni érdemes

A szőlő a világ egyik legnagyobb mennyiségben termesztet gyümölcse, és hazánkban is számos kertben és udvarban találkozhatunk vele sokoldalú gyümölcsei és tökéletesen árnyékoló,...

1

Itasd te is a méheket, de ne cukros vízzel! – Így készíts méhitatót!

Nagyon sok bajba jutott méh-el lehet találkozni mostanában, ez annak köszönhető, hogy tavasszal még nem találják annyira a helyüket. Éppen ezért kötelességünk segíteni nekik/rajtuk, ez...

1

Őseink csodaszerei – A csipkebogyó termesztése és felhasználása

Őseink csodaszerként tekintettek a csipkebogyóra, ez pedig nem véletlen! Egy nagyon sokoldalú bogyós csodát mutatok most be nektek, aminek a termesztése nem igényel óriási szaktudást....

1

Pomelo, az óriásgyümölcs

Nagyobb, mint a grapefruit, az íze édes, a héja vastag, gyümölcse óriási, az összes citrusféle közül a legnagyobb, melynek súlya akár a 10 kilogrammot is elérheti. Most te is megtudhatsz...

1

Ha ezzel permetezed a gyümölcsfákat, többé nem lesz gondod!

Ezzel az egyszerű házi permetező lével végre minden gondod megszűnhet! Ha ezzel a keverékkel permetezed le a gyümölcsfáidat, a kártevők eltűnnek, és a helyében csodálatos virágzó...

1

Itt az ideje a gyümölcsbokrok telepítésének!

A gyümölcsbokrok telepítése minden szempontból tökéletes választás, mivel ezek a bogyósok nem igényelnek nagy helyet, gyorsan termőre fordulnak, és isteni finom, vitaminokban és...

1

Mikor metsszük a gyümölcsfákat?

A gyümölcsültetvényeken és kertünkben az egyik leginkább időigényes és legnagyobb szakértelmet igénylő munkafolyamat a gyümölcsfák metszése. Hiszen a termés mennyisége...

1

Nemcsak a színe, az íze is más – A vaníliaízű kék banán!

A természet már csak olyan, hogy nem lehet kiigazodni rajta…Bennem azonnal ez a kérdés fogalmazódott meg: miért nem elegendő az, hogy a banán banán ízű, ettől banán, nem? Hát nem,...

1

10+1 zöldség és gyümölcs, amit vétek meghámozni!

Kevesen tudják, hogy nem minden zöldséget és gyümölcsöt kell meghámozni. Sőt, léteznek olyan finomságok, amiket egyenesen bűn megszabadítani a külső burkától, nézzük, melyek ezek! 

1

16 ok, amiért mindenkinek ananászt kéne ennie

Az ananász mind megjelenésében, mind ízében a trópusi gyümölcsök királya. Tele vitaminnal, ez a jellegzetes megjelenésű termés éppen annyira egészséges és jótékony, mint amennyire...

1

Itt az ideje az oltóanyag beszerzésének – Szakértői útmutató!

A hidegebb időszakban is akad dolgunk a kertben, a nyugalmi időszakban gondoskodnunk kell a gyümölcsfákról, a szőlőtőkékről, a díszfákról, illetve a díszbokrokról is. Sokan nem...

1

Magánfőzött párlat készítése – Itt az alkalom, hogy kipróbáld!

A 2010-ben létrejött törvénymódosítás lehetővé tette az otthoni pálinkafőzést hazánkban. Mivel az emberek 80-90 százaléka szereti a házi pálinkát fogyasztani, így ez a törvény...

1

Az ősz legszebb dísze - Páponya, az elfeledett bogyós csodagyümölcs

Sajnos manapság már csak nagyon kevesen ismerik a páponyát, pedig egy nagyon sokoldalú növény, termése értékes, tele van vitaminokkal, ráadásul ősszel az egyik legkülönfélébb módon...

1

Az őszibarack termőre metszése – Mikor és hogyan csináljuk?

A gyümölcsfák tavaszi metszéséről már beszéltünk nektek egy korábbi cikkben, most viszont csak és kizárólag az őszibarackkal fogunk foglalkozni. Ez nem véletlen, hiszen az őszibarack...

1

Termelj akár egy város közepén is oszlopos gyümölcsfákkal

Nem szükséges nagy terület ahhoz sem, hogy saját gyümölcseink legyenek, mostani cikkemben elmondok mindent az oszlopos gyümölcsfákról, érdemes megismerkednetek velük, és próbálkozzatok...

1

Őshonos, de elfeledett csodanövényeink – A galagonya

Sajnos a galagonya is azon növényeink közé tartozik, amiket szépen lassan szinte teljesen elfelejtünk. Pedig nem kellene, ugyanis a galagonyának számtalan jótékony hatása van, egy igazi...

1

A héja a legértékesebb – Ne dobd ki te se, inkább használd fel!

Az alma a legismertebb gyümölcsök közé tartozik az egész világon, a héját viszont csak nagyon kevesen szeretik. Ez hatalmas hiba, mivel az almahéj az egyik legértékesebb, legjobb része a...

1

Hasznos tudnivalók a málna termesztéséhez

A málnákat nem kifejezetten nehéz termeszteni, a megfelelő gondozást pedig végtelen mennyiségű gyümölccsel hálálják majd meg. Habár eredetileg többnyire a hűvösebb éghajlatok...

1

Korábban csodálhatjuk meg a japán cseresznyevirágzást!

Idén kicsivel korábban érkezett meg a tavasz Japánba, már februárban virágba borultak a cseresznyefák! Nem bánjuk, csodálatosan szépek, nézd meg te is mindenképp! 

1

Ősi magyar gyümölcsfajták, amelyeket tilos forgalmazni

Kovács Gyula régi magyar gyümölcsfajtákkal foglalkozik. Van 500 különféle magyar gyümölcsfajtája (batul, ropogós cseresznye, páris, véralma stb stb stb), amit vadalanyon szaporítva...

1

Figyelj oda a gyümölcsön lévő címkékre!

A gyümölcsökön lévő címkék komoly jelentéssel bírnak, sokan még sincsenek tisztában a fontosságukkal. Ezt a cikket mindeninek ajánlom, tudjátok meg ti is, mire kell odafigyelned...

1

Tényleg létezik a fekete alma – Ismerd meg te is!

Mostani cikkemben a világ egyik legkülönlegesebb almafajtáját mutatom be nektek, ami nem más, mint a „Black Diamond”, azaz a Fekete Gyémánt. Nem véletlenül kapta ezt a szép...

1

Így termeszthetsz te is avokádót házilag

Avokádót (Persea americana) termeszteni meglehetősen egyszerű feladat, ezért nem csak tapasztalt, hanem kezdő kertészek is belevághatnak. Az egyetlen fő kihívás az, hogy avokádót...

1

Gyerekkorunk nagy kedvence – A mirabella, vagyis a fosóka szilva!

Gyerekkorunkban csak úgy tömtük a szánkba a fosóka szilva néven elhíresült gyümölcsöt, manapság viszont szinte sehol nem lehet vele találkozni. Ti még emlékeztek rá? Ha igen, akkor...

1

Itt az ideje a gyümölcsfák ifjító metszésének – Mutatjuk a lépéseket!

Mostani cikkemben egy olyan témáról fogok beszélni, ami minden kerttulajdonost, illetve gyümölcsössel rendelkező kertbarátot érint. Ez pedig nem más, mint a gyümölcsfák ifjító...

1

Ősszel érő bogyós finomságok - Melyik a kedvenc?

Imádom az őszt, ugyanis ilyenkor a legcsodálatosabb a természet, az erdők-mezők mesések, de még a kertek is páratlan látványt nyújtanak. Az ősz ráadásul még hasznos is, ugyanis...

1

Borkészítés házilag

Bizonyára mindenki elgondolkodik rajta előbb vagy utóbb, hogy milyen is lehet saját házi bort készíteni – különösen ha az őszi szüret után több gyümölcs marad raktáron, mint...

1

Véletlenül se dobd ki – A fahamu felhasználása a kertben!

Sokan fogalmazták meg felénk azt a kérdést, hogy mit lehet kezdeni a hamuval, fel lehet-e használni, vagy kerüljön inkább a kukába? Mostani cikkemben igyekszem minden kérdésre válaszolni! 

1

Az ősz legfinomabb gyümölcse – A körte felhasználási módjai

A körtét mindenki ismeri. Van belőle kicsi és nagy, sárga, zöld, vörösesbarna, szabályos formájú, sőt egészen torz példányokat is produkál a természet. Rendkívül egészséges és...

1

Most kell megtenned ezeket a dolgokat, ha nem szeretnél kukacos cseresznyét!

Rengetegen panaszkodtak a tavalyi évben azért, mert kukacos lett a cseresznyéjük, éppen ezért írom most meg nektek ezt a cikket. Mindenképpen olvassátok el, és tudjátok meg, mikor és mit...

1

A fekete ribizli metszése – Miért, mikor, hogyan?

Mostani cikkemben minden hasznos információt megosztok veletek a fekete ribizli termesztéséről, gondozásáról, valamint a fekete ribizli metszéséről, mindenképp tartsatok velem! 

1

A szőlő teleltetése, a szőlő téli védelme

Sokan nagyot hibáznak abban, hogy azon a véleményen vannak, mely szerint a szőlő átvészeli károsodás nélkül a legszélsőségesebb telet is. Éppen ezért hoztam most el nektek ezt az...

1

A fantasztikus alma – Ezért fogyaszd minden nap!

Az alma nem alaptalanul az egészség egyik nemzetközi jelképe – a viktoriánus Angliában már az 1800-as években tisztában voltak az alma megannyi jótékony hatásával, a tudomány pedig...

1

Elfeledett csodagyümölcs – A jótékony meggy bemutatása

A meggyet már az ókorban ismerték, az idők során viszont sajnos sokan elfelejtkeztek róla. Pedig a meggy hihetetlenül egészséges, számos jótékony hatással rendelkezik, ráadásul...

1

Minden, amit egy kertésznek az ausztrál citrom termesztéséről tudnia kell

Az ausztrál citrom (Citrus australasica), vagy „kaviár citrom” egy Ausztráliában őshonos citromfajta, ami citromoktól nem megszokott, vastag ujjakra hasonlító gyümölcsöket terem...

1

Az almafa metszése – Szakértői tanácsok a bőséges termésért

Az almatermesztés egyik legfontosabb eleme kétségkívül a metszés. Ha nem végezzük el, vagy rosszul csináljuk, akkor kevesebb termésre, silányabb minőségre számíthatunk. Éppen ezért...

1

Miért szokás lemeszelni a fák törzsét?

Biztosan te is láttál már olyan fákat, amelyek törzsét fehérre festették, látszólag minden különösebb ok nélkül. Nos, amit ezeken a fákon látsz, az nem festék, hanem mész, és...

1