Sokan csak kényszerből tartanak sertéseket a veszteségek miatt

Hirdetés

Kényszer a sertéstartás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarországon ma már lényegében - uniós kötelezettség miatt - kényszerből tartanak sertést a gazdák – állítják ágazati szakértők. Az áremelésre nincs esély, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat. Az euró forinthoz mért jelenlegi árfolyama a sertésimportnak kedvez, ezt a a feldolgozók ki is használják, a kiskereskedelemmel szemben ugyanis nem tudják érvényesíteni a költségek növekedését.

Csökkenő sertésállomány
Hirdetés
Ágazati hírek szerintma már alig készül húskészítmény magyar alapanyagból - írja a pénteki Napi Gazdaság. A borúlátó előrejelzések szerint, ha továbbra is marad a jelenlegi gazdasági környezet, akkor az elmúlt években bőven hárommillió feletti sertésállomány kétmillióra is csökkenhet, de az optimistább becslések is 2,5-2,8 milliós állományt valószínűsítenek. A lakossági 4-4,5 millió - a feketegazdasággal együtt feltételezhetően ötmillió - darabos hazai sertésfogyasztás várhatóan nem változik, a kereslet jelentős részét azonban az import elégítheti ki.
Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi tagja, a Pannon Sertéstermelői Csoport ügyvezetője szerint, aki tehette, erőteljesen csökkentette állományát a jövedelmezőség romlása miatt. A szakember úgy véli, lényegében már csak az tart sertést, aki uniós forrásból fedezett beruházás miatt állománytartási kötelezettséget vállalt, esetleg a saját földjén meg tudja termelni a takarmányt, bár a betakarításra ígért, tonnánként 55-60 ezer forintos kukoricaárak inkább értékesítésre csábítanak.

Az év eleji dioxinbotrány miatt az Európa-szerte magántárolásra felajánlott sertéshúst is elkezdték értékesíteni, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat. A magyar sertéstartóknak ilyen takarmányárak mellett a mostani 350-370 forintos kilogrammonkénti élősertés-árak veszteséget okoznak, pedig év eleje óta már sikerült 8-10 százalékos áremelést is elérniük. További áremelésre ugyanakkor nincs esély.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

papucs

1. Fedeztetéskor a kanca hátulsó patáira erősített bőr védőeszköz, ami a mént a kanca... Tovább

etológia (szokástan, viselkedéstan)

az állatok viselkedésével foglalkozó tudományág. Célja, más tudományágak eredményeit... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.