Sokan csak kényszerből tartanak sertéseket a veszteségek miatt

Hirdetés

Kényszer a sertéstartás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Magyarországon ma már lényegében - uniós kötelezettség miatt - kényszerből tartanak sertést a gazdák – állítják ágazati szakértők. Az áremelésre nincs esély, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat. Az euró forinthoz mért jelenlegi árfolyama a sertésimportnak kedvez, ezt a a feldolgozók ki is használják, a kiskereskedelemmel szemben ugyanis nem tudják érvényesíteni a költségek növekedését.

Csökkenő sertésállomány
Hirdetés
Ágazati hírek szerintma már alig készül húskészítmény magyar alapanyagból - írja a pénteki Napi Gazdaság. A borúlátó előrejelzések szerint, ha továbbra is marad a jelenlegi gazdasági környezet, akkor az elmúlt években bőven hárommillió feletti sertésállomány kétmillióra is csökkenhet, de az optimistább becslések is 2,5-2,8 milliós állományt valószínűsítenek. A lakossági 4-4,5 millió - a feketegazdasággal együtt feltételezhetően ötmillió - darabos hazai sertésfogyasztás várhatóan nem változik, a kereslet jelentős részét azonban az import elégítheti ki.
Kiss György, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökségi tagja, a Pannon Sertéstermelői Csoport ügyvezetője szerint, aki tehette, erőteljesen csökkentette állományát a jövedelmezőség romlása miatt. A szakember úgy véli, lényegében már csak az tart sertést, aki uniós forrásból fedezett beruházás miatt állománytartási kötelezettséget vállalt, esetleg a saját földjén meg tudja termelni a takarmányt, bár a betakarításra ígért, tonnánként 55-60 ezer forintos kukoricaárak inkább értékesítésre csábítanak.

Az év eleji dioxinbotrány miatt az Európa-szerte magántárolásra felajánlott sertéshúst is elkezdték értékesíteni, a kínálati piac pedig lefelé nyomja az élősertés-árakat. A magyar sertéstartóknak ilyen takarmányárak mellett a mostani 350-370 forintos kilogrammonkénti élősertés-árak veszteséget okoznak, pedig év eleje óta már sikerült 8-10 százalékos áremelést is elérniük. További áremelésre ugyanakkor nincs esély.
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
390 237
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
2 807 056
Közösség

láncos műtrágyaszóró gép

hagyományos, vontatott munkagép, amellyel nagyobb adag és kevéssé morzsalékos műtrágyát is... Tovább

detritusz

vízfenéken felhalmozódó v. vízben lebegő finom üledék, ált. növényi eredetű szerves... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 185

Átlagos értékelés: 5.0