notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Tudj meg mindent a karácsonyi növények gondozásáról

Hirdetés

Így gondozd karácsonyi növényeidet!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Az ünnepi virágok még a legfehérebb, leghidegebb napokon is színt és melegséget varázsolnak az ember otthonába. Ha azonban szobanövényeid nem bírják sokáig a gyűrődést, miután helyet kapnak nálad, akkor valószínűleg valamit nagyon rosszul csinálsz. 

Karácsonyi növények

A legtöbb „ünnepi” növény ugyanis évekig képes megmaradni, persze csak ha megfelelő körülményeket biztosítasz nekik. Vessünk egy pillantást néhány népszerű, jellegzetesen ünnepi szobanövényre, és hogy hogyan biztosíthatod, hogy együtt  karácsonyozhass velük!

 

Mikulásvirág

Érdemes olyanokat választani, amiknek kis sárga virágocskák (cyathium) láthatók a nagyobb piros leveleik közepén. A pollent kibocsátó, vagy sárga virág nélküli darabok már túlvannak legelőnyösebb időszakukon, és nem tartanak majd ki az ünnepi időszak végéig.

 

Gondozása

A virágostól hazafelé menet takard be alaposan, különösen ha a hőmérséklet a mínuszokban mozog, és ne hagyd a kocsiban, amíg beugrasz egy doboz tejért a boltba. Öntözd meg, ha tapintásra száraznak érzed – érzékenyek a túlöntözésre, és túl sok víz hatására gyökerei elrohadhatnak. Szedd le róla a fóliát vagy a cserépfedőt, (vagy legalább szúrj beléjük néhány lyukat) vásárláskor – így biztosíthatod, hogy nem ül majd vízben öntözéskor. Öntözni tehát csak óvatosan, és mindig hagyd teljesen megszáradni.

 

Még több tudnivaló a mikulásvirágról korábbi cikkünkben: A mikulásvirág gondozása

 

Kidobjam vagy megtartsam?

Ahogy tetszik. Ha azt szeretnéd, hogy jövőre is virágokat hozzon, akkor helyezd egy világos ablakba az ünnepek után. Április 1. után távolítsd el a színes leveleket, és szükség szerint formáld az alakját lecsípéssel egészen kora augusztusig. Szeptemberben helyezd olyan szobába, ahol kizárólag csak természetes fény éri, és naplemente után semmilyen mesterséges lámpa fénye nem zavarja. Október elején visszahelyezheted eredeti helyére (nappali, háló, stb.). A következő oldalon bemutatom a többi karácsonyi növényt! 

 

Karácsonyi növények

A karácsonyi kaktuszok a szívósabb ünnepi növények közé tartoznak, és akár évekig is megmaradhatnak. A különböző fajták az év különböző évszakaiban virágzanak, például húsvétkor.

Hirdetés

 

Gondozása

Tartsd egy világos ablakban. Ha a bimbók még kinyílás előtt lepotyognak, az túl magas hőmérsékletre vagy száraz talajra utalhat. Az öntözéssel várj, amíg a talaj meg nem szárad, és ne hagyd, hogy vízben üljön. Mivel pozsgásakról van szó, így a levelek megpuhulhatnak, ha túlöntözöd őket. A föld szárazságát 7-10 naponta érdemes ellenőrizni.

 

Kidobjam vagy megtartsam?

Érdemes megtartani! Ha jövőre is szeretnél gyönyörködni a virágaiban, akkor nyár végén vagy ősz elején vidd ki durván három hétre a szabadba, és hozd be, amikor a hőmérséklet 5°C alá esik. Jól érzik magukat a cserepekben, ezért évekig nem igényelnek átültetést. Április és október között havi szinten trágyázd őket.

 

Korábbi cikkünkben még többet megtudhatsz a karácsonyi kaktuszról: Mit tegyünk, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz?

 

Karácsonyi növények

Ezek a hideg-évszaki növények egészen 4-5°C-ig tűrik a hideget, ezért is olyan népszerűek a téli hónapokban. A megfelelő körülmények között több mint 8 héten át virágozhatnak!

 

Hirdetés

Gondozása

Helyezd szórt, nem túl világos fénybe. A virágzás meghosszabbítása érdekében védd a meleg huzattól, és távolítsd el az elvirágzott virágokat és a sárga leveleket (az egész levélszárral együtt). Az öntözést ne felülről, hanem aluról végezd – helyezd egy tálkába és hagyd, hogy 15-20 percig magába szívja a vizet. Ne öntözd a leveleket, és ügyelj rá, hogy áztatáskor se legyenek vzesek.

 

Kidobjam vagy megtartsam?

Nem érdemes megtartani! A cikláment nehéz újra virágzásra késztetni!

 

Karácsonyi növények

A rozmaringot gyakran szokás sövény vagy piramis alakúra nyírni, mintha csak egy kis karácsonyfa lenne. Friss fenyőszerű illata nagyon kellemes a hideg téli hónapok során, konyhai felhasználásáról nem is beszélve.


Gondozása

Kerüljön egy olyan nyugatra vagy délre néző ablakba, ahol sok fény érheti. Ha nem kap elegendő fényt, akkor hajlamos elhullatni a leveleit. Tartsd a talajt egyenletesen nedvesen, és ellenőrizd néhány naponta. Ugyan mediterrán növényről van szó, a rozmaring hajlamos kiszáradni, ha nem kap elegendő vizet.

 

Kidobjam vagy megtartsam?

Érdemes megtartani! Az utolsó fagy után (erre általában május a legideálisabb nap) minél előbb vidd ki a szabadba. Néhány havonta trágyázd, tartós hatású műtrágya golyókkal, és hagyd, hogy természetesen nőjön.

 

Karácsonyi növények

Ezek az egzotikus növények nagyjából 4-6 héttel a hagymák elültetése után virágzanak. Egyes változatokon a virágok előbb jelennek meg, mint a levelek.

 

Gondozása

Helyezd fényes helyre, lehetőleg az ablakba, és ne az árnyékos dohányzóasztalra, ahol petyhüdté válhat. Néhány naponta forgass egy kicsit a cserépen, hogy egyenesen nőhessen. A talaj mindig legyen egyenletesen nedves, de ne öntözd túl.

 

Kidobjam vagy megtartsam?

Javasolt megtartani. Miután a virágok elhalványulnak, vágd vissza a szárukat, de tartsd meg a leveleket, ugyanis azok segítenek tápanyagot biztosítani a bimbók számára. A fagyveszély elmúlása után helyezd ki árnyékos helyre. A nyár végén vagy ősz elején hagyd, hogy nyugalmi állapotba kerüljön, majd helyezd át a garázsba vagy a pincébe. Vágd le a sárga leveleket, és ne foglalkozz vele (ne is öntözd!) egészen novemberig, amikortól folytathatod az öntözést, és minden kezdődhet elölről.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
452 535
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 211 208
Közösség

ló életkorának meghatározása

legbiztosabban a törzskönyvi feljegyzésből állapítható meg. Ennek hiányában jelek alapján... Tovább

ivartalanítás

az ivarmirigyek műtéti eltávolítása (hímeknél a herélés, nőstényeknél a miskárolás).... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 217

Átlagos értékelés: 4.9

Növénytermesztés Növényvédelem