Jelentősen csökkent a magyar élelmiszerexport

Jelentősen csökkent a magyar élelmiszerexport

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Jelentősen csökkent az élelmiszerexport, melynek hátterében a tavalyi aszály és a pulykaágazat válsága húzódik. Az élelmiszerbehozatal is csökkent, ennek oka magyar népesség vásárlóerejének zsugorodása.

Jelentősen csökkent az élelmiszerexport, melynek hátterében a tavalyi aszály és a pulykaágazat válsága húzódik. Az élelmiszerbehozatal is csökkent, ennek oka magyar népesség vásárlóerejének zsugorodása.

Mind a volument tekintve, mind értékben számottevően visszaesett Magyarország élelmiszerexportja az idei első nyolc hónapban a tavalyi hasonló időszakhoz képest – derül ki a KSH által közzétett külkereskedelmi adatokból. Az árfolyamváltozások alakulása miatt a kivitel értéke – euróban számolva – 2,7 százalékkal csökkent, ám ezt jelentősen meghaladja a volumen csökkenése. Ez utóbbi 6,5 százalékos visszaesést mutatott a élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportjában az idei év első nyolc hónapját tekintve.

Hirdetés

Az exportban a legnagyobb részarányú gabona és gabonakészítmény árucsoporton belül a kukoricakiszállítások értéke kevesebb mint fele volt a tavaly azonos időszakinak. Emögött a tavalyi aszály, és az annak nyomán kialakult viszonylagos kukoricahiány áll. A tavalyi 4,5 millió tonnás kukoricatermés rendkívül gyengének számított, ebből csak kis mennyiség jutott exportra. Számottevően visszaesett a pulykatermelés, és ennek nyomán annak exportja is, ez az ágazat válságával magyarázható. Ezzel ellentétben számottevően nőtt a tejtermék és tojás, valamint a zöldség és gyümölcs kereskedelmének volumene.

Hirdetés
Az élelmiszerbehozatal is zsugorodik, ennek oka a magyar népesség vásárlóerejének csökkenése. Az import volumene 2,4 százalékkal elmaradt 2012 első nyolc hónapjához képest idén augusztusig, igaz, euróban számolt értékben 1,7 százalékkal nőtt.
VG/AgroLine

Forrás: EU-Info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-03-20

Kártevőriasztó növények – Ezeket ültesd, hogy ne kelljen permetezni!

Növények, amik segítenek a kártevők elleni harcban, ismerd meg mindet, és ültesd tele velük a kertedet. Ezután biztos lehetsz benne, hogy nem kell majd annyit permetezned!

2019-03-06

Kertünk legnagyobb ellensége – Védekezés a pajorok ellen

Sajnos nagyon sok gondot okoznak a pajorok a kertekben, elpusztítják a pázsitot, de még a gyümölcsfákat is. Mostani cikkemben elmondom nektek, mit tehettek a pajorok ellen!

2019-03-22

Mik azok a fonálférgek, és miért olyan hasznosak (vagy károsak) a kertben?

A fonálférgeket az emberek többsége nem is ismeri, éppen ezért azt sem tudják, hogy károsak, vagy hasznosak a kertben megtalálható fonálférgek. Mostani cikkemben mindenre választ adok!

2019-03-21

Most érdemes gyűjteni a medvehagymát – Ezekre figyelj oda!

Tudj meg te is mindent a medvehagyma gyűjtéséről, szedéséről, érdemes elolvasnod cikkünket, ugyanis rengeteg szabályozás vonatkozik a medvehagyma szedésére!

2019-03-26

Általános útmutató a komposztáláshoz

Most mindent megtudhattok ti is a komposztálásról, szakértőnk útmutatójában mindent megtalálhattok a komposztálás folyamatáról, érdemes elolvasnotok!

2019-03-22

Cserépben is termeszthetünk rekord mennyiségű paradicsomot!

Nem kell hatalmas terület ahhoz, hogy sikeresen termesszünk paradicsomot, elegendő néhány cserép hozzá! Most elmondjuk, hogyan termeszthettek sikeresen paradicsomot cserépben.

2019-03-21

Termesszünk vaníliát kertünkben! Szakértőnk elmondja, hogyan!

Vaníliababot te magad is tudsz termeszteni a kertedben, nincs más dolgod, mint elolvasni szakértőnk remek cikkét, és belevágni! Sok sikert kívánok mindenkinek a vaníliababhoz!

2019-03-13

Így szabadulhatsz meg természetes úton a lárváktól kertedben

Nem is gondolnátok, hogy mennyi bajt jelentenek a kertben található lárvák...Mostani cikkemben elmondom, miért és hogyan szabadulhattok meg tőlük természetes módszerekkel!

További cikkek ebben a témában
Agrárgépészet Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások oktatás Talajművelés Tudomány webáruház

farkalás

a bárányok farkának 2—3 napos korban történő megkurtítása. A megmaradó farokcsonknak... Tovább

gyepművelés

a mest. gyep telepítésének ideje a kora tavasz v. a nyárutó. Az apró magvakból álló, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 196

Átlagos értékelés: 4.7