Tippek/trükkök a hosszúéletű karácsonyfához

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Ezt tedd, hogy sokáig friss és szép legyen a karácsonyfád!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus

A hagyomány úgy tartja, hogy egészen vízkeresztig díszítenie kellene a lakást a karácsonyfának. Sajnos azonban azt kell megállapítanunk, hogy kevés fa éli meg vízkeresztet, viszont vannak tippek, amik segítenek abban, hogy a csodás fenyőnk sokáig egészséges, üde legyen, nézzük, mit kell tennünk!

Sokáig lehet friss és üde a karácsonyfa

Az emberek többsége még mindig kiáll az élő karácsonyfák mellett (nagyon helyes), pedig már kaktuszalakú műfenyő is létezik. Korábbi cikkemben szót ejtettem a különféle fenyőfákról, kattints ide és olvasd el karácsonyfaválasztási kisokosunkat! Most pedig nézzük, mit kell tudnunk ahhoz, hogy a karácsonyfánk sokáig szép és üde legyen! 

Karácsonyfavásárlás

Már a vásárláskor sok minden eldől, érdemes minden esetben megvizsgálnunk a fenyőt. Sajnos sok fa, amit árulnak, már hetek óta ki vannak vágva – itt jegyezném meg, hogy egy kivágott fenyő, jó tartás mellett öt-hat hétig marad életben. Nézzünk szét az árusnál, kezdjük a földet pásztázva: ha túl sok tűlevelet látunk a földön heverni, álljunk inkább tovább, mert nagy eséllyel nem friss az ott található áru. A fák frissességét tapintással érdemes ellenőrizni: húzzuk végig kezünket egy-egy ágon, és ha túl sok tűlevél lehullik, akkor keressünk másik fát. 

hirdetes

Mikor kell felállítani a karácsonyfát?

Sokan dicsekednek a közösségi oldalakon azzal, hogy milyen szép a karácsonyfájuk – nincs ezzel bajom, az viszont elég furcsa, hogy ezt megteszik már november végén…Így több mint egy napot kell kibírnia a karácsonyfának, ha azt szeretnénk, hogy vízkeresztig díszítse lakásunkat. Korábbi cikkemben elmondtam, hogy mikor szokás felállítani a karácsonyfát, ezt az írást ide kattintva olvashatjátok el, érdemes! 

hirdetes

A karácsonyfa helye

Egyáltalán nem mindegy az sem, hogy hova kerül a karácsonyfa. Érdemes olyan helyet keresnünk, ahol nem kell levágni egyetlen ágat sem róla, és elfér a plafontól legalább harminc centiméterre. Ne tegyük a fát radiátor, hősugárzó közelébe, mert ezektől gyorsabban kiszárad, ráadásul a lakástűz esélye is növekszik. Érdemes odafigyelni a karácsonyfaizzókra és a vezetékükre is – használjunk inkább LED-es égőket, éjszakára pedig kapcsoljuk ki ezeket. 

Karácsonyfa gondozása

Mindenképpen érdemes olyan karácsonyfatalpat választani, amibe lehet vizet tölteni – egy kivágott fa fél liter vizet is képes felszívni egyetlen nap alatt. Miután megvettük a fenyőt, és hazavittük, fűrészeljünk le pár centit a törzs végéből és állítsuk azonnal vízbe – ekkor rengeteg vizet fog felszívni, mivel már ki van száradva eléggé. Éppen ezért többször kell pótolnunk a vizet. A karácsonyfatalpban sose legyen olyan kevés a víz, hogy a fa törzsének alja már ne érjen bele – ha nem éri víz, akkor gyantát kezd engedni, kiszárad és nem lesz képes elégséges vizet felszívni a továbbiakban. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2019-12-12

Karácsonyfaválasztási kisokos – Szakértői tippek mindenkinek

Karácsonyfaválasztási kisokos mindenkinek, cikkünkből mindent megtudhatsz a karácsonyfák típusairól, nézzük, mit kell tudni a karácsonyfaválasztáshoz!

2019-12-16

Mindig van lejjebb – Itt a kaktuszalakú műfenyő karácsonyra…

Már nem elég, hogy van műfenyő, kitalálták a kaktuszalakú műfenyőt is. Mostani cikkemben elmondom, hol és mennyiért vásárolhatod meg a kaktuszkarácsonyfát!

2019-12-05

Ne sajnáld a karácsonyi fenyőfát, ezért van!

Egyáltalán nem ártunk senkinek és semminek azzal, ha valódi fenyőt állítunk karácsonyfának. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a valódi karácsonyfák állításáról!

2019-12-03

A mikulásvirág könnyfakasztó legendája

A mikulásvirág a karácsonyi ünnepek egyik legcsodálatosabb díszévé nőtte ki magát, azt viszont, hogy milyen utat járt be ezért, kevesen tudják, ismerjétek meg a mikulásvirág legendáját!

2019-12-05

Készítsünk isteni finom szaloncukrot saját kezűleg!

Nem muszáj a boltban megvenni, saját kezűleg is készíthetünk szaloncukrot, mostani cikkemben azt is elmondom, hogyan készíthetünk saját kezűleg szaloncukrot!

2019-12-21

A karácsony sokak által alig ismert szimbólumai

A karácsony szimbólumait ismerhetitek meg mostani cikkünkből, tartsatok velünk és ismerjétek meg a karácsony szimbólumait! Karácsonyi szimbólumok bemutatása.

2020-11-23

A tél finomságai – Forralt bor, krampampuli, kinderpuncs (RECEPTEK)

Forralt bor, krampampuli és kinderpuncs receptek – Készítsetek ti is isteni finom forralt bort, mostani cikkemben megmutatom a legtökéletesebb forralt bor receptjeit!

2019-12-21

A sütemény, ami nem hiányozhat a karácsonyi asztalról – A tökéletes zserbórecept

A zserbó hozzátartozik a karácsonyi ünnepkörhöz, éppen ezért most megmutatom nektek a tökéletes zserbó receptjét. Olvassátok el cikkünket és ismerjétek meg a zserbó receptjét!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


esszenciális zsírsavak (nélkülözhetetlen zsírsavak)

több (kettő, három v. négy) kettős kötést tartalmazó, telítetlen zsírsavak, amelyeket a... Tovább

barna zsírszövet

egyes állatfajok (nyúl, malac stb.) újszülötteinek bőr alatti —>kötőszövetében... Tovább

Tovább a lexikonra
Karácsony Karácsonyi díszek