Hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak szerepe a baromfi takarmányozásban

Baromfi takarmányozás

DR. MÉZES MIKLÓS
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Baromfi

A baromfi takarmányok zsírkiegészítése

A baromfi takarmányok zsírkiegészítése, illetve annak eltérő zsírsav összetétele befolyásolja ugyan a baromfihús zsírsav összetételét, de ezek alkalmazása során tekintetbe kell venni azt is, hogy ez a hatás csak bizonyos idő után és csak bizonyos ideig érvényesül. Emiatt tehát, abban az esetben, ha a cél nem csupán az állatok esszenciális zsírsav igényének kielégítése, hanem a termék hosszú szénláncú telítetlen zsírsav tartalmának növelése, akkor baromfihús esetében azt folyamatosan, legalább három héten keresztül kell biztosítani és a közvetlenül a vágást megelőző időszakban a takarmány zsírsav összetételének megváltoztatása már nem kívánatos, mivel ennek hatására a termék zsírsav összetétele már rövid idő alatt is megváltozhat. A tyúktojás esetében hozzávetőlegesen 4 hét szükséges ahhoz, hogy a termék zsírsav összetétele állományszinten állandósuljon, és közel azonos értéken maradjon a tojástermelési ciklus során. Megjegyzendő azonban, hogy a tojás esetében még azonos takarmányozás mellett is jelentős mértékű egyedi eltérések mutatkozhatnak.

Hirdetés

 

A humán táplálkozásban esszenciálisnak tekintett, zsírsavak abszolút mennyisége mellett, pontosabban sok esetben azok helyett újabban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a többszörösen telítetlen zsírsavak összes mennyisége mellett azon belül az n-3 (kiindulási vegyülete a linolénsav), illetve n-6 (kiindulási vegyülete a linolsav) zsírsav családba tartozó zsírsavak öszszes mennyiségének, illetve azok egymáshoz viszonyított arányának is. A modern táplálkozástudomány eredményei szerint ugyanis az n-6/n-3 arányt célszerű minél alacsonyabb értéken tartani a szív- és érrendszeri betegségek, azon belül különösen az atherosclerosis megelőzése érdekében. A baromfihús esetében az n-6/n-3 zsírsavak aránya a baromfitakarmányozásban általánosan alkalmazott zsírforrások közül leginkább a lenolaj alkalmazásával optimalizálható (4. táblázat).

Hirdetés

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Érdekességek

KM Gyöngy (KMSZ-99)

Lucerna Cél: extenzív típusú szálastakarmány Leírás:Felálló bokorformát mutató... Tovább

Gombaölo Quadris

A szőlő és bogyós gyümölcsűek szisztemikus szere, amely valamennyi gombabetegség ellen... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés