Hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak szerepe a baromfi takarmányozásban

Hirdetés

Baromfi takarmányozás

DR. MÉZES MIKLÓS
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Baromfi

A baromfi takarmányok zsírkiegészítése

A baromfi takarmányok zsírkiegészítése, illetve annak eltérő zsírsav összetétele befolyásolja ugyan a baromfihús zsírsav összetételét, de ezek alkalmazása során tekintetbe kell venni azt is, hogy ez a hatás csak bizonyos idő után és csak bizonyos ideig érvényesül. Emiatt tehát, abban az esetben, ha a cél nem csupán az állatok esszenciális zsírsav igényének kielégítése, hanem a termék hosszú szénláncú telítetlen zsírsav tartalmának növelése, akkor baromfihús esetében azt folyamatosan, legalább három héten keresztül kell biztosítani és a közvetlenül a vágást megelőző időszakban a takarmány zsírsav összetételének megváltoztatása már nem kívánatos, mivel ennek hatására a termék zsírsav összetétele már rövid idő alatt is megváltozhat. A tyúktojás esetében hozzávetőlegesen 4 hét szükséges ahhoz, hogy a termék zsírsav összetétele állományszinten állandósuljon, és közel azonos értéken maradjon a tojástermelési ciklus során. Megjegyzendő azonban, hogy a tojás esetében még azonos takarmányozás mellett is jelentős mértékű egyedi eltérések mutatkozhatnak.

Hirdetés

 

A humán táplálkozásban esszenciálisnak tekintett, zsírsavak abszolút mennyisége mellett, pontosabban sok esetben azok helyett újabban kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a többszörösen telítetlen zsírsavak összes mennyisége mellett azon belül az n-3 (kiindulási vegyülete a linolénsav), illetve n-6 (kiindulási vegyülete a linolsav) zsírsav családba tartozó zsírsavak öszszes mennyiségének, illetve azok egymáshoz viszonyított arányának is. A modern táplálkozástudomány eredményei szerint ugyanis az n-6/n-3 arányt célszerű minél alacsonyabb értéken tartani a szív- és érrendszeri betegségek, azon belül különösen az atherosclerosis megelőzése érdekében. A baromfihús esetében az n-6/n-3 zsírsavak aránya a baromfitakarmányozásban általánosan alkalmazott zsírforrások közül leginkább a lenolaj alkalmazásával optimalizálható (4. táblázat).

Hirdetés

 

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-10-20

Így készíts magadnak vályogkemencét 10 lépésben!

A vályogkemence több szempoontból is szuper. Mutatós, praktikus, minden, ami készül benne, sokkal finomabb, mintha azt hagyományos sütőben készítenénk! Most megmutatjuk, hogyan építhetsz te is vályogkemencét!

2018-10-27

Ősszel érdemes elültetni a tulipánt

A tulipánt ősszel érdemes elültetni azért, hogy meseszép legyen, mostani cikkünkben elmondjuk, miért kellene ősszel elültetned a tulipánt. Ha még nem próbáltad, mindenképp próbáld ki!

2018-10-27

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

A pozsgafa egy sokak által kedvelt örökzöld növény, ami nemcsak szép, hanem hasznos is! Mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a pozsgafa, és azt is megtudhatjátok, hogyan kell helyesen gondozni!

2018-11-06

Készítsünk karácsonyi fényfüzért pingponglabdákból!

Pingponglabdák segítségével fillérekből készíthetsz fényfüzért, ami nemcsak karácsonykor, hanem egész évben jól mutat. Cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk meg nektek, hogy készül pingponglabdákból fényfüzér!

2018-11-16

Magyarország Legszebb Birtoka 2018 - Gödöllőre került a díj!

Magyarország Legszebb Birtoka lett 2018-ban a Gödöllőn található Specialmix Kft. Ennek apropóján ellátogattunk ebbe a csodálatosan szép faiskolába, mostani cikkünkben megosztjuk veletek élményeinket, illetve egy interjút is olvashattok, amit Kisgergelyné Király Andreával készítettünk.

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

LG3330 (LZM 352/61)

Kukorica Cél: szemes Leírás:A hímvirágzás ideje közepesen korai, a kalászkapelyva nem,... Tovább

fiasítás

a méheknek a bölcsőben (—>anyabölcső) fejlődő egyedeit (pete, álca, báb)... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.