Hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak szerepe a baromfi takarmányozásban

Hirdetés

Baromfi takarmányozás

DR. MÉZES MIKLÓS
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Baromfi

Zsírsavak szerepe az immunrendszer működésében

Az egyes állatfajok számára a szabványokban, ajánlásokban meghatározott és javasolt táplálóanyagok, ezen belül az esszenciális zsírsavak mennyisége az egészséges, ideális környezetben élő állatok szükségletén alapszik. A patogén mikroorganizmusok által előidézett megbetegedéseknek kitett állatok szükséglete bizonyos táplálóanyagok, így például a hosszú szánláncú telítetlen zsírsavak iránt ugyanakkor jelentősen megnőhet. Számos kísérleti eredmény és gyakorlati megfigyelés támasztja alá, hogy nem az aktuális szükségletnek megfelelő zsírkiegészítés, mint energiaforrás, valamint ezen belül az esszenciális zsírsavak nem kielégítő mennyisége csökkentheti a baromfi szervezetének immunválasz készségét. A táplálóanyag, ezen belül a zsír és esszenciális zsírsav szükséglet meghatározása során tekintetbe kell venni azt is, hogy míg az egészséges állatot az intenzív termelés érdekében takarmányozzuk, addig a fertőzéseknek kitett egyedek esetében a takarmányozás célja az életfenntartás és a termelés mellett az immunválasz készség maximalizálása, a gyógyulófélben lévő egyedek esetében pedig a kompenzációs növekedés és a szöveti regeneráció igényeinek minél teljesebb mértékű kielégítése. Az immunrendszerre kifejtett hatás szempontjából a zsírok, illetve ezen belül a többszörösen telítetlen zsírsavak legfontosabb hatásait az alábbiakban lehet összefoglalni (2. táblázat).

Hirdetés

 

 

A zsírok anyagforgalmát a szervezet endokrin rendszerének működése szabályozza, más oldalról viszont a táplálóanyag ellátottság is befolyásolja egyes hormonok termelődését, illetve azok szervezeten belüli további metabolizmusát. Így például a növekedési hormon egyrészt kifejezett hatást gyakorol a szervezet általános ellenálló képességére az antitest termelés befolyásolása révén, másrészt viszont a növekedési hormon termelését az aktuális energia ellátottság is befolyásolja. Az immunrendszer működése szempontjából optimális zsír (energia) mennyiség meghatározása során azt is tekintetbe kell venni, hogy a zsírok az aktuális szükségletet lényegesen meghaladó mennyisége negatív hatású is lehet, mivel a jelentős többlet hatására anyagcserezavarok következhetnek be, amelyek a szervezet számára stressz hatásként jelentkeznek, így viszont nemhogy nem növelik, hanem éppen ellenkezőleg, csökkentik az immunválasz készséget.

Hirdetés

 

Az esszenciális zsírsavak, így a linolsav és linolénsav, valamint az ezekből a szervezetben képződő többszörösen telítetlen zsírsavak – kiemelten az arachidonsav és ennek metabolitjai a prosztanoidok – hiányában baromfi fajoknál, a nyirokszervek sorvadása következik be. Napjainkban, az állati eredetű zsiradékokkal szembeni aggályok miatt egyre inkább elterjedten alkalmazott növényi olaj kiegészítők a linolsavat általában elegendő mennyiségben tartalmazzák, így ilyen hiánnyal csak ritkán kell számolni. A fent említett hosszú szénláncú telítetlen zsírsavak mellett újabban számos kutatási eredmény alapján a linolsavból a kérődző állatok bendőjében zajló mikrobiális folyamatok hatására keletkező ún. konjugált linolsav (CLA) alkalmazása is javíthatja az immunválasz-készséget, így fokozott betegségekkel szemben mutatott rezisztenciát.

Forrás: Agrárágazat

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2018-10-20

Így készíts magadnak vályogkemencét 10 lépésben!

A vályogkemence több szempoontból is szuper. Mutatós, praktikus, minden, ami készül benne, sokkal finomabb, mintha azt hagyományos sütőben készítenénk! Most megmutatjuk, hogyan építhetsz te is vályogkemencét!

2018-10-27

Ősszel érdemes elültetni a tulipánt

A tulipánt ősszel érdemes elültetni azért, hogy meseszép legyen, mostani cikkünkben elmondjuk, miért kellene ősszel elültetned a tulipánt. Ha még nem próbáltad, mindenképp próbáld ki!

2018-10-27

Pozsgafa, a pénzmágnes –Így gondozd helyesen!

A pozsgafa egy sokak által kedvelt örökzöld növény, ami nemcsak szép, hanem hasznos is! Mostani cikkemben elmondom, miért olyan fantasztikus a pozsgafa, és azt is megtudhatjátok, hogyan kell helyesen gondozni!

2018-11-06

Készítsünk karácsonyi fényfüzért pingponglabdákból!

Pingponglabdák segítségével fillérekből készíthetsz fényfüzért, ami nemcsak karácsonykor, hanem egész évben jól mutat. Cikkünkben lépésről lépésre mutatjuk meg nektek, hogy készül pingponglabdákból fényfüzér!

2018-11-16

Magyarország Legszebb Birtoka 2018 - Gödöllőre került a díj!

Magyarország Legszebb Birtoka lett 2018-ban a Gödöllőn található Specialmix Kft. Ennek apropóján ellátogattunk ebbe a csodálatosan szép faiskolába, mostani cikkünkben megosztjuk veletek élményeinket, illetve egy interjút is olvashattok, amit Kisgergelyné Király Andreával készítettünk.

További cikkek ebben a témában
Érdekességek

hibrid lucerna

hímsteril (hímsteril törzs) anyafajta keresztezésével már a 60-as években előállított,... Tovább

tenyészcél

A gazd. állatok valamely előnyös tulajdonságának... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.