notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A hólyaghúzófélék bemutatása

Hirdetés

Mik azok a hólyaghúzófélék, és miként védekezhetsz ellenük kertedben?

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bizonyára te is találkoztál már kertedben vagy udvarodban ezekkel a kisméretű, hosszúkás testű bogarakkal. A hólyaghúzófélék családjába több mint 2500 faj tartozik, amelyek közül a világ szinte minden területén előfordul néhány, legyen szó füves területekről, termőföldekről, erdőkről, vagy éppen az otthonodhoz tartozó kertről.

A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

A következőkben közelebbről is megismerkedhetsz a lyaghúzófélékkel, főképp abból a szempontból, hogy milyen veszélyt jelentenek a növényekre, a haszonállatokra és az emberekre. Ezen kívül hasznos tanácsokat is olvashatsz arról, hogy hogyan kerüld el vagy ritkítsd meg őket portádon.

 

Miről ismerhetők fel a hólyaghúzófélék?

Mivel a lyaghúzóféléknek rengeteg fajtája létezik és ezek a világ különböző területein máshogyan alkalmazkodtak az adott körülményekhez, így két fajta küllemre sokban különbözhet egymástól. Ennek ellenére mivel egy családba tartoznak, így bizonyos jellemzőikben hasonlítanak is egymásra. A lyaghúzófélék teste általában hengerformájú, hosszúkás és puha, hosszúságuk pedig 1,2-2,5 cm lehet.

 

Nyakuk szintén hosszúkás és vékony, viszonylag nagy méretű fejükből pedig hosszú csápok állnak ki, amelyek akár teljes testhosszúk egyharmadát is elérhetik. Szárnyaik hosszúak és gyakran rajban közlekednek. Külső megjelenésük változatosságát a fajták jellegzetes mintázatai adják. Általában sötét árnyalatokat viselnek, és számtalan mintás (általában pöttyös vagy foltos) és minta nélküli fajtájuk is létezik.

Hirdetés

 

Miért olyan károsak a hólyaghúzófélék?

A kifejlett bogarak előszeretettel fogyasztják a növények leveleit, és nem igazán válogatnak. Megtalálhatod őket fűszálakon, a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a burgonya, a tarlórépa levelein, és különösen kedvelik a hüvelyeseket (bab, borsó, stb.) is. A teljes lista sajnos ennél jóval hosszabb. Nem finnyásak akkor sem, ha a növények virágairól van szó – egy nagyobb raj rövid idő alatt képes megkopasztani egy egész kertet. 

 

Hogyan veszélyeztetik a hólyaghúzófélék a haszonállatok épségét?

A hólyaghúzófélék egy kantaridin nevű irritáló vegyi anyagot termelnek magukban, amelyet a védekezésre használnak fel. Amikor ezeket a bogarakat egy természetes ragadozójuk (például egy madár) megtámadja a vadonban, testük önvédelmi reflexként kibocsátja magából az anyagot, aminek hatására a ragadozó általában le is mond áldozatáról. Az anyag nem igazán okoz semmilyen kárt, csupán az elijesztésre szolgál.

 

Azonban amikor ezeket a bogarakat a szénában kilapítják, akkor a kantaridin belekerül a haszonállatok élelmébe, ahol akár hónapokig is megőrizheti hatását – itt kezdődnek a problémák. Amikor az állatok megeszik ezt a szénát, az anyag erős égést okoz a gyomrukban, és a mérgezés akár halált is okozhat. A méreganyag száj, torok és emésztőrendszeri irritációt okoz, és súlyos hólyagosodáshoz vezet. Nagyobb mennyiségben a vese és/vagy a máj leállását is okozhatja.

Hirdetés

 

Sok helyen elkerülhetetlen, hogy néhány ilyen bogár az állatok élelmébe jusson, de szerencsére néhány döglött példány még nem okoz komolyabb károkat a haszonállatokban – a súlyosan káros vagy halálos dózishoz nagyobb mennyiségre van szükség. Egy 360 kilós marha, ló, vagy egyéb állat körülbelül 100 bogárnyi kantaridint kellene elfogyasztania, hogy elpusztuljon. Habár 100 soknak tűnhet, ne feledd, hogy ezek a bogarak óriási rajokban is közlekedhetnek, így egyáltalán nem valószínűtlen, hogy nagyobb mennyiség kerülhet belőlük haszonállataid szervezetébe. Nézzük, mit tehetünk ellenük, a következő oldalon ezt is elmondom! 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
698 653
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
1 411 735
Közösség

csalogató növények

olyan növények, amelyeket a talajlakó kártevők kedvelnek, és azokon összegyűlnek. Ha a... Tovább

talajoldat

a ->talaj cseppfolyós eleme (folyadékfázisa), amely a talajpórusokban található. Oldott... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 4.7

Növényvédelem