A hólyaghúzófélék bemutatása

Mik azok a hólyaghúzófélék, és miként védekezhetsz ellenük kertedben?

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Bizonyára te is találkoztál már kertedben vagy udvarodban ezekkel a kisméretű, hosszúkás testű bogarakkal. A hólyaghúzófélék családjába több mint 2500 faj tartozik, amelyek közül a világ szinte minden területén előfordul néhány, legyen szó füves területekről, termőföldekről, erdőkről, vagy éppen az otthonodhoz tartozó kertről.

A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

A következőkben közelebbről is megismerkedhetsz a lyaghúzófélékkel, főképp abból a szempontból, hogy milyen veszélyt jelentenek a növényekre, a haszonállatokra és az emberekre. Ezen kívül hasznos tanácsokat is olvashatsz arról, hogy hogyan kerüld el vagy ritkítsd meg őket portádon.

 

Miről ismerhetők fel a hólyaghúzófélék?

Mivel a lyaghúzóféléknek rengeteg fajtája létezik és ezek a világ különböző területein máshogyan alkalmazkodtak az adott körülményekhez, így két fajta küllemre sokban különbözhet egymástól. Ennek ellenére mivel egy családba tartoznak, így bizonyos jellemzőikben hasonlítanak is egymásra. A lyaghúzófélék teste általában hengerformájú, hosszúkás és puha, hosszúságuk pedig 1,2-2,5 cm lehet.

 

Nyakuk szintén hosszúkás és vékony, viszonylag nagy méretű fejükből pedig hosszú csápok állnak ki, amelyek akár teljes testhosszúk egyharmadát is elérhetik. Szárnyaik hosszúak és gyakran rajban közlekednek. Külső megjelenésük változatosságát a fajták jellegzetes mintázatai adják. Általában sötét árnyalatokat viselnek, és számtalan mintás (általában pöttyös vagy foltos) és minta nélküli fajtájuk is létezik.

 

Miért olyan károsak a hólyaghúzófélék?

A kifejlett bogarak előszeretettel fogyasztják a növények leveleit, és nem igazán válogatnak. Megtalálhatod őket fűszálakon, a paradicsom, a padlizsán, a paprika, a burgonya, a tarlórépa levelein, és különösen kedvelik a hüvelyeseket (bab, borsó, stb.) is. A teljes lista sajnos ennél jóval hosszabb. Nem finnyásak akkor sem, ha a növények virágairól van szó – egy nagyobb raj rövid idő alatt képes megkopasztani egy egész kertet. A következő oldalon elmondom, hogyan védekezhetünk ellenük! 

 

A hólyaghúzófélék elleni <a class="autolinkeles" title="védekezés" href="https://www.agraroldal.hu/vedekezes-kifejezes.html">védekezés</a>i módok

Hogyan veszélyeztetik a hólyaghúzófélék a haszonállatok épségét?

A hólyaghúzófélék egy kantaridin nevű irritáló vegyi anyagot termelnek magukban, amelyet a védekezésre használnak fel. Amikor ezeket a bogarakat egy természetes ragadozójuk (például egy madár) megtámadja a vadonban, testük önvédelmi reflexként kibocsátja magából az anyagot, aminek hatására a ragadozó általában le is mond áldozatáról. Az anyag nem igazán okoz semmilyen kárt, csupán az elijesztésre szolgál.

 

Azonban amikor ezeket a bogarakat a szénában kilapítják, akkor a kantaridin belekerül a haszonállatok élelmébe, ahol akár hónapokig is megőrizheti hatását – itt kezdődnek a problémák. Amikor az állatok megeszik ezt a szénát, az anyag erős égést okoz a gyomrukban, és a mérgezés akár halált is okozhat. A méreganyag száj, torok és emésztőrendszeri irritációt okoz, és súlyos hólyagosodáshoz vezet. Nagyobb mennyiségben a vese és/vagy a máj leállását is okozhatja.

 

Sok helyen elkerülhetetlen, hogy néhány ilyen bogár az állatok élelmébe jusson, de szerencsére néhány döglött példány még nem okoz komolyabb károkat a haszonállatokban – a súlyosan káros vagy halálos dózishoz nagyobb mennyiségre van szükség. Egy 360 kilós marha, ló, vagy egyéb állat körülbelül 100 bogárnyi kantaridint kellene elfogyasztania, hogy elpusztuljon. Habár 100 soknak tűnhet, ne feledd, hogy ezek a bogarak óriási rajokban is közlekedhetnek, így egyáltalán nem valószínűtlen, hogy nagyobb mennyiség kerülhet belőlük haszonállataid szervezetébe.

Hirdetés

 

Figyelj oda a széna termesztésekor, szüretelésekor vagy vásárlásakor

A szénában leggyakrabban előforduló hólyaghúzófélék a fekete, pöttyös és a háromcsíkos fajták. Ezekből a háromcsíkos mérge a legerősebb. Ha füvet, lucernát vagy szénát termesztesz, akkor rendszeresen ellenőrizd, hogy nem-e jelentek meg rajtuk a bogarak. A szénát lehetőleg ne krimpelőfogóval vágd le, mert könnyedén összenyomhatod vele a bogarakat. A szüret után hagyd két napig száradni őket nyitott helyen, hogy a bogaraknak legyen elég idejük elmenekülniük, mielőtt bebáláznád őket. Szénavásárláskor válaszd az első szüretből származó bálákat, mert ezekben kevesebb bogár lehet, mint a később szüretelt adagokban.

 

A hólyaghúzófélék elleni <a class="autolinkeles" title="védekezés" href="https://www.agraroldal.hu/vedekezes-kifejezes.html">védekezés</a>i módok

Milyen veszélyt jelentenek a hólyaghúzófélék az emberre?

A hólyaghúzófélék nem csípnek vagy szúrnak, de mérgező hatásuk az emberekre is veszélyes. Az emberek közelében összenyomódhatnak, mérgük pedig így könnyedén érintkezhet a bőrrel. Amikor a szervezetükben található kantaridin a bőrre jut, nagyon fájdalmas és csúnya hólyagosodást okozhat. Ez esténként gyakoribb, amikor a bogarak vonzódnak a fényekhez (például a teraszon), és így közelebb kerülhetnek az emberekhez. Habár a hólyagosodás nagyon kellemetlen lehet, az esetek többségében nem veszélyes és idővel magától elmúlik majd.

 

Hirdetés

A méreg elfogyasztása azonban már kis mennyiségben is súlyos gyomorpanaszokat vagy akár halált is okozhat. Ha a bőrön keresztül nagyobb mennyiség szívódik fel a szervezetben, az mind az emberekre, mind más emlősökre súlyos hatással lehet.

 

Hogyan kerülhető el a mérgezés?

Az első és legfontosabb dolog, amit meg kell jegyezni a hólyaghúzófélékkel kapcsolatban az az, hogy ha rád száll egy, akkor nem szabad összenyomni. A biztonságos megoldás fogni egy zsebkendőt vagy bármi más, nem túl kemény tárgyat, és egy gyors mozdulattal finoman lesöpörni a bogarat magadról. Ha a bogár a bőrödre száll le, akkor óvatosan söpörd le róla, és nagyon alaposan mosd meg azt a részt, ahová landolt. Ha egy ruhára szállt le, akkor minél előbb szabadulj meg a ruhadarabtól és alaposan mosd ki, mielőtt újra felvennéd.

 

Amennyiben a hólyagosodás mégis megindul bőrödön, kezeld úgy, mint egy égés által okozott hólyagosodást. Ne aggódj, ez bármennyire kellemetlen is, egy bogár mérge a bőrödön még nem okoz súlyos károkat, és egyáltalán nem életveszélyes.

 

A hólyaghúzófélékkel többnyire csak a szabadban találkozhatsz majd, például a kertedben, vagy a mezőn sétálva. Ha a környéken gyakoriak ezek a bogarak, akkor lehetőleg hosszúszárú ruhákban indulj útnak, hogy elkerüld a bőröddel való közvetlen érintkezést. Alaposan moss kezet, mielőtt az arcod közelébe vagy más bőrfelülethez nyúlnál egy ily bogár lesöprése után. Amennyiben a méregből a szemedbe is jut, azonnal fordulj orvoshoz!

 

A hólyaghúzófélék elleni védekezési módok

Mit tehetsz a hólyaghúzófélék ellen kertedben?

Légy figyelmes, valahányszor kertedben jársz. A nyár elején lehet, hogy csak néhány példányt veszel majd észre, de hirtelen egy egész rajnyi is megjelenhet belőlük portádon. Ilyenkor tömegesen lepik el a salátákat, a krumplikat és egyéb zöldségeket is. Ha csak teheted, napi szinten ellenőrizd kerted állapotát. Amint meglátsz egy hólyaghúzófélét, azonnal cselekedned kell.

 

Ha csak kisebb létszámban vannak jelen kertedben, akkor akár kézzel is eltávolíthatod őket növényeidről, természetesen csak gumikesztyűvel (a szövetkesztyűk nem biztosítanak elegendő védelmet ellenük). Egy-egy csoport bogarat egyszerűen csak belesöpörhetsz kézzel egy vödör forró, szappanos vízbe, ahol pillanatok alatt elpusztulnak majd. Légy figyelmes, amikor megszabadulsz ettől a víztől és a bogártetemektől, mert mind a testük, mind a víz tele lesz a méreganyaggal.

 

Sajnos általában a megtámadott növényeket is ki kell iktatnod, ugyanis könnyen lehet, hogy olyan szaganyag került rájuk, ami bevonzotta a bogarakat. Ha simán csak lerázod őket a növényekről, akkor általában egy helyben fekszenek majd a talajon ahelyett, hogy elmenekülnének – ilyenkor van egy kis időd, hogy összesöpörd és a vödör forró szappanos vízbe hajítsd őket. Igyekezz minél hamarabb megtenni ezeket a lépéseket, mert miután megtelepednek egy helyen, nagyon nehéz megszabadulni tőlük – még rovarirtó szerekkel is!

 

A gyomokat is távolítsd el kertedből, hiszen ezeken is előszeretettel megtelepszenek a hólyaghúzófélék, és egyébként sem látja őket szívesen senki a portáján. A disznóparéj, a parlagfű és a vernonia a kedvenc eledeleik közé tartoznak, ezért különösen figyelj oda rájuk kertedben. A hólyaghúzófélék ellen többféle nem mérgező „riasztószert” is alkalmazhatsz.

 

Ha kovafölddel szórod körbe növényeidet, akkor azzal odavonzhatod és egyszerre ki is irthatod ezeket a kéretlen bogarakat. Osztrigahéjat is használhatsz így, ami ugyan nem öli meg őket, de elveheti a kedvüket növényeid ostromlásától (és a talajt is gazdagítod így némi tápanyaggal).

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-02-09

A málna tavaszi metszéséről

Most mindent megtudhatsz te is a málna szakszerű metszéséről, ezeket a dolgokat mindenképpen meg kell tenned ahhoz, hogy sok és finom málnád legyen!

2019-02-07

A leggyakrabban előforduló betegségek palántanevelés során

Sajnos nagyon sok kártevővel és kórokozóval kell megküzdenünk palántanevelés során, most azokat mutatjuk be nektek, amik a leggyakoribbak, cikkünkben az ellenük való védekezési lehetőségeket is megtalálhatjátok!

2019-02-03

Az élősködő csodaszer – Tudnivalók a fagyöngyről

A fagyöngy a világ egyik legkülönlegesebb növénye, mostani cikkünkben elmondjuk nektek, hogy miért oszlik meg az emberek véleménye róla! Ismerkedjünk meg közelebbről a fagyönggyel!

2019-01-31

Nevelj te is dinnyefát, imádni fogod!

A dinnyefa egy nagyon érdekes és különleges növény, mostani cikkemben mindent el fogok mondani nektek róla, termesztéséről, neveléséről, és jótékony hatásairól!

2019-02-13

A levendula tavaszi metszése

Sokan nem tudják, hogy tavasszal érdemes megmetszenünk a levendulát ahhoz, hogy csodálatos szép legyen, és sok virágot hozzon. Mostani cikkemben mindent elmondok a levendula tavaszi metszéséről!

2019-01-18

A boldogság csodálatos kék madara – Ismerkedj meg a jégmadárral!

A boldogság tengerkék színben pompázó, csodálatosan szép madarát mutatjuk most be nektek, a cikkből kiderül, miért nevezik a jégmadarat a boldogság kék madarának!

2019-02-09

A disznózsír fantasztikus hatásai

A disznózsírnak fantasztikus hatásai vannak szervezetünkre, ezt viszont csak kevesen tudják. Most elmondjuk nektek, miért kellene többször disznózsírt fogyasztanotok!

2019-01-24

Egy állatkert, ahol az emberek vannak a rácsok mögött!

Egy különleges állatkertet ismerhettek most meg, ami igazából nem is állatkert, mivel itt az emberek vannak a rácsok mögött, a vadak pedig szabadon.

További cikkek ebben a témában
Állat Növényvédelem

napraforgó-csalamádé

olyan sűrűsorosan vetett —>napraforgó, amely zöldetetésre v. silózásra egyaránt... Tovább

májmételykór

mételyek (szívóférgek, a világon mindenütt, így nálunk is elterjedt Fasciola hepatica)... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés