Feltöltötték a holtágakat

Feltöltötték a holtágakat

Hirdetés

Az elmúlt évekhez viszonyítva talán soha nem volt olyan alacsony a Szikrai és az Alpári Holt-Tisza vízszintje, mint most. Éppen ezért kapóra jött a folyó magas vízállása, hogy fel tudják tölteni a medreket. Az elmúlt év végén, december 29-én nyitották ki a zsilipeket, hogy beáramoljon a víz a Tiszából - tudtuk meg Bártol István természetvédelmi őrtől.
Feltöltötték a holtágakat

Az volt a cél, hogy amennyit csak lehet, beengedjenek. Igaz, az áradó folyó vize nem olyan jó, mert sokkal szennyezettebb és törmeléket is jócskán hoz magával, de ezt a lehetőséget nem lehetett nem kihasználni.

Egy héten keresztül folyt be mind a két holtágba a víz, aminek következtében a Szikrai vízszintje kilencven, az Alpárié pedig hatvan centiméterrel lett magasabb.
Bártol István elmondta még, hogy az Alpári holtág vízszintjét még legalább húsz centiméterrel meg kellene emelni ahhoz, hogy megfelelő legyen. Erre azonban csak akkor kerül majd sor, amikor már apadni kezd a Tisza.
A Lakiteleken lévő Dög-Tiszában is nagyon kevés volt a víz, az elmúlt hónapokban. Mivel ez a vízfelület egy csatornával és a rajta lévő zsilippel kapcsolatban áll, a Szikrai holtággal, lehetőség nyílt arra, hogy azt is feltöltsék. Lehet, hogy a vízzel együtt halak is kerültek a holtágakba.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

Püspökladányi Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Püspökladány Bocskai u. 11. 4150 Magyarország Tovább

Biotop (SZD 1766)

Õszi búza Cél: javító búza Leírás:A fajta növekedési típusa korai fejlõdési... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.