Ismerd meg te is a Hitler-szalonnát!

Ismerd meg te is a Hitler-szalonnát

Szélesi Ferenc
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Gyerekkorunk nagy kedvence volt ez is, sokszor magában is képes voltam megenni. Egy kis idő után tűnt fel, hogy mint más közkedvelt finomság, ez is eltűnt a boltok polcairól. Mi azért bemutatjuk nektek a Hitler-szalonnát és mutatunk egy szuper receptet is!  

Hitler-szalonna bemutatása

 

Mi is az a Hitler-szalonna?

 

A Hitler-szalonna egy kemény, szeletelhető lekvár. Azért nevezték el Adolf Hitlerről, mert a második világháború végén találták ki. Ekkor terjedt el Németországban, majd Magyarországon is. A romló élelmiszerellátást próbálták jobbá és változatosabbá tenni vele a katonák és a civil lakosság számára is. Napjainkban is lehet kapni, sütésálló lekvárnak hívják, hasonlít a gyümölcssajthoz. Az idősebb generációnak sokat mond ez a pirosas színű, vegyes gyümölcsíz, amit mindenki csak Hitler-szalonnaként ismer(t). Lényegében a Hitler-szalonna egy lekvárfajta volt, amit ma már inkább neveznének dzsemnek.

 

Szerintem mindenki emlékszik arra, hogy tömbökben lehetett hozzájutni szinte mindenhol, áttetsző zsírpapírra téve vittük haza mindig. A legjobb emlék még is a nagymama buktájához köthető, igen, abban is általában Hitler-szalonna volt és milyen jó volt! De nem csak buktában volt finom, hanem kenyéren, isleren, sőt, még fánkon is, de én magában is meg tudtam enni belőle nagyon sokat! Amióta nincsen, már a bukta sem az igazi, nem olyan, mint régen. Persze, tudom, van még a boltokban egy gyártott változata, de az egyáltalán nem ugyanolyan, sokkal rosszabb, nem hozza vissza az emlékeket. A Hitler-szalonna egyébként gyümölcsvelőből készült, sok zselésítő anyagot tartalmazó lekvár-forma volt. A legjobb viszont akkor is a házi volt!  

Hirdetés

 

Nem tudjuk sajnos, mi a titka a Hitler-szalonnának, nem találtunk ugyanis hiteles receptet hozzá, van viszont egy másik finomság, amit elkészítettünk és nagyon finom, ez hasonlít a leginkább a Hitler-szalonnához, a következő oldalon meg is mutatom a receptjét!

Hitler-szalonna bemutatása

 

Hozzávalók

  • 100 dkg birsalma
  • Hirdetés
  • 500 gramm cukor
  • 1 nagyobb fej citrom

 

Elkészítés

Először is mossuk meg a birsalmákat, vágjuk negyedekbe, távolítsuk el a magházakat és  a magokat, ha gondolod, akkor meg is hámozhatod, de nem szükséges, mivel főzés után könnyebb dolgod lesz ezzel. Tegyük egy lábasba a birsalmákat, engedjük fel vízzel, csafarjuk bele a citrom felének levét, majd főzzük puhára. Ha ez meg van, akkor húzzuk le a héját könnyedén, majd botmixer segítségével pürésítsük!

 

Melegítsük fel, majd adjuk hozzá a cukrot, majd a citrom levének másik felét is, és főzzük sűrűre. Béleljünk ki alufóliával vagy folpackkal egy tálat, és öntsük bele a pürét, még forrón. Hagyjuk a tálban legalább egy napig, majd helyezzük át zsírpapírra, és tároljuk hűvös helyen nagyjából egy hétig. És már fogyaszthatjuk is! 

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Érdekességek

erdő környezetvédelmi szerepe

az erdő összetett igényt elégít ki, termelési tényező; fontos az üdülési és szociális... Tovább

alkatrész

a gép legkisebb szerkezeti darabja. A gépeket az a. összeszerelésével alakítják ki; előbb a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 222

Átlagos értékelés: 5.0