Új halfajt fedeztek fel a Balatonnál

Új halfajt fedeztek fel a Balatonnál

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nagy bajba kerültek a világ- viszonylatban is számottevő Kis-Balaton lápi póc állományai. Ugyanis új halfaj terjed el rövidesen és válik uralkodóvá a Balaton „vízszűrőjében”, s várhatóan majd a Balatonban is. Az amuri gébről van szó, mely bő egy évtizede jelent meg a tiszai vizekben, de a Balatonban még nem.
Új halfajt fedeztek fel a Balatonnál

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Kutatóintézete munkatársai fedezték fel az új fajt, amely eddig csak a Tiszántúlon telepedett meg az utóbbi időkben. A Tisza vízrendszerében már több mint egy évtizede jelen lévő és egyre terjeszkedő amuri gébet (Perccottus glehni) egy halastóból elfolyó patak több szakaszán is megtalálták. A faj egyelőre csak a Marótvölgyi-csatornára korlátozódó szigetszerű megjelenése arra utal, hogy egy Tiszántúlról érkező halszállítmánnyal kerülhetett be a balatoni vízgyűjtőre.

A faj tűrőképességét és honi terjeszkedési intenzitását ismerve, joggal feltételezhető, hogy robbanásszerűen fog elterjedni a Balaton vízgyűjtőjén. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ahol megjelent, ott a lápi póc fokozottan védett állományai teljesen visszaszorultak. Mivel a Marótvölgyi-csatorna a Kis-Balatonba torkollik, így sajnos várható, hogy a világviszonylatban is egyedülálló kis-balatoni póc állományok károsodni fognak.
A Limnológiai Kutatóintézet nyáron szokásos vízminőséggel kapcsolatos jelentése szerint csak nagyon kevés alga van a vízben, a tó vize igen tiszta. Az utóbbi hetek meleg időjárásának köszönhetően, a 20 oC körüli vízben megjelentek a nyárra jellemző algafajok, közöttük a tiszta vizet indikáló fecskemoszat is.
Új, őshonos gerinces fajokat már nem igen fedeznek fel hazánkban. Az állatvilág képviselőinek száma mégis gyarapszik, ugyanis számos eddig keleten, délen honos faj terjed az országban. Ez egyrészt a szállítmányozással, másrészt az állatok vándorlásával magyarázható, és természetesen bizonyos éghajlati körülmények megváltozásával. Éppen ezért volt különleges esett, hogy a Tisza felső szakaszán jó fél évvel ezelőtt egy új halat, a porcos paducot írták le kutatók, melyről decemberben számoltunk be.

Hirdetés
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

kemoszintézis

egyes baktériumcsoportok autotróf táplálkozási módja. A környezetükben levő különböző... Tovább

Vas Megyei Földhivatal

Földhivatal Megyei Földhivatal     Cím: Szombathely Welther K. u. 3. Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés