Hajdú-Bihar-megyei helyzetkép, aktuális növényvédelmi teendők, őszi vetésű kultúrák, gyümölcsösök

Hajdú-Bihar megyei helyzetkép - még nincs vége a télnek

ONTSZ
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hajdú-Bihar megye (2007-01-23). Az elmúlt év őszi és téli hónapjai szárazabbak és melegebbek voltak a sokévi átlagnál. Hasonlóan alakult napjainkig a januári időjárás is. Sok gazdálkodónak okoz fejfájást, hogy mi lesz az őszi vetések sorsa, milyen hatással lesznek a szokatlan meteorológiai körülmények a növények fejlődésére és a károsítók és kártevő várható fellépésére a téli nyugalmi időszak vége után.
Hajdú-Bihar megyei helyzetkép - még nincs vége a télnek
Az őszi vetésű kultúrákat megviselte, de eddig komolyabban nem károsította a szokatlan időjárás. A következő időszak csapadék és hőmérsékleti viszonyai fogják eldönteni az állományok sorsát. Amennyiben havazással kezdődik a várható lehűlés, kedvezőbbek a kilátások a szántóföldi kultúrák további fejlődéséhez, mivel a hótakaró alatt védettek a növények, de ha a komolyabb és tartós fagyok a hótakaró kialakulása előtt érkeznek, akkor károsíthatják a vetéseket. Ugyancsak kedvezőtlen hatással lehet az őszi vetésű kultúráink várható termésére, ha a kitavaszodásig változékony lesz az időjárás, és fagyos és enyhe periódusok követik egymást.
Hirdetés
A gyümölcsösök a megyében még nyugalmi állapotban vannak. A hőmérséklet változásaira érzékenyebb csonthéjasok rügyeinek esetleges károsodását, és annak mértékét véglegesen majd csak a virágzás előtti rügyvizsgálat eredményei alapján lehet megítélni.Termesztett növényeink kórokozói és kártevői szintén ki vannak téve az időjárás szeszélyeinek. A hőmérséklet ingadozásai és a csapadékviszonyok befolyásolják áttelelésüket. Azt, hogy milyen mértékben hatott életfolyamataikra a szokatlan időjárás, az még nem tudható, ezért most, január közepén még korai lenne jóslásokba bocsátkozni arról, hogy tavasszal melyik kultúrában milyen károsítókkal kell fokozottabban számolni.
Hirdetés
A közmondás szerint nem ette még meg a kutya a telet. A következő két hónap alatt még nagyon sok minden történhet, ami jelentősen befolyásolhatja a növények fejlődését és a károsítóhelyzet alakulását. Debrecen, 2007-01-23Hajdú-Bihar Megyei MgSzHNövény- és Talajvédelmi Igazgatóság

Forrás: ONTSZ

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

aktiválási energia

az az energiamennyiség, amely a molekulán belüli kém. kötéseket fellazítva, azokat... Tovább

bélszúrás (bélcsapolás)

->felfúvódásban szenvedő és egyéb módon nem gyógykezelhető ló vakbélfejének a jobb... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.