A gyümölcsfák téli ápolásáról mondok el mindent

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A gyümölcsfák ápolása télen

Szélesi Ferenc - Főkertész

Igaz, hogy még elég sok idő van tavaszig, de szerencsére lehetnek fagymentes, napos, kellemes időszakok, amikor bizony jól esik kimozdulni a szabadba. Az ilyen napokat mindenképpen ki kell használnunk, irány a kert és végezzük el azokat a dolgokat, amiket szükséges, ugyanis várnak minket a gyümölcsfák!

Tudj meg mindent a gyümölcsfák téli ápolásáról

A gyümölcsfák ápolása télen – A téli metszés

Télen eltávolíthatjuk az úgynevezett fattyúvesszőket is, amiknek az a jellegzetessége, hogy általában a felkopaszodott, vastag vázágakon alakulnak ki, sűrűn egymás mellett. Ezek árnyékolják a koronát, rengeteg tápanyagot vesznek el, és sosem hoznak gyümölcsöt. Éppen ezért érdemes ezeket a fattyúvesszőket legalább 20-25 centiméteres távolságra kiritkítani, a megmaradókat pedig 10-15 centiméterre visszametszeni.

Ezzel elérhetjük, hogy tavasszal megjelenjenek rajtuk az oldalhajtások, a következő évben a virágrügyek és a termés – ez a módszer egyébéként alkalmas a fiatalításra is. Vigyázat, fontos, hogy a gyümölcsfák koronaalakító-, valamint fenntartó metszését még ne végezzük el, csak a száraz ágakat vágjuk le, ezzel csökkenthetjük a gyümölcsfák tavaszi metszésénél előforduló munkák számát. 

hirdetes

A gyümölcsfák ápolása télen – Fagykárok elleni védelem

Télen, hidegebb időszakokat követően jól látszódnak a régi, valamint az új fagysebek is, érdemes ezeket egy éles késsel kifaragni az élő szövetekig, majd sebvédőgéllel bekenni. A sebkezelés elmulasztása rossz meglepetéseket okozhat, ugyanis a le nem zárt szöveteken át számos vírusos-, illetve gombás fertőzés megtámadhatja a fát.

hirdetes

A nagyobb sebek sajnos évről-évre egyre nagyobbodnak, ha pedig nem végezzük el a sebkezelést, akkor a szabadon maradt rész el kezd korhadni, a helyén odú jön létre, ami a fának nem jó, a madaraknak annál inkább.

A sebvédőgélekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy nem annyira idő-, és vízállók, ezért a sebek kezelését még tavasszal is meg kell ismételnünk, legalább kétszer, de inkább háromszor. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel számos remek tanács vár még rátok, azt garantálom mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-10-18

6 fűszernövény, ami még a fagyos hónapokban is termeszthető!

Hat fűszernövényt mutatok most be nektek, mindegyik alkalmas arra, hogy még a hidegebb időben is sikeresen termesszük, ismerkedjetek meg ezekkel a fűszerekkel!

2020-10-06

Mi támadta meg a rózsát - A rózsa betegségei és az ellenük való védekezési módok

A rózsa betegségei, a rózsa kártevői, minden, amit tudni kell a rózsa betegségeiről. Nézzük, hogyan védekezhetünk a rózsa betegségei ellen!

2020-09-25

A ciklámen betegségei, a ciklámen növényvédelme

A szobacikláment sajnos többféle betegség és kártevő is megtámadhatja. Íme néhány tudnivaló ezekről. Nézzük, mely betegségek és kártevők támadhatják meg a cikláment.

2020-09-25

Őszi növényvédelem – A leggyakoribb betegségek és az ellenük való védekezés

Őszi növényvédelem, nézzük, melyek a leggyakoribb betegségek ősszel és hogyan védekezhetünk az őszi növénybetegségek ellen. Ezek a gyakori őszi növénybetegségek.

2020-10-23

Rengeteg kárt okoznak - Így védekezz a tripszek ellen!

A tripszek rengeteg kárt képesek okozni a kertben, éppen ezért érdemes mindenkinek elolvasnia cikkünket, most mindent elmondunk nektek a tripszek elleni védekezésről!

2020-09-29

Csodálatosan szép, egészséges különlegesség - A kék mézbogyó termesztése

A kék mézbogyó egy csodálatosan szép különlegesség, mindenkinek a kertjét képes feldobni. Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a kék mézbogyó termesztéséről, gondozásáról!

2020-10-03

A legcsodálatosabb hosták – Ott a helyük a te kertedben is!

A hosták vagy közismertebb nevükön árnyliliomok csodálatosabbá varázsolhatják mindenki kertjét, mostani cikkemben bemutatom nektek a legszebb hostafajtákat!

2020-10-01

Saját magad is termeszthetsz lime-ot – Szakértői tippek!

A lime termesztéséről szól szakértőnk legújabb cikke, olvasd el te is mindenképp és tudj meg minden hasznos információt a lime termesztéséről!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


kórokok

betegséget előidéző ingerek; ált. csak akkor érvényesíthetik hatásukat, ha a szervezet... Tovább

vándorvirág (Helminthia echioides [L]. Gaertn.)

a ->fészkesek családjának nyelvesvirágúak alcsaládjába tartozó, szántókon, főként a... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem