A gyümölcsfák téli ápolásáról mondok el mindent

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

A gyümölcsfák ápolása télen

Szélesi Ferenc - Főkertész

Igaz, hogy még elég sok idő van tavaszig, de szerencsére lehetnek fagymentes, napos, kellemes időszakok, amikor bizony jól esik kimozdulni a szabadba. Az ilyen napokat mindenképpen ki kell használnunk, irány a kert és végezzük el azokat a dolgokat, amiket szükséges, ugyanis várnak minket a gyümölcsfák!

Tudj meg mindent a gyümölcsfák téli ápolásáról

A gyümölcsfák ápolása télen – A téli metszés

Télen eltávolíthatjuk az úgynevezett fattyúvesszőket is, amiknek az a jellegzetessége, hogy általában a felkopaszodott, vastag vázágakon alakulnak ki, sűrűn egymás mellett. Ezek árnyékolják a koronát, rengeteg tápanyagot vesznek el, és sosem hoznak gyümölcsöt. Éppen ezért érdemes ezeket a fattyúvesszőket legalább 20-25 centiméteres távolságra kiritkítani, a megmaradókat pedig 10-15 centiméterre visszametszeni.

Ezzel elérhetjük, hogy tavasszal megjelenjenek rajtuk az oldalhajtások, a következő évben a virágrügyek és a termés – ez a módszer egyébéként alkalmas a fiatalításra is. Vigyázat, fontos, hogy a gyümölcsfák koronaalakító-, valamint fenntartó metszését még ne végezzük el, csak a száraz ágakat vágjuk le, ezzel csökkenthetjük a gyümölcsfák tavaszi metszésénél előforduló munkák számát. 

hirdetes

A gyümölcsfák ápolása télen – Fagykárok elleni védelem

Télen, hidegebb időszakokat követően jól látszódnak a régi, valamint az új fagysebek is, érdemes ezeket egy éles késsel kifaragni az élő szövetekig, majd sebvédőgéllel bekenni. A sebkezelés elmulasztása rossz meglepetéseket okozhat, ugyanis a le nem zárt szöveteken át számos vírusos-, illetve gombás fertőzés megtámadhatja a fát.

hirdetes

A nagyobb sebek sajnos évről-évre egyre nagyobbodnak, ha pedig nem végezzük el a sebkezelést, akkor a szabadon maradt rész el kezd korhadni, a helyén odú jön létre, ami a fának nem jó, a madaraknak annál inkább.

A sebvédőgélekkel kapcsolatban érdemes tudni, hogy nem annyira idő-, és vízállók, ezért a sebek kezelését még tavasszal is meg kell ismételnünk, legalább kétszer, de inkább háromszor. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet, mivel számos remek tanács vár még rátok, azt garantálom mindenkinek! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-07-07

Vegyszermentes kertészkedés – 5 organikus tipp a teljesen vegyszermentes kertért!

Vegyszermentés kertészkedés, tippek a teljesen vegyszermentes kertészkedésért, mostani cikkemben mindent elmondok nektek a vegyszermentes kertészkedésről.

2020-06-13

Filléres csodaszer – Készítsünk kalciumos levéltrágyát házilag!

Saját kezűleg készíthetünk, fillérekből kalciumos levéltrágyát, most elmondjuk nektek, hogyan és miért érdemes mindenkinek kalciumos levéltrágyát készítenie!

2020-06-10

Levéltetvek elleni szerek – Melyik mire jó és hogyan alkalmazzuk?

Levéltetvek elleni szerek bemutatása, melyik levéltetű elleni szer mire való, hogyan alkalmazzuk a levéltetű elleni szereket? Most mindent elmondunk a levéltetvek elleni szerekről.

2020-06-09

Hogyan lehet hatalmas, különleges illatú bazsalikombokrod? Szakértőnk titkai segítenek!

Legyen neked is hatalmas, és különleges illatú bazsalikombokrod! Szakértőnk olyan tippeket oszt most meg, amik segítenek abban, hogy a bazsalikombokrod akkora legyen, mint még soha!

2020-08-03

A szőlő augusztusi növényvédelme

A szőlő nyári növényvédelme, a szőlő augusztusi növényvédelme, most mindent megtudhattok a szőlő nyári növényvédelméről! Olvasd el cikkünket a szőlő növényvédelméről.

2020-07-15

Tudtad? Cserépben is termeszthetünk isteni sárgarépát!

Cserépben is van lehetőségünk sárgarépát termeszteni, mostani cikkemben elmondok nektek mindent a sárgarépa cserépben való termesztéséről!

2020-08-07

Augusztusi ültetés a kiskertben – Zöldségek és fűszernövények a nyár végére

Augusztusban is ültethetünk még zöldségeket, valamint fűszernövényeket bátran, mostani cikkemben megmutatom nektek, mely zöldségeket lehet augusztusban ültetni!

2020-08-01

6 illatos növény, amit ki nem állhatnak a legyek

Mostani cikkemben hat illatos növényt mutatok be nektek, amelyek hatásosak lehetnek a legyek elleni harcban. Nézzük, mely növényeket lehet bevetni a legyek ellen.

További cikkek ebben a témában
hirdetes
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
106 385
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
6 001 475

fajtabélyeg

a —>fajta valamennyi egyedén észlelhető jellegzetesség (alkat, szín stb.). Tovább

boksz

az istállóépületben az állatok elkülönítésére szolgáló rekesz. Az elkerített részben... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés Növényvédelem