Tragikus esztendőt zárt a zöldség- és gyümölcságazat

Tragikus esztendőt zárt a zöldség- és gyümölcságazat

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Rémálmaink idei megvalósulása – így foglalták össze a tapasztalatokat a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évzáró és évértékelő rendezvényén. Csökken a belső fogyasztás, egyre több az import. A szakemberek szerint szemléletváltásra van szükség kormányzati és ágazati szinten, mert az import nő, a belső fogyasztás csökken, az ágazat pedig alig-alig versenyképes.
Tragikus esztendőt zárt a zöldség- és gyümölcságazat

Rémálmaink idei megvalósulása – így foglalták össze a tapasztalatokat a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) évzáró és évértékelő rendezvényén.

Csökken a belső fogyasztás, egyre több az import
„Nem is emlékszem, hogy volt-e valaha az ideinél rosszabb évünk. Jó virágzás után jött a jég, majd az aszály, nem is beszélve a gazdasági válság hatásairól. Szinte alig tudok pozitív dolgot kiemelni ágazati szinten. Optimizmusra sincs okunk” – mondta lapunknak Szabó József, a FruitVeB elnöke. Kiemelte: sok tízmilliárd forintos kár érte az ágazatot az idén, miközben visszaesett az élelmiszer-kereskedelem, drasztikusan csökkent a feldolgozók száma, a termelők pedig likviditási nehézségekkel küzdenek és hitelt sem kapnak.

Hirdetés


Összesen 893 ezer tonna gyümölcs termett hazánkban, szemben a tavalyi kilencszázharmincezerrel és a 2004-es több mint egymillióval. „Óriási az árverseny a gyümölcspiacon. Lengyelország a versenytársunk, csakhogy nem tudunk olyan országgal versenyezni, ahol a politika húzóágazatnak tekinti a mezőgazdaságot, azon belül pedig a kertészetet, és maximálisan támogatásban részesíti” – jelentette ki Szabó József.

Hirdetés


Valamivel ugyan kevesebb problémájuk volt az idén a zöldségtermesztőknek, de a termőfelületek vészesen csökkenek Magyarországon, termésátlag tekintetében pedig Európa középmezőnyébe süllyedtünk. „Hetvenötezer hektáron másfél millió tonna zöldség termett az idén” – közölte Bittsánszky János, a FruitVeB társelnöke, de pozitívumot ő sem tudott kiemelni.


A szakemberek szerint szemléletváltásra van szükség kormányzati és ágazati szinten, mert az import nő, a belső fogyasztás csökken, az ágazat pedig alig-alig versenyképes.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

forró levegős szénaszárító

a nagy (70—80%) nedvességtartalmú, friss v. enyhén fonnyadt és szecskázott... Tovább

egyesülés

1. (üz.) Az állami vállalatok, a szövetkezetek és egyéb szocialista szervezetek egymással... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés