Hirdetés

Gyilkol a galóca

Valló László
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nemcsak kellemes, hasznos is lehet az erdőt járni és gombát gyűjteni, mert abból most mindenfelé különösen sokat találunk. Ne bízzunk a gombaismeretünkben, az elfogyasztásra szánt gombát minden esetben ellenőriztessük hivatásos gombaszakértővel. Gyomorrontást, rossz közérzetet, netán tragédiát előzhetünk meg vele.
Gyilkol a galóca
Az első fontos dolog, hogy a különböző gombafajokat gondosan különítsük el, már csak azért is, mert sok szakértő az ilyen keverten szedett állományt eleve fogyasztásra alkalmatlannak ítéli (nem babrál vele, hogy a nagy halomból különválogassa nekünk a jót a rossztól).

A másik, hogy tőből, azaz tönkkel és kalappal együtt szedjük fel a gombát, mert így könnyebb az azonosítása, mintha, mondjuk, derékban törjük le.

A harmadik pedig, hogy különösen ügyeljünk a gyilkos galócára, mint a legveszélyesebb mérgezést okozó, gyakori gombafajra, ami ráadásul még a közkedvelt csiperkével is összetéveszthető. A gyilkos galóca bármilyen erdőtársulásban – lombos erdőben, fenyvesekben – előfordulhat.

A gyilkos galóca jellemzője a kalap, a tönkön a jellegzetes gallér, a tönk alján pedig a bocskor. A gallér és a bocskor megléte már eleve gyanús, ráadásul, ha ehhez az ismeretlen gomba nyers krumplira emlékeztető illata is társul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy gyilkos galócával találkoztunk. Mivel a kalap színe igen változó – fehéres, zöldes, sárgás, barnás egyaránt lehet –, ezért ez nem jelenthet megbízható támpontot.

Minden része mérgező! Veszélyességét növeli, hogy a mérgezés lappangási ideje olykor meglepően hosszú is lehet, néhány órától akár 36 óráig is eltarthat. Minél később ismerik fel a mérgezést, annál kisebb az esély a túlélésre, mert időközben a méreganyagok egyre nagyobb mértékben szívódnak fel.
Hirdetés

Valló László

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

istállótrágya

alomanyaggal kevert szilárd és híg ürülék (szerves trágyák). Az állatfajnak és az... Tovább

Happy Cats - Vidám Cicák Alapítvány

Állatvédõ szervezet Szabó Piroska Adószám: 18153990-1-42 Bankszámlaszám:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.