Gyilkol a galóca

Valló László
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nemcsak kellemes, hasznos is lehet az erdőt járni és gombát gyűjteni, mert abból most mindenfelé különösen sokat találunk. Ne bízzunk a gombaismeretünkben, az elfogyasztásra szánt gombát minden esetben ellenőriztessük hivatásos gombaszakértővel. Gyomorrontást, rossz közérzetet, netán tragédiát előzhetünk meg vele.
Gyilkol a galóca
Az első fontos dolog, hogy a különböző gombafajokat gondosan különítsük el, már csak azért is, mert sok szakértő az ilyen keverten szedett állományt eleve fogyasztásra alkalmatlannak ítéli (nem babrál vele, hogy a nagy halomból különválogassa nekünk a jót a rossztól).

A másik, hogy tőből, azaz tönkkel és kalappal együtt szedjük fel a gombát, mert így könnyebb az azonosítása, mintha, mondjuk, derékban törjük le.

A harmadik pedig, hogy különösen ügyeljünk a gyilkos galócára, mint a legveszélyesebb mérgezést okozó, gyakori gombafajra, ami ráadásul még a közkedvelt csiperkével is összetéveszthető. A gyilkos galóca bármilyen erdőtársulásban – lombos erdőben, fenyvesekben – előfordulhat.

A gyilkos galóca jellemzője a kalap, a tönkön a jellegzetes gallér, a tönk alján pedig a bocskor. A gallér és a bocskor megléte már eleve gyanús, ráadásul, ha ehhez az ismeretlen gomba nyers krumplira emlékeztető illata is társul, szinte biztosak lehetünk benne, hogy gyilkos galócával találkoztunk. Mivel a kalap színe igen változó – fehéres, zöldes, sárgás, barnás egyaránt lehet –, ezért ez nem jelenthet megbízható támpontot.

Minden része mérgező! Veszélyességét növeli, hogy a mérgezés lappangási ideje olykor meglepően hosszú is lehet, néhány órától akár 36 óráig is eltarthat. Minél később ismerik fel a mérgezést, annál kisebb az esély a túlélésre, mert időközben a méreganyagok egyre nagyobb mértékben szívódnak fel.
Hirdetés

Valló László

Szabad Föld
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

martilapu (Tussilago farfara L.)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó évelő, kúszó gyöktörzsű,... Tovább

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 243

Átlagos értékelés: 4.9