notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Idén tavasszal is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal.

Hirdetés

Gyapjaslepke invázió várható nyáron

Kucsma Vivien
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Idén tavasszal is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal. 

Idén tavasszal is számítani kell a gyapjaslepkék tömeges megjelenésére. Ezek a rovarok bármilyen gyümölcsfát és növényt képesek megrongálni a rágásukkal.

 

A gyapjaslepke általában 8-10 évente szaporodik, és ezen időszakban a hernyóik rendkívül nagy tömegben jelennek meg. Mindent lecsupaszítanak, ami az útjukba kerül, legyen az fa, bokor, vagy bármilyen növény. A rengeteg petecsomóból meg lehet állapítani, hogy a gyapjaslepkék főként Veszprém, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú –Bihar, Tolna és Jász-Nagykun-Szolnok megyékben fognak tömegesen elszaporodni. A hernyók április és május hónapokban szoktak kikelni a petecsomókból. 
 
A gyapjaslepke Európában őshonos faj, így természetesen Magyarországon is nagy számmal megtalálhatók. A tömeges szaporodás természetes folyamat, de az egyre szélsőségesebb és kiszámíthatatlanabb időjárás - főleg a melegebb idő - csak hozzájárul az invazív jellegű szaporodáshoz. 
 
A gyapjaslepke tömeges szaporodása 2-3 év elteltével magától összeomlik a táplálékhiánynak és a saját kórokozóiknak köszönhetően, valamint az őket fogyasztó rovarok miatt. Mivel gyapjaslepke invázió várható a nyáron, így más, gyapjaslepkével táplálkozó rovarokból is több fog megjelenni. 

Gyapjaslepke invázió várható - A gyümölcsfákat és a díszfákat is nagyon kedveli

A gyapjaslepke legkedveltebb táplálékai a különböző tölgy fajok, de a tömegszaporodás esetében bármilyen növény – még a tűlevelűeket is – károsíthatja a rágásával. Nem ritka az sem, hogy kerti haszon- illetve dísznövényeken és cserjéken telepszik meg, de előfordul, hogy almatermésű, csonthéjas, és héjas termésű gyümölcsfákon, valamint a szőlőn is megjelenik, tehát egyáltalán nem válogat. 
Hirdetés
 
A gyapjaslepkék által megrágott fák nem szenvednek maradandó károsodást, ugyanis a tavaszi-nyár eleji rágások után a fák újra kihajtanak, és ősszel általában már csak szakemberek szokták felfedezni a korábbi rágások nyomait. Az viszont előfordulhat, hogy bizonyos fák gyengébb egyedei elpusztulnak az évente ismétlődő rágások miatt. 

Gyapjaslepke invázió várható - Az emberi bőrön allergiás reakciót válthat ki

A gyapjaslepke hernyókat borító erős szőr az emberi bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthat ki. Viszkető bőrpírt és hólyagokat is okozhat, amely ritkán orvosi segítségre is szorulhat, ezért ajánlott elkerülni a gyapjaslepke hernyókkal való érintkezést! Az allergiás bőrtünetek általában a hernyóval való érintkezés után 8-12 órával jelentkezhetnek. 
 
Gyapjaslepke invázió várható

Gyapjaslepke invázió várható - Nem éri meg a vegyszeres beavatkozás

A gyapjaslepke hernyók elszaporodása ellen létezik vegyszeres védekezés, azonban ezt a megoldást csak akkor alkalmazzák, amikor a hernyók tömeges megjelenése bizonyos területeken zavarja a környéken élő embereket a hétköznapi tevékenységeik elvégzésében vagy a pihenésben. 
Hirdetés
 
Erdőgazdálkodási és ökológiai szempontból a vegyszeres beavatkozás indokolatlan, mert ezt a természetes folyamatot nem lehet megakadályozni vagy kedvező irányba befolyásolni, mivel az effajta védekezés negatív hatással van az erdei életközösséget alkotó fajokra. 
 
A vegyszeres beavatkozást tehát csak különösen indokolt esetekben lehet alkalmazni, jelenleg a Balaton-felvidék egyes, kiemelten veszélyeztetett térségeiben lehet szükség ilyen fajta védekezésre, a lakosság életkörülményinek megóvása érdekében. 
 
Magyarországon utoljára 2004 - 2006 között okozott jelentős károsodást az erdőkben. 2005-ben a magyar erdők 11 százalékát - ami 212.000 hektárt jelent - érintette. Több tízezer hektáron volt szükség vegyszeres védekezésre olyan erdőállományokban, amely közel esett a lakott területekhez. 
 
 
Gyapjaslepke invázió várható
 
Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
412 704
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 950 862
Közösség

láz

a melegvérű állatok reakciója különféle, (ún. l.-keltő ingerekre (baktériumok és azok... Tovább

láncos műtrágyaszóró gép

hagyományos, vontatott munkagép, amellyel nagyobb adag és kevéssé morzsalékos műtrágyát is... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 189

Átlagos értékelés: 4.7

Állatok