Granulátum tejelőgépeknek

Hirdetés

Granulátum tejelőgépeknek

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Termelői tejboltot nyitott Egerben egy elszánt agrár- mérnök. A remek házi tejből, melyet helyben palackoznak, olyan sajtok készülnek, melyek eljutnak a Gundel étterem vendégeinek asztalára is. Kiskorában, amikor a többiek még mozdonyvezetők meg űrhajósok akartak lenni, Szendrei László mindenki megrökönyödésére azt mondta, ő tehenész lesz.
Granulátum tejelőgépeknek

S valóban, a Makláron élő agrármérnök megvalósította álmát, ma az Eger melletti majorban, saját gazdaságában harminc jószág adja a tejet. Csakhogy épp az önállósodása idején zuhant felére a tej felvásárlási ára. Így gyorsan megoldást kellett keresnie.

– Kicsinek nagy vagyok, nagynak meg kicsi – így töprengett Szendrei László. Ám nem tudott beletörődni, hogy csak a több százmillió forintos fejőházzal, zárt mosatórendszerrel dicsekvő nagyüzemek produkálhatnak kifogástalan minőségű tejet. Hiszen Svájcban is megtehetik a gazdák, hogy sajtárba fejjenek… Igaz, ott generációkon át hagyományozódott apáról fiúra a szakmai tudás és gondosság. A maklári állattartó mégis eltökélte, hogy megtalálja a maga kisgazdaságának a helyét. Korábban ugyanis, mikor egy nagyüzemben főállattenyésztő volt, furcsa hiányérzete támadt: a sok teendő mellett épp a jószágok közelébe nem jutott. Másfél éve aztán megvette az egerszóláti Bori-majorban berendezett telepet, ahol ma már szigorú napirend szerint élnek a fekete-fehér tarka tehenek. A holstein-fríz amolyan „tejelőgép”, magyarázza a mérnök, csakhogy az sem mindegy, hogy milyen takarmányon él.

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ozmoreguláció

a szervezet optimális ozmotikus koncentrációjának a fenntartása. Energiabefektetéssel járó... Tovább

szalmatüzelés

az energiahordozók árának emelkedése óta a mg. melléktermékek (többek között a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.