Aláírásokkal a génmódosítás ellen

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Aláírásgyűjtési akcióval kényszerítenék ki a zöldek, hogy az Európai Unió változtasson a génmódosított élelmiszerek engedélyezési gyakorlatán. Ha sikerül összegyűjteniük egymillió szignót, az EU kénytelen lesz újra napirendre tűzni a génpiszkált élelmiszerek kérdését.
A biotechnológiai nyomásnak engedve, egyre több génmanipulált élelmiszer és növényfajta termesztését és forgalmazását engedélyezi az Európai Bizottság. Legutóbb a módosított keményítőtartalmú burgonya, az Amflóra borzolta fel a kedélyeket, amely termesztésének − egy sor tagállam tiltakozásának dacára − zöld utat adott az uniós biztos.

A környezetvédők szerint a génmódosított növények súlyos környezeti és egészségügyi kockázatokat hordoznak, ráadásul az Eurobarométer felmérései szerint az európai polgárok döntő többsége − körülbelül 70 százaléka − sem szeretne génmódosított termékeket fogyasztani.

Ezért a Greenpeace – más szervezetekkel karöltve – európai aláírásgyűjtési akciót hirdetett a génmódosítás elleni fellépést sürgetve. Szeretnék, ha az öreg kontinens génmódosítás-mentes övezet lenne, s az unió moratóriumot rendelne el a génmódosított élelmiszerek behozatalára.

Ha sikerül összegyűjteni az egymillió aláírást, az Európai Bizottságnak újra napirendre kell tűzni a génmódosított élelmiszerek kérdését. A liszaboni szerződés életbe lépése óta ugyanis amennyiben a tagállamok legalább egyharmadából egymillió polgár aláír valamely, az Európai Bizottság hatáskörébe tartozó törvényalkotási vagy -módosítási kezdeményezést, azzal kötelező érdemben foglalkozniuk az európai intézményeknek. Az aláírásokat egy év alatt kell összegyűjteni, s ha összejön az egymillió szignó, a Bizottságnak négy hónapja lesz annak eldöntésére, hogyan kíván foglalkozni a témával.

A génmódosítás-mentes jövőért akció weboldalán ez idáig már több mint 560 ezren írták alá a petíciót.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

érzéstelenítés

az általános érzéstelenítés, a nyugtatás, a bódítás, az altatás, a narkózis; e... Tovább

sztreptokokkózis (streptococcosis)

Különféle sztreptokokkusz baktérium okozta fertőző betegségek csoportja. Fontosabbak: 1.... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés