notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Fontos tudnivalók a fűszernövények szárításához

Hirdetés

Szárítsd te is a fűszernövényeket szakszerűen!

Szélesi Ferenc - Főkertész

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Egyre jobban kezd elterjedni a fűszernövények otthoni szárítása. Ez nem is véletlen, hiszen az otthon szárított fűszerek össze nem hasonlíthatóak a kereskedésben kapható fűszerekkel. Nézzük, mit kell tudni erről a műveletről.

Száríts fűszernövényeket te is!

 

Fontos, hogy minden esetben csak olyan fűszernövényeket használjunk szárításhoz, amiket a saját vagy ismerősünk kertjéből szedtünk. Válasszuk meg a megfelelő időpontot a fűszerszüreteléshez, lényeges, hogy inkább melegebb, száraz idő legyen és a reggeli órákban lássunk neki, amikor a harmat felszikkadt már, de a nap még nem tűz túlságosan. Azért fontos, hogy a saját kertünkben lévő növényeket használjuk, mert így biztosan tudjuk, hogy a növények nem lettek permetezve. Lepermetezett fűszernövényeket semmiképpen ne használjunk szárításra, ugyanis nem tudhatjuk, hogy milyen anyagok maradtak a növényben, és rendkívül károsak lehetnek számunkra.

 

 

A legkedveltebb fűszernövények

 

  • bazsalikom
  • lestyán
  • citromfű
  • kakukkfű
  • levendula
  • izsóp
  • borsfű

 

Ezeket a növényeket akkor érdemes betakarítani, amikor a hajtásaikon kinyíltak a legelső virágok, ugyanis a levelek ekkor tartalmazzák a legtöbb íz-, illat-, és zamatanyagot. Nézzük, mit kell tennünk a fűszernövényekkel, a következő oldalon folytatom!

Hirdetés

Készíts te is mutatós fűszerspirált, megmutatom, hogyan, kattints ide! 

Száríts fűszernövényeket te is!

 

Hirdetés

Szárogassuk le a hajtásokat, akár hajszárítót is használhatunk a leggyengébb fokozaton. Majd egy csokornyi összefogott hajtás egyik végét rögzítsük gumigyűrűvel. Még tökéletesebb, ha rafiával rögzítünk. Egy csokorba kötve száríthatunk francia levendulát, rozmaringot, kakukkfüvet, zsályát. Használjunk közönséges fémkampót, amihez rögzítsük a csokrot, és lógassuk a csokrot fejjel lefelé.

 

A szárítás sarkalatos pontja a megfelelő hely kiválasztása. Röviden keressünk számukra hűvös, száraz, sötét helyet. Erre a célra a spájz sokszor megfelelő. De tehetjük őket a padlásfeljáróba is. A pince, alagsor általában túl nedves, a garázs pedig az égéstermékek miatt nem ajánlott. Ha nedvesség miatt nem indul rothadásnak, illetve nem kezd penészedni, akkor rendkívül aromás illatú lesz a környék. Ha a csokrunk túl sok fényt kap, akkor zöld színe kifakul, bár ez inkább a küllemet rontja, az ízt, illatot kevésbé befolyásolja.

 

A csokrot ne bolygassuk. Kb. két hét múlva már meg is vagyunk. Ha a csokrot leszedtük, a száraz növénydarabokat törjük kisebb darabokra, és töltsük jól zárható üvegedénybe. Ha túl apróra morzsoljuk, a fűszerolajak elillannak, és a fűszer elveszti jellegzetes aromáját. Főzéskor már nyugodt szívvel morzsolhatunk belőlük a szükséges mennyiségben.

 

Készítsünk a konyhába dekoratív üvegedényeket, amelyek kellemes illatot árasztanak. Ha egy kicsi kompótos üveg fedelét középen vagy több helyen megfúrjuk, és a lyukas tetőt tiszta vászonnal borítjuk, gumigyűrűvel rögzítjük, akkor a frissen behelyezett fűszerágak kiszáradnak. Az így tárolt fűszert fel is használhatjuk, de addig is konyhánkat díszíti.

 

Forrás

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
474 907
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
474 907
Közösség

keskenylevelű réti perje (Poa angustifolia L.)

a pázsitfüvek családjához tartozó, laza bokrú, közepes növésű, tarackos gyökerű évelő... Tovább

csírázóképesség

a csíranövény fejl.-e a csíraérettség és a csírázás külső feltételeinek (hő, levegő,... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 195

Átlagos értékelés: 4.7

Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások