notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legfurcsább állatok

Hirdetés

A nagyvilág legfurcsább állatai

Sz.F.
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A legtöbb állattal az ember már gyerekkorában megismerkedik a televízió, a mesekönyvek, és az iskola jóvoltából. Elképesztő mennyiségű állatfaj létezik azonban, amelyekről sokan egész életükben nem hallanak, és még csak képen sincs szerencséjük megpillantani őket.

A világ legfurcsább állatai

A világ felfedezése során egyre szélsőségesebb vidékekre jutottunk el, amelyek megannyi új, szinte idegennek tűnő élőlényt rejtenek. Ezek olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek az állatvilág afféle különceivé teszik őket. Szerencsére nem kell elutaznunk Dél-Amerikai esőerdőibe, vagy Ausztrália sivatagjaiba, hogy szemügyre vehessük ezeket a rendkívüli fajokat!

 

Mexikói axolot (Ambystoma mexicanum) /Axolot

A mexikói axolot egy súlyosan veszélyeztetett kétéltű szalamandra faj, amely 2010-ben vészesen közel került a kihaláshoz. Különös sajátosságuk, hogy más szalamandrákhoz hasonlóan nem végeznek metamorfózist (átalakulás), így még a felnőtt példányok teste is alkalmas a vízi életre. Gyakran használják őket kísérletekre, ugyanis képesek visszanöveszteni végtagjaikat. Habár egykor még az aztékok egyik kedvenc táplálékaként szolgáltak, Mexikóvárosban már komoly munkálatok folynak a faj megmentése céljából.

 

Kínai óriásszalamandra (Andrias davidianus) /Chinese Giant Salamander

1,7 méteres hosszával, és akár 29 kilós súlyával a kínai óriásszalamandra a világ legnagyobb kétéltűje. Ezek a súlyosan veszélyeztetett állatok teljesen vízi életmódot folytatnak, és Kína sziklás hegységeinek folyóiban és tavaiban találkozhatunk velük, habár származási helyük Japán és Tajvan. A sírástól kezdve az ugatáson keresztül a sziszegésig és a „nyafogásig” elképesztő hangtartományuk van, ezért a kínaiak az „újszülött hal” becenevet adták neki. Sajnos helyi ínyencségnek is számít, és több hagyományos orvosságban egyik hozzávalójaként is használt az országban.

 

Csököttszárnyú kárókatona (Phalacrocorax harrisi) /Flightless cormorant

A kizárólag a Galapagos-szigeteken fellelhető csököttszárnyú kárókatona a világ egyik legritkább madárfaja – kevesebb mint ezer élő példányról tudunk. Nem fekete és barna tollaik miatt tartoznak a legfurcsább madarak közé – ezt a besorolást sokkal inkább ragyogó türkiz szemeiknek és mély, hörgő hangjuknak köszönhetik. Fejletlen szárnyaik (amelyekről nevüket is kapták) háromszor kisebbek a repüléshez szükséges méretnél, azonban a vízben különösen hasznosnak bizonyulnak számukra, ahol első sorban lábaik segítségével lökik mélyre magukat halak és más vízi élőlények után kutatva. A következő oldalon folytatom! 

 

A világ legfurcsább állatai

Lebernyeges sisakosmadár (Cephalopterus penduliger) / Long-Wattled Umbrellabird

A kolumbiai és ecuadori erdőkben honos lebernyeges sisakosmadár megjelenése éppen olyan különös, mint megnevezése. A hímek elegáns fejtollazattal rendelkeznek, amelyek még csőrükön is túlnyúlnak. Ami azonban talán még ennél is látványosabb, az hosszú, fekete „fonott szakálluk”, ami nem sokkal a csőrük alatt indul, és több mint 40 cm hosszúra is megnőhet. Ezeket a szakállakat képesek felfújni, amit általában figyelemfelkeltésre használnak a párzási időszakban, repülés közben pedig behúzzák őket mellkasuk elé.

Hirdetés

 

Kóborhangya (Dorylus) /Driver Ant

Ha láttál már valaha olyan horrorfilmet, amiben a hangyák embereket vagy állatokat ejtettek el prédaként, akkor azokat a kis gyilkosokat minden bizonnyal ezek a létező fenevadak ihlették. Ezek a Közép- és Kelet-Afrikában található hangyák általában tömegesen támadnak, aminek (egy átlagosan 20 milliós kolónia esetén) kevés kistermetű állat képes ellenállni. Csípésük (nem meglepő módon) igen fájdalmas, és csáprágóik annyira erősek, hogy még az után is a bőrbe kapaszkodnak, miután az állat elpusztult. A helyiek gyakran használják őket sebek bevarrására.

 

Royal walnut molylepke (Citheronia regalis) /Hickory Horned Devil

A royal walnut, vagy „regal” molylepke éppen olyan díszes szárnyú, mint bármilyen más molyfajta. Igazán különleges külsőre azonban nem kifejlett, hanem lárva formájában tesz szert. Életük ezen szakaszában „Hickory Horned Devilként” ismerik őket, és úgy néznek ki, mintha egy rettentő rémálomból másztak volna elő. Zöld testüket fekete és barnás tüskék fedik, azonban maguk a lárvák nem szúrnak, vagy csípnek. Leghatékonyabb védekező taktikájuk az összetekeredés – ekkor főképpen madárürülékre hasonlítanak.

 

A világ legfurcsább állatai

Víziőz (Hydropotes inermis) /Chinese Water Deer

A vízőzek megjelenésükben sokkal inkább hasonlítanak a pézsmaszarvasokhoz, mint az igazi őzekhez. Ezek a tehetségesen úszók emlősök Kína és Korea szigetein és folyói mentén fellelhetők. A kínai alfajok különösen furcsák, ugyanis szarvak helyett hosszú agyaraik vannak (amelyek valójában hosszú kutya-fogak). Ezekről kapták angol becenevüket, a „vampire deert” (vámpírőz). Ha ez nem lenne elég szokatlan, az arcukban található izmoknak köszönhetően még vissza is képesek húzni agyaraikat.

 

Sávos tanrek (Hemicentetes semispinosus) /Lowland Streaked Tenrec

Genetikai szempontból a tanrek a cickány, az oposszum és a vidra különleges keveréke, 13-15 centis testhosszal, hosszú orral és fejletlen farokkal. A sávos tanrek az egyetlen olyan ismert emlős, amely ciripeléssel ad ki hangot magából. Ez a ritka faj kizárólag Madagaszkár esőerdeiben található meg, védekezésre pedig fenyegető sárga és fekete tüskéit használja fel, amivel igyekszik eltántorítani a ragadozókat a támadástól.

Hirdetés

 

Véznaujjú maki (Daubentonia madagascariensis) /Aye-Aye

Ezek a veszélyeztetett lemurok a világ legnagyobb éjszakai majomszabásúi, arcuk pedig leginkább valamilyen mesebeli szörnyecskéhez hasonlítható. A véznaujjú makik szájában rágcsálókéhoz hasonló fogakat találunk, névadó ujjaik pedig hosszúak és vékonyak. Vadászat közben lárvákat keresve megkocogtatják a fákat, majd ha találnak valami ehetőt, egy kis lyukat rágnak a fán, amelyen keresztül hosszú ujjaikkal kihalásszák a prédát. A babonás helyiek a halál és a gonosz előhírnökeinek tarják ezeket az állatok, ezért általában azonnal megölik őket, amint találkoznak eggyel.

 

A világ legfurcsább állatai

Hondurasi fehér-denevér (Ectophylla alba) /Honduran White Bat

Az angol nyelvben szellemdenevérként (ghost bat) is ismert apró (kb. 3,8 centis) állatok egyikei a maréknyi ismert fehér denevérfajnak. Csak Közép-Amerika dzsungeljeiben találkozhatunk velük, ahol 6 fős kolóniákban csoportosulnak a rákollóvirágokra. Általában levágják a növény nagyobb leveleit, amitől azok egyfajta kis sátorrá görnyednek össze – ezt használják a denevérek az eső és a ragadozók elleni védelemre. Összesen 15 olyan Latin-Amerikai denevérfajról tudunk, amik ilyen természetes „sátrakat” készítenek maguknak.

 

Tengeri fecske (Glaucus atlanticus)

A kék sárkány, vagy kék tengeri csiga néven is ismert tengeri fecskék olyannyira halálosak, amennyire szépek és aprók is. Ezek a tengeri ragadozók az szintén veszélyes portugál gálya néven ismert vízi állatokra vadásznak. Lázat, sokkot, és akár halált is okozó mérgüket ujjszerű tülkeikben tárolják. A tengeri utazáshoz a felszínre úsznak, és (a felületi feszültséget kihasználva) fejjel lefelé fordulva hagyják, hogy a szél és az óceán áramlatai magukkal vigyék őket. 

Óriás japán rák (Macrocheira kaempferi) /Japanese spider crab

Az óriás japán rák japán neve szó szerint „magaslábú rákot” jelent. Ez a név nem találomra lett kiválasztva – ezen tengeri különcök lábai akár 3,7 méter hosszúra is megnőhetnek, az állatok súlya pedig a 19 kilót is elérheti. Az óriás japán rákok a tengerfenéken lépegetnek hatalmas lábaikkal, mint valami hatalmas vízi pókok. Fenyegető külsejük ellenére azonban állítólag nagyon békés állatok.

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
633 934
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
4 392 607
Közösség

antropogén hatás

a ->biotikus tényezők körébe tartozó hatás, az ember természetátalakító tevékenységének... Tovább

Csongrádi Körzeti Földhivatal

Földhivatal Körzeti Földhivatal Cím: Csongrád Fõ u. 26. 6640 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 161

Átlagos értékelés: 4.9

Állatok