notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Függőleges kert egy palackban

Hirdetés

Így lehet függőleges kerted egy palackban

Szélesi Ferenc - Főkertész
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A kertészkedés rajongói közül sokan hatalmas nyílt területeket szeretnének maguknak, amiket aztán kedvükre benépesíthetnek mindenféle virággal vagy különböző célokra használható növényekkel. Sokan vannak azonban azok is, akiknek lakhelyük nem teszi lehetővé az ilyen grandiózus álmok valóra váltását.

Egy palackban függőleges kert
A lakásokban, vagy kisebb kerttel rendelkező birokokon élők gyakran a virágládákhoz fordulnak egy némi természetes zöld elhelyezése céljából otthonukban, azonban a virágládáknak és hasonló jellegű növénytároló alkalmatosságoknak van egy nagy hátrányuk. A magok elvetésére alkalmas felület jóval kisebb, mint a ládák teljes felülete. A ládák oldalai nincsenek igazán kihasználva. Ha a virágládákat egy lépéssel továbbgondoljuk, akkor elérkezünk a függőleges kertészet birodalmába, ahol a felületek sokkal hatékonyabban és helytakarékosabban vannak kihasználva. Egy ilyen házi függőleges kert akár egy egyszerű műanyag palackban is elkészíthető – mutatjuk, hogy miből és hogyan! 

 

Amire szükségünk lesz: egy műanyag palack – minél szélesebb, annál jobb, vetnivaló magok, valami, amivel lyukakat üthetsz a palackba – például egy felhevített vasrúd, de egy műanyagot átvágni képes kés is megteszi, egy vágásra alkalmas eszköz.

 

1. A magok kicsíráztatása

Hogy a módszer működőképes legyen, néhány kicsírázott magra lesz szükségünk. Érdemes több növényfajtával kísérletezni (tipp: használj kétszikűeket, mert az egyszikűek nevelése körülményesebb). Első lépésként áztasd vízbe a magokat 5-6 óra erejéig. Ez után vedd ki, majd takard le őket egy nedves (tiszta) ronggyal. Hagyd így a magokat 10-12 órára. A csírázás ez alatt a 10-12 óra alatt válik majd láthatóvá. Minél hosszabbak a megjelenő csírák, annál jobb. A magok ezzel készen is állnak az ültetésre – a csíráztatás közben azonban ne várakozz tétlenül, hanem készítsd elő a műanyag palackot (vagy palackokat).

Hirdetés

 

2. A palack előkészítése

Fogj egy műanyag palackot és vágd le a felső részét. Ez után szúrj lyukakat az oldalába. Ne szúrj két lyukat egy vonalban egymással – próbáld annyira szétszórni őket, amennyire csak tudod – ez azért fontos, hogy a magok elegendő napfényhez és vízhez jussanak majd. Győződj meg róla, hogy a lyukakba a magok kényelmesen beleférjenek anélkül, hogy összenyomódnának. Fontos továbbá, hogy több lyukat szúrj a palackba, mint ahány magot el akarsz ültetni! Ezután jöhet a talaj. Ezt ajánlott rétegenként beleszórni a palackba, és a rétegek között bőséges öntözést végezni. Ezzel biztosíthatod, hogy minden réteg kellően nedves legyen. Szúrj egy fenékig érő lyukat a talajba középen, hogy a víz a palack legalsó rétegéig is eljuthasson.

 

3. A magok elhelyezése

Először is helyezz egy csírát a talajba, majd óvatosan nyomd bele a magot a lyukba, de csak félig. Ismételd ezt el az összes lyukkal. Miután észreveszed hogy a levelek kezdenek megjelenni, lassan és óvatosan húzd ki a magot a palackból úgy, hogy lelógjon az oldalán, de hagyd a csírát a palackban. A csíra idővel gyökérré alakul majd át, a magból pedig hajtás lesz. Az rendszeres öntözést a talaj közepébe szúrt lyukon keresztül végezd. Elképzelhető, hogy a víz kifolyik majd itt-ott a lyukakon, de ez nem probléma. Ha a vízzel együtt egy kis talaj is kiázik a palackból, akkor pótold azt néhány hetente – ne felejtsd el biztosítani, hogy a talaj közepén mindig legyen egy lyuk, ami egészen a palack aljáig leér! A függőleges kertekbe ültetett növények gyakran valamivel több vizet igényelnek a talajba vagy ládába helyezett társaiknál, de ügyelj a túlöntözésre is.

Hirdetés

 

4. Kész!

Néhány nappal később látni fogod, hogy növényeid szépen kinőttek a palackból, ráadásul függőlegesen! Ez annak köszönhető, hogy ezeket a növényeket igyekeznek a nap irányába haladni, ami pedig mindig felettük van. Megjegyzés: Ez a nem éppen hagyományos ültetési módszer nem feltétlenül sikerül mindig első alkalommal, és a növények közül néhány az ültetés után el is pusztulhat. Elegendő türelemmel, és egy jó adag pótmaggal viszont előbb-utóbb összejön majd!

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
463 540
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 001 698
Közösség

aorta (főütőér, főverőér)

a szív bal kamrájából kiinduló legnagyobb osztóér, a nagyvérkör kezdeti szakasza. A... Tovább

vektor (vektormolekula)

A ->génsebészeti sajttranszformációkhoz használt, önálló másolódó egység (replikon),... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 145

Átlagos értékelés: 4.7

Növénytermesztés