Folyamatosan drágul a cukor

Folyamatosan drágul a cukor

Agroline
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Kilónként 300 forintra kúszott a cukor kiskereskedelmi ára az elmúlt hetekben, az édes termék hiánycikk a világpiacon is, ezért a szakemberek szerint az év hátralévő részében tovább drágul - írja a szombati Népszava. Emiatt nyilván többet kell majd fizetni a cukrászati, édesipari termékekért.
Folyamatosan drágul a cukor
Az uniós "cukorreform" kvótákat ír elő az egyes tagországok számára, ami végül azzal a következménnyel jár, hogy mára Magyarországon a fél tucat helyett egyedül a Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme gyárt cukrot.

Magyarországon évente több mint 300 ezer tonna cukor fogy, s ebből a kvóta alapján 105 ezer tonnát gyártunk, s jelentős mennyiséget mi is kereskedőktől vásárolunk - nyilatkozta a lapnak Fábián Zoltán, a cég kereskedelmi igazgatója. Legalább 200 ezer tonna cukor külföldről érkezik, a szállítási költséggel megemelt áron. A cukrot többnyire euróért szerzi be a Magyar Cukor Zrt. és a hazai nagykereskedők is, így a forint-euró árfolyam is mozgatja az árakat.

Mindezt tetézi, hogy a világkereskedelemben mára cukorhiány alakult ki. Az egyik legnagyobb termelő, Brazília - az észak-afrikai politikai válság miatti olajhiánytól tartva - alig exportál nádcukrot, abból inkább bioetanolt gyárt, elsősorban a városi közösségi közlekedés számára. Ausztráliában az évszázad esőzései, az árvizek, a nagy kiterjedésű tüzek mintegy 2 millió hektáron pusztították el a cukornádültetvényeket.

A világkereskedelemben kialakult cukorhiány másik oka Kína, India gazdasági növekedése, az ezzel járó életszínvonal-emelkedés, a növekvő cukorfogyasztás. A kőolaj árának növekedése az energiaigényes cukoripar költségeit ugyancsak hátrányosan érinti - mondta el a szakember.

Bráth Zoltán, a Magyar Cukor Zrt. mezőgazdasági vezérigazgatója még hozzátette: az évtized közepén még 40 ezer hektáron termesztettek a gazdák cukorrépát. Ez a vetésterület mára 14-15 ezer hektárra csökkent. Ezt a területet a zrt. 80 százalékban leszerződte, és vélhetően a fennmaradó területre is megkötik a megállapodást.

AgroLine
Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

veszteségek a szénakészítésnél-, szárításnál

A szálastakarmányok hagyományos szénakészítése során jelentős minőségi veszteséggel kell... Tovább

Rovarölo Match 50 EC

Környezetkímélő kitinszintézis gátló szer.Hatóanyag: 50 g/l lufenuronFelhasználható: -... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés