Több földet támad az erózió

Hirdetés

Fejér megyében mintegy 15 százalékkal nőtt az erózió által veszélyeztetett mezőgazdasági földek nagysága húsz év alatt a becslések szerint – mondta Szabóné Kele Gabriella, a Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságának igazgató- helyettese.
Ismertette: amíg 1990-ben mintegy kétszázezer hektárt, addig idén már 230 ezer hektár mezőgazdasági földterületet pusztít az erózió a megyében. Erózióval az országban mintegy két és fél millió hektár földterület veszélyeztetett. A szakértő rámutatott: a víz- és szélerózió hatásai csak hosszabb idő alatt válnak mérhetővé a földterületeken.Az áprilisi szeles időszak a helytelen művelés következtében elporosodott talajfelszínen úgynevezett porviharokat alakít ki, ez több alkalommal is visszatérő – és rendkívül balesetveszélyes – jelenség például az M7-es autópályán, Martonvásár, Kápolnásnyék térségében.Az állattartó telepek által hígtrágyával ellátott területek nagysága Fe­jérben csökkenést mutat: a 2006-os évi 1625 hektárról 2009-re 1200 hektárra csökkent, ami az állattartás csökkenésével magyarázható: 2006-ban 16, tavaly már csak tíz mezőgazdasági üzem hasznosított hígtrágyát termőföldön. A kommunális szennyvíziszap kihelyezése stagnál: tavaly a 2006-os adatokkal megegyező területen, hatszáz hektáron végezték ezt a megyében. A talajvédelmi szakemberek e pontokon évente vesznek talajmintákat 150 centiméter mélységből. Az elvégzett vizsgálatok alapján Fejér megye talajai egészségesek, nem szennyezettek.
Hirdetés

Forrás: Eu-info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
Hirdetés

kötőszövet

különböző alakú sejtekből, gazdag sejt-közötti állományból és rostokból álló szövet.... Tovább

Budakörnyéki Földhivatal

Földhivatal Közszolgáltató Hétfõ, Szerda: 08:30 - 16:00, Péntek: 08:30 - 12:00 Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.