notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

Minden a fokföldi ibolyáról

Hirdetés

A fokföldi ibolya gondozása

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A fokföldi ibolya az egyik legkedveltebb növények közé tartozik, ha mindent jól csinálunk, akár egész évben gyönyörködhetünk virágaiban, még télen, az ünnepek alatt is! Éppen ezért hoztam el nektek ezeket a remek tippeket, tudjatok meg mindent a fokföldi ibolya gondozásáról! 

Minden a fokföldi ibolyáról

A fokföldi ibolya bemutatása

 

Elterjedt fokföldi ibolya neve kétszeresen is megtévesztő, hiszen egyrészt nem a délnyugat-afrikai Fokföldön él, hanem a kelet-afrikai Uzambara-hegységben őshonos, másrészt felületesen szemlélve megjelenésében emlékeztet ugyan az ibolyákra, de alaposabban megvizsgálva már feltűnőek a különbségek, s rendszertanilag is távol áll az ibolyafajoktól.

 

Tudományos nevében – Saintpaulia ionantha – a nemzetségnevet Német Kelet-Afrika tisztviselője, báró Walter von Saint Paul-Illaire neve után kapta, aki a növényt 1892-ben fedezte fel a tudomány számára, az ionantha faji név pedig görög eredetű szó, s ibolyavirágút jelent. A növény német neve Usambaraveilchen, azaz magyar tükörfordításban Uzambara-ibolya.

 

Az afrikaiibolya magassága 6–15 cm. Levéllemezei ovális alakúak, hosszúságuk 2,5–8 cm, melyek egy 2–10 cm-es nyél végén találhatók. Virágai laza, 5-10 virágú virágzatban állnak. A csészelevelei öttagúak, tövüknél összeforrtak. Az ibolyáktól (Viola spp.) abban különbözik, hogy más a virágszerkezete, virágai kevesebb (2–4) porzót tartalmaznak, nincsenek sarkantyúi, lomblevelei pedig húsosak és finom szőrökkel sűrűn borítottak.

Hirdetés

 

Fajtái különféle színű virágokban pompáznak, bár magyarországi üzletekben főleg kékeslila, bíbor, rózsaszín és néha fehér virágú fajtákat árusítják. Amennyiben megfelelő körülmények között tartják, egész évben virágzik. 

 

5 titok ahhoz, hogy gyönyörű fokföldi ibolyáink legyenek! 

1. Fontos, hogy megfelelő talajba kerüljenek a virágok. A legjobb, ha a szaküzletekből vásárlunk speciális virágföldet. Igen, ez pénzbe kerül, de az ibolyák meghálálják a befektetést, mivel minden tápanyag megtalálható, vagy tápoldatok formájában hozzáadható az ilyen virágföldhöz.

Hirdetés

 

2. A virágcserép is fontos szempont, hiszen ne ültessük nagy méretű cserépbe a földet, inkább kicsibe helyezzük el, mert így a virágzásra fog koncentrálni a növényünk. 

 

3. A cserép vízelvezetője is nagyon fontos, pontosabban, hogy legyen rajta több, nagyobb lyuk, amelyen keresztül ki tud folyni a víz. Erre legjobbak a keramzitból készült cserepek.

 

4. Az ibolyák öntözése is nagyban meghatározza a virágzás gyakoriságát. Fontos, hogy ne felül, hanem alul, a tányérba öntsük a vizet, mert a nedvesség nem tesz jót a leveleknek.

 

5. A fokföldi ibolyák is meghálálják, ha tápoldatot adunk nekik. Tavasszal gyógynövényekből készült főzettel öntözhetjük a növényeket, az év többi részén pedig a szaküzletekben kapható tápoldatokat használhatunk.

 

Forrás

 

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés
További cikkek ebben a témában
Hirdetés
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
332 775
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2019. JANUÁR 1. ÓTA:
5 927 510
Közösség

urbanizálódás (városiasodás)

egyik megnyilvánulása a városi települések kialakulása és az ezt kísérő... Tovább

talaj

a szilárd földkéreg legfelső, laza, termékeny takarója. Minőségi jellemzője a... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 114

Átlagos értékelés: 4.8

virág