A Medián szerint csökkent a Fidesz előnye, pártpreferencia alakulása Fidesz, MSZP 2006 2007 közvéleménykutatás eredmény mezőgazdaság és növényvédelem

A Medián szerint csökkent a Fidesz előnye

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A közvélemény a jelek szerint megelégelte a politikai helyzet kiélezettségét, és ennek a változásnak a Fidesz a fő vesztese - olvasható a Medián közvéleny-kutató intézet honlapján szerdán megjelentett felmérésében. A Medián november elején készült országos reprezentatív felmérése szerint a közvélemény "besokallása" módosította a kormányoldal és az ellenzék közötti erőviszonyokat, de az ellenzék belső erőviszonyait is. Az emberek többsége (54 százalék) továbbra is úgy gondolja, hogy a miniszterelnöknek le kellene mondania, de novemberben már ugyanannyian tartották Gyurcsányt és Orbánt a kormányfői posztra alkalmasabbnak (40 és 41 százalék).
A Medián szerint csökkent a Fidesz előnye, pártpreferencia alakulása Fidesz, MSZP 2006 2007 közvéleménykutatás eredmény mezőgazdaság és növényvédelem Flórea Réka és Fekete Piroska

Az MSZP már októberre túljutott a mélyponton és novemberre stabilizálódott a támogatottsága, a Fideszé viszont jelentős mértékben visszaesett: a választani tudó "biztos" szavazók körében 22-ről 14 százalékra csökkent az előnye a szocialistákkal szemben.

Az egy héttel az önkormányzati választás után készült októberi közvélemény-kutatáshoz képest 7 százalékponttal csökkent azoknak az aránya, akik biztosra mondják a részvételüket egy "most vasárnapi" választáson, 22-ről 27 százalékra nőtt viszont azoké, akiket "egyáltalán nem érdekel a politika".

A Medián honlapján az olvasható, hogy az előző hónapban még "dobogós" Orbán a hatodik helyre csúszott vissza a politikusok népszerűségi listáján, míg a kormánypárti politikusok népszerűsége - ha szerény mértékben is - növekedett. A hangulatváltozás potenciális nyertesének tűnik az MDF is. A kisebbik ellenzéki párt támogatottsága a teljes népességben 6 százalékra nőtt, a választani tudóknak pedig a 8 százaléka szavazna a pártra - amire az elmúlt tíz évben nem volt példa a Medián felméréseiben.

Ám többségük nem számít "biztos" szavazónak, így a választani tudó "biztos" szavazók körében csak 5 százalékra számíthat az MDF - éppen annyira, mint a helyzetét ugyancsak stabilizáló SZDSZ.

A politikai állásfoglalásokban bekövetkezett változás szerény mértékű általános hangulatváltozással is együtt jár. Az előző hónaphoz képest egy hajszállal kevesebben mondják, hogy az országban "rossz irányba mennek a dolgok", és valamelyest nőtt a jó irányt érzékelők aránya. A felmérést november 4. és 7. között készítette a Medián az ország felnőtt népességét reprezentáló 1.200 fő személyes megkérdezésével.

Hirdetés

Forrás: http://www.mti.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

savak

azok a vegyületek, amelyeknek a molekulái egy másik molekulának (->bázisnak, amely vizes... Tovább

padlós etetés

főleg a sertéstartásban alkalmazott, teljesen gépesíthető módszer. A takarmány a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 106

Átlagos értékelés: 4.9