Soha nem látott fejlődés lehet az agráriumban

Hirdetés

Soha nem látott fejlődés lehet az agráriumban

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Európai támogatással a következő hat évben olyan fejlődést lehetne elérni a magyar mezőgazdaságban, mint amilyen az unió fejlett agrárországaiban végbement. Erről Gráf József miniszter beszélt azon a tájékoztatón, amelyen tárcája jövő évi költségvetését ismertette.
Soha nem látott fejlődés lehet az agráriumban, agrártámogatás, fejlődés, agrárország, agrár- és vidékfejlesztés, uniós támogatás, hazai gazdák, uniós tagországok, intervenció

Jövőre emelkednek az agrártámogatások, ugyanakkor leépítésekre és átalakításokra lehet számítani a Földművelésügyi Minisztériumnál és annak háttérintézményeinél - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.


Gráf József földművelésügyi miniszter elmondta: az ideihez képest tizennégy százalékkal növekedik az agrár- és vidékfejlesztésre fordítható összeg, azaz közel 456 milliárd forint jut a célra. Ez és a plusz forrás döntő része az uniós támogatásokból és annak növekedéséből származik. Jövőre ezzel egy termelő az ideihez képest mintegy háromszáz ezer forinttal kapna többet átlagosan.

Hirdetés


A miniszter ugyanakkor hozzátette: a hazai gazdáknak szánt agrártámogatások még mindig csak hatvanöt százalékát érik el a régi uniós tagországok termelőinek járótól, ami nehezíti a gazdák helyzetét, hiszen főleg az előbbiekkel kell versenyre kelniük.


A területalapú támogatásokra jövőre 220 milliárd forint jutna, amelyből a nemzeti önrész 78 milliárd forint. A szakminiszter elismerte: ez elmarad a lehetséges 103 milliárd forinttól, ám a különbözetet úgymond az intervenciós gabona előfinanszírozására költötte a kormány, amelyet csak később térít meg majd az unió.

Hirdetés


A kormány jövőre új kezdeményezést, a nemzeti agrárkárenyhítési támogatás bevezetését is tervezi. Az alapba felerészben a költségvetés, felerészben a termelők fizetnének be. A kormány kezdetnek 500 millió forinttal járul hozzá a támogatáshoz, az összeg a termelők befizetése arányában nőne.

Forrás: Magyar Rádió

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

szállítók

a számvitel meghatározása szerint mindazok a jogi személyek, amelyeknek jogukban áll... Tovább

rablógazdálkodás

az a termelési mód, amely a temészetes erőforrások — főleg a termékenység... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.