A legalacsonyabb hőmérsékletet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Balkány környékén mérték. A fagy ezen a területen okozta a legnagyobb - több esetben is százszázalékos - kárt a gazdálkodóknak.

Fagykárok: nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása

Agromonitor
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása a hétvégi fagyok miatt - jelentette ki Mártonffy Béla, a FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. A csütörtökről péntekre és a péntekről szombatra virradó éjszakán a hőmérséklet az ország több pontján is fagypont alá süllyedt.
A FruitVeb szerint nincs veszélyben az ország gyümölcsellátása
A legalacsonyabb hőmérsékletet Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Balkány környékén mérték. A fagy ezen a területen okozta a legnagyobb - több esetben is százszázalékos - kárt a gazdálkodóknak.


A FruitVeB elnöke ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani fagy nem okozott olyan katasztrofális károkat az országban, mint 2007-ben, amikor az ország egész területét sújtotta. Másutt is voltak fagyok, de az ország több régiójában nem okoztak olyan nagy károkat, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a szakmaközi szervezetnek legalábbis máshonnan nem jeleztek károkat.


Mártonffy Béla hangsúlyozta, hogy a szakmaközi szervezet hétfőn megkezdi a károk felmérését az egész országban. Ezzel a munkával hét-tíz napon belül végeznek, és ekkor egy összesített jelentést juttatnak el az agrárkormányzathoz a kialakult helyzetről. A FruitVeB elnöke jogosnak ítélte, hogy azok a gazdálkodók, akiket a mostani fagykár leginkább érintett, kapjanak valamilyen kárenyhítést, hiszen az elmúlt év viharos időjárása is próbára tette a termelők tűrőképességét. Az lenne a legcélszerűbb megoldás, ha a kárenyhítési alapba való belépés azoknak a gazdálkodóknak kötelező volna, akik valamilyen nemzeti vagy uniós támogatásban részesülnek - mondta.


Egy esetleges újabb hitel a gazdálkodók számára csak újabb terhet jelent, amit várhatóan nem mindenki tudna a későbbiekben kigazdálkodni. Ezért mindenképpen hosszú távú megoldást kell találni a gondokra – hívta fel a figyelmet az MTI szerint Mártonffy Béla.

Hirdetés

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

hallift

duzzasztóműveknél alkalmazott berendezés, amikor az alsó és felső víztér különbsége... Tovább

lisztharmatfélék (Erysiphales)

a tömlősgombák osztályának egyik rendje. A lisztharmatgombák családjába tartozó fajok a... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés