Madárinfluenza: kik kapnak kárpótlást?

Mályi-Kovács Kriszta
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A madárinfluenza miatt 1,6 milliárd forint kifizetését engedélyezte az Európai Unió- részbeni kárpótlás címén. Ez kiknek, és mire lesz elég?

- Az Európai Unió elsősorban azok számára tette lehetővé a részbeni kárpótlást, akik vállalták, hogy nem növelik tovább a termelést, illetve korlátozzák átmenetileg a termelést - mondta az agrártárca szóvivője, Dékány András. Például ilyen körbe tartozó gazdálkodók lehetnek, akik a tenyésztojásukat megsemmisítik, vagy átminősítik étkezési tojásra. Előnyben részesülnek azok, akik átmenetileg szülőpárokat nem telepítenek, azaz nem növelik az állományt. Tehát most ez a kör számíthat arra, hogy hozzájuthat az 1, 6 milliárd forintból a részbeni kárpótlásukhoz.

Hirdetés

- További anyagi segítséget kér a tárca az Uniótól.

- Az a törekvése az agrárkormányzatnak, hogy az idei madárinfluenza okozta károk jogcímeit is ismerje el az Európai Unió, ebben partnerünk Franciaország, Olaszország és Spanyolország is. A szakértői egyeztetések folynak, szeretnénk legalább egy 6 miliárdos összeget megszerezni az Európai Uniótól, hogy a gazdákat kártalanítani tudjuk. Azt szeretnénk, hogy további jogcímeket is ismerjen el az Európai Unió, tehát feldolgozó üzemek vagy hűtőházak is kapjanak kárpótlást, amelyek mondjuk a túltárolás költségeit már nem tudják fedezni.

Hirdetés

- Ha az új keretet helybenhagyja az Unió, akkor októberben kaphatnak valamit esetleg ezek a gazdálkodók?

- Nehéz és nem is célszerű most dátumot mondani, még ilyen megközelítő dátumot sem. Ahogy ezeket a forrásokat megnyitják, az agrártárca folyamatosan kiírja a pályázatokat, és vélhetően az ősz folyamán további érintettek is részesülhetnek a részbeni kártalanításból.
 

Forrás: www.radio.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

dezoxiribonukleinsav (DNS)

valamennyi sejtben előf., a fehérjék mellett a legfontosabb makromolekula. A molekula törzsét... Tovább

intermedier anyagcsere (közti anyagcsere)

az élő szervezetekben az anyagfelvétel és -leadás között lezajló átalakítási folyamatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés