Magyarországon az erdőterület eléri a 2 millió hektárt

Erdőgazdálkodás

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

2013-ig 130 milliárd forint európai uniós támogatás erdészeti fejlesztésekre. Magyarországon az erdőterület eléri a 2 millió hektárt, s 2013-ig mintegy 70 milliárd forint támogatással további 69 ezer hektárral fog növekedni - mondta Sirman Ferenc, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) szakállamtitkára pénteken Debrecenben, a Kutatással az erdőért konferencia sajtótájékoztatóján.
2013-ig 130 milliárd forint európai uniós támogatás erdészeti fejlesztésekre

Támogatás


A támogatásokról szólva közölte: 2013-ig az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 130-140 milliárd forint európai uniós támogatás áll rendelkezésre erdészeti fejlesztésekre.

A szabályozás kapcsán a szakállamtitkár megjegyezte: az Országgyűlés várhatóan még az idén elfogadja az új erdőtörvényt, amelyről hamarosan megkezdődik a széles körű társadalmi egyeztetés.

Nagy János, a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökének adatai szerint az erdőterület örvendetesen nőtt a múlt fél évszázadban, hiszen míg 1950-ben a hazai földterület 12 százalékát borította erdő, jelenleg a 20 százalékát.

A professzor szerint az állami erdőktől az állami vagyontól  elsősorban eredményességet, jövedelmet, gazdasági hasznot várnak, de kiemelten fontos az erdők védelmi és közjóléti funkcióinak érvényesítése. Ilyen például a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a biológiai sokféleség magtartása, a vízkészlet megóvása, a természeti értékek megőrzése, valamint a szakmai oktatási-kutatási feladatok segítése.

Hirdetés

Alföld

Hirdetés

A szakemberek elsősorban az Alföldön látnak lehetőséget jelentősebb erdőtelepítésre - jegyezte meg Führer Ernő, az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója. Ezt azzal indokolta, hogy az Alföld környezeti adottságait tekintve az egyik legsérülékenyebb terület, ahol fontos az erdők védelmi (víz-, levegő stb.) szerepe. Ugyanakkor az Alföldön vannak a legnagyobb, gazdaságtalanul művelhető szántóföldek - tette hozzá.

A Kutatással az erdőért kétnapos konferencián - amely az Országos Erdészeti Egyesület 139. vándorgyűlése - több mint 500 szakember cserél véleményt a klímaváltozás és a megújuló energiaforrások erdőgazdálkodást érintő kihívásairól.

Forrás: www.fvm.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

ló lábának kóros elváltozásai

a ló lábán gyakran jönnek létre idült gyulladásból eredő duzzanatok, amelyekre apók v.... Tovább

Gombaölo Sereno

Gombaölő permetezőszer a szőlőperonoszpóra és a burgonya fitoftóra ill. alternáriás... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés