Évente 100 milliárdot költenek a magyar gazdák növényvédő szerekre

Évente 100 milliárdot költenek a magyar gazdák növényvédő szerekre

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Rengeteg pénzt költenek el a magyar gazdák különféle növényvédő szerekre.. Igaz, hogy Nyugat-Európában ennek akár a dupláját is elköltik ezekre a szerekre, de akkor is elég soknak tűnik. A termelési költségeknek 10-15 százalékát permetezik ki a gazdák.

Rengeteg pénzt költenek el a magyar gazdák különféle növényvédő szerekre.. Igaz, hogy Nyugat-Európában ennek akár a dupláját is elköltik ezekre a szerekre, de akkor is elég soknak tűnik. A termelési költségeknek 10-15 százalékát permetezik ki a gazdák.

A szántóföldi növénytermelők éves szinten 19 ezer forintot költenek hektáronként növényvédő szerekre, a gyümölcstermelőknél ez a költség közelíti a 100 ezer forintot. Ez a termelési költségek 8-15%-a – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a VIII. Növényorvosi Napon a Parlamentben.

Győrffy Balázs hozzátette: Nyugat-Európában közel a másfélszeresét költik a gazdák ugyanilyen célokra, ugyanakkor álláspontja szerint itthon további bővülésre nincs szükség. Sokkal fontosabb, hogy a hatékonyság javuljon. Ehhez azonban a szaktanácsadás és a gazdálkodók képzésével, az ő tudásuk bővítése alapvető feladat – fűzte hozzá. A növényvédelem és az élelmiszerek biztonsága nagyon szoros kapcsolatban áll egymással, és hazánkban a növényvédő mérnökök és növényorvosok kiváló munkája alapján nagyon jól szervezett és jogszabályokkal jól körülhatárolt rendszer felügyeli mindezt - hangsúlyozta a NAK elnöke.

Hirdetés
Kiemelte, hogy a növényvédelemnek nemcsak az élelmiszerbiztonság területén van nagyon fontos szerepe, hanem a termelés biztonságának a növelésében is. Hisz nyilvánvalóan csak akkor tud a növényvédelem jól működően prosperálni, hogy ha azok a gazdálkodók, aki ezeket a szolgáltatásokat igénybe veszik, képesek rentábilisan működni.
Hirdetés
Győrffy Balázs elmondta: előrehaladott tárgyalásokat folytat a NAK, hogy a nagyon rövid időn belül kibocsátásra kerülő kamarai kártyán egyre több olyan inputanyag-beszállító nyújtson majd kedvezményes szolgáltatást, olcsóbb vásárlási lehetőséget, amellyel valóban, pénzügyi értelemben is tudnak majd szolgálni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagságának.
NAK/AgroLine

Forrás: EU-Info

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Még több cikk

2019-01-18

A póréhagyma termesztése, fogyasztásának jelentősége

A póréhagymának számtalan élettani hatása van, éppen ezért lenne fontos mindenkinek fogyasztani. Most elmondjuk, miért olyan fantasztikus finomság a póréhagyma!

2019-01-09

Így védheted meg kertedet természetes módon a mókusoktól

A mókus egy nagyon aranyos állat, ugyanakkor távol kell tartanod a kertedtől, amennyire csak tudod, ugyanis rendkívül kártékony! Most elmondom, mit kell tudni a mókusról, és azt is, hogyan védheted meg tőle kertedet!

2018-08-11

Amit egy kertésznek a különböző talajtakaró típusokról tudnia kell

Talajtakarás mesterfokon, mostani cikkünkben mindent elmondunk nektek a talajtakarásról! Csináljátok úgy, mint az igazi profik, így lesz tökéletesen szép a kertetek!

2019-01-16

100. életévébe lépett az ország Bálint gazdája!

A 100. életévébe is belépett az egész országon híressé vált Bálint gazda, bízunk benne, hogy nagyon sokáig hallgathatjuk még szavait, nem régen előadást tartott, ahol az önellátás fontosságára hívta fel a figyelmet.

2019-01-16

Te is szereted a virslit? Akkor nézd meg, miből és hogyan készül…

Sajnos nagyon sokan nem tudják, hogy miből készül a virsli, ez a cikk éppen ezért íródott! Most lerántjuk a leplet erről a finomnak látszó valamiről...Ezután te is meg fogod gondolni, hogy egyél-e belőle!

2019-01-17

Gyógyír mindenre – Fogyasszuk egészséggel a téli retket!

A téli retek valódi gyógyír minden bajra, legfőképpen az influenzára, megfázásra, torokfájásra! Mostani cikkemben mindent elmondok nektek a téli retekről, többek között megtudhatjátok azt is, miért érdemes fogyasztanotok minden nap!

2019-01-19

A téli hónapok színpompás virága, a klívia

A téli hónapok egyik sztárnövényét mutatom most be nektek, ami pedig nem más, mint a csodálatos klívia! A cikkből kiderül, mit tehetsz azért, hogy minél hamarabb virágba boruljon.

2018-11-29

30 százalékkal nő idén a karácsonyfák ára…

Jelentős áremelkedésre lehet számítani az előző évekhez képest, becslések szerint akár 30 százalékkal is drágulhat a karácsonyfák ára idén! Most elmondunk minden részletet.

További cikkek ebben a témában
Agrárjog Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek Gazdaság Gyeptermesztés Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés

kalcium (Ca)

az —>alkáliföldfémekhez tartozó, eléggé puha fém. A talajban nagy mennyiségben,... Tovább

4/2007. (I. 18.) FVM-KvVM együttes rendelet

a védett õshonos mezõgazdasági állatfajták és a veszélyeztetett mezõgazdasági... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés