Ennyibe kerülnek a pálinkafőző kisüstök!

Szabadföld
Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

Hétfőtől, szeptember 27-től úgymond szabad a pálinkafőzés. Akár otthon is lecsepegtethetünk 86 liter, 50 százalékos alkoholtartalmú italt, de csak a család fogyasztására és csak a saját cefrénk lepárlását végezhetjük. Szabad a pálya, a kérdés most már csak az, hogy miben pároljuk le a gyümölcs, szőlő alapanyagot? Erre kerestük a választ.
Ennyibe kerülnek a pálinkafőző kisüstök!
Hétfőtől szabadon párolhatja mindenki otthonában a saját gyümölcsből, törkölyből, netán borból készült pálinkát. Pontosabban párlatot, mert a pálinka elnevezést erre a termék – hivatalosan – nem szabad használni. De talán ez lesz a legkisebb gondunk, mikor párlatkészítésre adjuk a fejünket.

De hol is vásárolható kisüst, avagy lepárló készülék. A következő időszakban szinte biztosak lehetünk, hogy számos vállalkozás kezd bele a kisüst itthoni gyártásába és forgalmazásába. Mi ráakadtunk egyre. A hazaipálinka.hu Kft. ügyvezetőjét, Garaguly Lászlót a párlat készítés részleteiről, a berendezések használatáról és a készülékekről kérdeztük.

- A lényeg az, hogy mindenki főzhet otthon, ha csak saját fogyasztásra szánja és háztartásonként nem több az 50százalékos párlat, mint évi 86 liter, akkor nem kell bejelenteni sem a tevékenységet, sem a lepárló berendezést az adóhatóságnál. Ugyanakkor csak saját alapanyagot dolgozhatunk fel, tehát a szomszéd cefréjét nem főzhetjük ki! – hívja fel a figyelmet a szakember. Egy korlát még akad, ez pedig a lepárló űrtartalma: legfeljebb 100 liter lehet a főzőüst térfogata.
Hirdetés

De foglalkozzunk végre a lényeggel, miként is kell párlatot készíteni?

Szabad Föld

Forrás: www.eu-info.hu

Hirdetés

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

Segítõ Mancs Alapítvány

Állatvédõ szervezet Kiszolgáltatott állatok védelme, ezen belül a természetvédelem, az... Tovább

dajkatehén

a húshasznosítású tehéntartásban a borjakat szoptatva nevelik fel (—>borjúnevelés).... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés