Az elektromos vezetékektől védik a túzokokat

Hirdetés

Az elektromos vezetékektől védik a túzokokat

Hirdetés

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

A túzokok elektromos légvezetékekkel való ütközését kívánják megakadályozni azzal a speciális eszközzel, amelyet a Hortobágyon szereltet fel az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. - jelentették be a cég hazánkban egyedülálló kezdeményezését bemutató karcagi sajtótájékoztatón csütörtökön. Rubint Rezső hálózati operatív igazgató elmondta: az áramszolgáltató a svéd Hammarprodukter cég eszközeit helyezi fel a villamosvezetékekre a Hortobágyi Nemzeti Park a túzokok számára legveszélyesebb területén. Az eszköz a madarak számára könnyen észlelhetővé teszi a vezetékeket.
Az elektromos vezetékektől védik a túzokokat, FireFly madárvédelmi eszköz, fluoreszkáló felület, nemzeti park, Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. és a

A jól repülő, ám rosszul navigáló, nagytestű madarak esetében ugyanis komoly fenyegetést jelentenek az elektromos vezetékek, noha a veszélyt nem áramütés, hanem maga a vezetékhez való csapódás jelenti esetükben.

A FireFly elnevezésű madárvédelmi eszköz fényvisszaverő, fluoreszkáló felületét a szárnyasok akár ellenfényben, rossz látási körülmények között is észreveszik, így elkerülhetik a nagy valószínűséggel halálos kimenetelű ütközést.

A legveszélyesebb szakaszokon 40 darabot akasztanak a vezetékekre. A mostani kezdeményezés során az E.ON kifejezetten a túzokra, az Európa-szerte védett állatra koncentrál.

A túzok világszerte veszélyeztetett, Nyugat-Európa legtöbb országából már kipusztult. A hazánkban található csaknem 1300 példány Közép-Európa legjelentősebb állománya, ezért Magyarország szerepe kulcsfontosságú a faj megmentésében.

Hirdetés

A hazai nemzeti parkok a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel együtt évtizedek óta küzdenek a túzokpopuláció fenntartásáért, illetve gyarapításáért. Az E.ON Tiszántúli Áramszolgáltató Zrt. és a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága egy másik, már folyamatban lévő 2 éves projekt keretében közel 80 kilométer hosszúságban helyezi át a park területén futó légvezetékeket a föld alá, hogy mentse a védett madarakat.

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

Hirdetés

hidegvérű ló

Európa nyugati tengerparti területeiről származó fajtacsoport. Közös jellemzőjük a nagyobb... Tovább

Mv 500 (Mv 502)

Kukorica Cél: szemes Leírás:Hímvirágzásának ideje közepes. A kalászkapelyva nem, vagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Hirdetés
IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE!X
Érdekelnek a legfrisebb iparági hírek, legújabb blogbejegyzéseink?


A 'FELIRATKOZOM A HÍRLEVÉLRE' gomb megnyomásával hozzájárulást adsz a hírlevelek fogadásához és elfogadod az Adatvédelmi Szabályzatunkat.